Cum este corect: „dragile” sau „dragele”?

27.02.2023
Cum este corect: „dragile” sau „dragele”?

Una dintre cele mai întâlnite greșeli din limba română este reprezentată de forma de plural a adjectivului „drag”. Unele persoane folosesc varianta „dragile mele”, în timp ce altele utilizează forma „dragele mele”. Dar, care este versiunea corectă?

„Dragile mele” sau „dragele mele”?

Dicționarul ortografie, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM) face lumină în acest caz și explică simplu pentru toată lumea care variantă este corectă. Așadar, adjectivul „drag” are o formă feminină „dragă”, în timp ce la masculin rămâne „drag”. De exemplu: fată dragă și băiat drag.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, cuvântul „drag” se referă la o persoană „care este iubită, scumpă, neprețuită pentru cineva, pe care cineva îl iubește, îl prețuiește”. Forma de plural are aceeași variantă atât pentru feminin, cât și pentru masculin: dragi. Așadar, varianta corectă este reprezentată de forma „dragile mele” și nu „dragele mele”.

Totodată, trebuie precizat că forma de vocativ, genul feminin, la plural este “dragi”. Atunci când adjectivul este substantivizat, “dragile”sau “dragilor”. Ca atare, întotdeauna vom spune „dragile mele” și nu „dragele mele”.

Potrivit normelor academice stabilite de Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane – DOOM, adjectivul ”drag” are ca formă feminină cuvântul „dragă” (băiat drag – fată dragă). La plural, forma cuvântului ”dragă” devine ”dragi”, nicidecum ”drage”. Aşadar, corect este să spunem „dragile mele femei/doamne” şi nu „dragele mele femei/doamne”, a precizat profesorul de limba română Bogdan Cristea pentru adevarul.ro.

Din punct de vedere gramatical, adjectivul „drag” are trei forme: două la singular și una la plural. La singular, „drag” pentru varianta masculină și „dragă” pentru forma feminină, iar la plural există un termen comun atât pentru feminin cât și pentru masculin, „dragi”.

Trebuie precizat însă că există și varianta ”drage”, care este prevăzută în Dicţionarul explicativ al limbii române, însă numai ca plural al substantivului dragă. Aceasta definește un utilaj special amenajat, cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor.
Așadar, este corect să spunem:

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot