Cum este corect: „niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”?

03.03.2023
Cum este corect: „niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”?

Limba română este destul de complexă și poate pune probleme, la un moment dat, chiar și celor mai experimentați specialiști în lingvistică. Dezlegarea corectă a cuvintelor compuse sau poziționarea cum trebuie a cratimei au dat mai mereu bătăi de cap românilor. Așa se întâmplă și în cazurile următoare: „niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”. Care variantă este corectă?

„Niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”?

Trebuie precizat de la bun început că toate cele trei forme sunt corecte și vom explica de ce. „Niciodată” este un adverb care are sensul de „în niciun moment”. „Nici o dată” reprezintă o construcție formată din adverb plus o locuțiune adverbială și semnifică „nici o singură dată” (zi calendaristică). Și nu în ultimul rând „nici odată” este un adverb plus un alt adverb și are sensul de „nici odinioară”.

Iată câteva exemple simple pentru fiecare caz:

Scrisul este mai greu decât pare la prima vedere, fiindcă trebuie respectate tot felul de reguli gramaticale. Cei care reușesc, însă, să stăpânească bine acest procedeu vor putea să realizeze fraze memorabile, iar exemplele din literatura română sunt nenumărate.

Este bine de știut că sensul unei propoziții se poate schimba foarte ușor în cele trei cazuri, în cazul în care cuvintele nu sunt scrise cum trebuie sau este adăugată o simplă virgulă. Iată un exemplu grăitor:

Între cele două fraze există o diferență clară de exprimare, iar dacă faci o pauză la virgulă îți vei da seama. În prima parte, fără virgulă, cuvântul „nu” face parte din frază și nu are rol de negație. În cel de-al doilea exemplu cuvântul „nu” este separat de restul frazei și are rolul de a nega o situație precedentă. Așadar, este foarte important să vorbim corect și să scriem corect pentru a putea fi înțeleși cum trebuie.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot