Cum este corect: „dragile” sau „dragele”?

27.02.2023
Cum este corect: „dragile” sau „dragele”?

Una dintre cele mai întâlnite greșeli din limba română este reprezentată de forma de plural a adjectivului „drag”. Unele persoane folosesc varianta „dragile mele”, în timp ce altele utilizează forma „dragele mele”. Dar, care este versiunea corectă?

„Dragile mele” sau „dragele mele”?

Dicționarul ortografie, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM) face lumină în acest caz și explică simplu pentru toată lumea care variantă este corectă. Așadar, adjectivul „drag” are o formă feminină „dragă”, în timp ce la masculin rămâne „drag”. De exemplu: fată dragă și băiat drag.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, cuvântul „drag” se referă la o persoană „care este iubită, scumpă, neprețuită pentru cineva, pe care cineva îl iubește, îl prețuiește”. Forma de plural are aceeași variantă atât pentru feminin, cât și pentru masculin: dragi. Așadar, varianta corectă este reprezentată de forma „dragile mele” și nu „dragele mele”.

Totodată, trebuie precizat că forma de vocativ, genul feminin, la plural este “dragi”. Atunci când adjectivul este substantivizat, “dragile”sau “dragilor”. Ca atare, întotdeauna vom spune „dragile mele” și nu „dragele mele”.

Potrivit normelor academice stabilite de Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane – DOOM, adjectivul ”drag” are ca formă feminină cuvântul „dragă” (băiat drag – fată dragă). La plural, forma cuvântului ”dragă” devine ”dragi”, nicidecum ”drage”. Aşadar, corect este să spunem „dragile mele femei/doamne” şi nu „dragele mele femei/doamne”, a precizat profesorul de limba română Bogdan Cristea pentru adevarul.ro.

Din punct de vedere gramatical, adjectivul „drag” are trei forme: două la singular și una la plural. La singular, „drag” pentru varianta masculină și „dragă” pentru forma feminină, iar la plural există un termen comun atât pentru feminin cât și pentru masculin, „dragi”.

Trebuie precizat însă că există și varianta ”drage”, care este prevăzută în Dicţionarul explicativ al limbii române, însă numai ca plural al substantivului dragă. Aceasta definește un utilaj special amenajat, cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor.
Așadar, este corect să spunem:

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot