Cum este corect: „niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”?

03.03.2023
Cum este corect: „niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”?

Limba română este destul de complexă și poate pune probleme, la un moment dat, chiar și celor mai experimentați specialiști în lingvistică. Dezlegarea corectă a cuvintelor compuse sau poziționarea cum trebuie a cratimei au dat mai mereu bătăi de cap românilor. Așa se întâmplă și în cazurile următoare: „niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”. Care variantă este corectă?

„Niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”?

Trebuie precizat de la bun început că toate cele trei forme sunt corecte și vom explica de ce. „Niciodată” este un adverb care are sensul de „în niciun moment”. „Nici o dată” reprezintă o construcție formată din adverb plus o locuțiune adverbială și semnifică „nici o singură dată” (zi calendaristică). Și nu în ultimul rând „nici odată” este un adverb plus un alt adverb și are sensul de „nici odinioară”.

Iată câteva exemple simple pentru fiecare caz:

Scrisul este mai greu decât pare la prima vedere, fiindcă trebuie respectate tot felul de reguli gramaticale. Cei care reușesc, însă, să stăpânească bine acest procedeu vor putea să realizeze fraze memorabile, iar exemplele din literatura română sunt nenumărate.

Este bine de știut că sensul unei propoziții se poate schimba foarte ușor în cele trei cazuri, în cazul în care cuvintele nu sunt scrise cum trebuie sau este adăugată o simplă virgulă. Iată un exemplu grăitor:

Între cele două fraze există o diferență clară de exprimare, iar dacă faci o pauză la virgulă îți vei da seama. În prima parte, fără virgulă, cuvântul „nu” face parte din frază și nu are rol de negație. În cel de-al doilea exemplu cuvântul „nu” este separat de restul frazei și are rolul de a nega o situație precedentă. Așadar, este foarte important să vorbim corect și să scriem corect pentru a putea fi înțeleși cum trebuie.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot