Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM-3) a ajuns la varianta a treia. Sunt mai bine de 10 ani de când DOOM nu mai fusese modificat. Așadar, noul dicționar cuprinde 62.000 de cuvinte, dintre care peste 3600 de articole noi, marcate cu semnul +, față de DOOM-2, apărut în anul 2005.
Noile cuvinte introduse în DOOM-3 sunt, în special, neologisme și terminologii din domenii precum informatică, medicină etc. Pandemia a îmbunătățit vocabularul limbii române cu termeni noi, cum ar fi: coronavirus, covid, test PCR, lockdown, secvenţiere sau comorbidităţi. Din limbile străine cele mai multe cuvinte adăugate vin din engleză: fake news, breaking news, take away, selfie sau all-inclusive.
Forme de plural ciudate în limba română
Foarte multă lume întâmpină probleme, atunci când trebuie să spună forma de plural al unui cuvânt. DOOM-3 a încercat să simplifice pe cât posibil acești termeni, însă se crede că în unele cazuri mai rău a încurcat. În rândurile de mai jos vă oferim câteva exemple edificatoare.
croasant/ croasante (în DOOM-2 era „croasanți”)
ecler/ eclere (în DOOM-2 era „ecleruri”)
Aragaz › Aragaze – forma corectă de plural a substantivului „aragaz”; Aragazuri este greșit;
Almanah › Almanahuri- forma corectă de plural a substantivului „almanah”; Almanahe este greșit;
Blană › Blăni – forma corectă de plural a substantivului „blană”. Blănuri nu este greșit, dar face referire la articole de îmbrăcăminte și nu la piei prelucrate;
Macrou › Macrouri – forma corectă de plural a substantivului „macrou”;
Monedă › Monede – forma corectă de plural a substantivului „monedă”. Monezi este greșit;
Sindrom › Sindroame – forma corectă de plural a substantivului „sindrom”. Sindromuri este greșit;
Sânge › Sângiuri – forma corectă de plural a substantivului „sânge”. Totuși, nimeni nu folosește acest substantiv la plural.
Pârâu › Pâraie – forma corectă de plural a substantivului „pârâu”. Pârâuri este greșit.
Care sunt substantivele defective de plural?
În limba română există o mulțime de substantive care nu au număr plural. Iată câteva exemple: fasole, lapte, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, miere, fotbal, cinste, creștinism, etc.
Ce schimbări mai aduce DOOM-3?
Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM-3) vine și cu alte modificări. Multe dintre acestea erau deja utilizate de majoritatea oamenilor, astfel că totul a devenit oficial.
S-a hotărât ca scrierea abrevierilor formate din litere mari să se facă fără puncte despărțitoare, ca NATO, ORL, dar se păstrează abrevierile cu puncte din limba latină: P.S., P.P.S.
Va există o variantă unică pentru forma următoarelor cuvinte: apocalipsă, ghimbir, mănăstire, percheziție, sarsana, tăieței, muschetar.
De acum înainte se va scrie cu literă mare la toate componentele unor substantive proprii compuse: Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial (în DOOM-2 „al” era scris cu litere mici).
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot