Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM-3) a ajuns la varianta a treia. Sunt mai bine de 10 ani de când DOOM nu mai fusese modificat. Așadar, noul dicționar cuprinde 62.000 de cuvinte, dintre care peste 3600 de articole noi, marcate cu semnul +, față de DOOM-2, apărut în anul 2005.
Noile cuvinte introduse în DOOM-3 sunt, în special, neologisme și terminologii din domenii precum informatică, medicină etc. Pandemia a îmbunătățit vocabularul limbii române cu termeni noi, cum ar fi: coronavirus, covid, test PCR, lockdown, secvenţiere sau comorbidităţi. Din limbile străine cele mai multe cuvinte adăugate vin din engleză: fake news, breaking news, take away, selfie sau all-inclusive.
Forme de plural ciudate în limba română
Foarte multă lume întâmpină probleme, atunci când trebuie să spună forma de plural al unui cuvânt. DOOM-3 a încercat să simplifice pe cât posibil acești termeni, însă se crede că în unele cazuri mai rău a încurcat. În rândurile de mai jos vă oferim câteva exemple edificatoare.
croasant/ croasante (în DOOM-2 era „croasanți”)
ecler/ eclere (în DOOM-2 era „ecleruri”)
Aragaz › Aragaze – forma corectă de plural a substantivului „aragaz”; Aragazuri este greșit;
Almanah › Almanahuri- forma corectă de plural a substantivului „almanah”; Almanahe este greșit;
Blană › Blăni – forma corectă de plural a substantivului „blană”. Blănuri nu este greșit, dar face referire la articole de îmbrăcăminte și nu la piei prelucrate;
Macrou › Macrouri – forma corectă de plural a substantivului „macrou”;
Monedă › Monede – forma corectă de plural a substantivului „monedă”. Monezi este greșit;
Sindrom › Sindroame – forma corectă de plural a substantivului „sindrom”. Sindromuri este greșit;
Sânge › Sângiuri – forma corectă de plural a substantivului „sânge”. Totuși, nimeni nu folosește acest substantiv la plural.
Pârâu › Pâraie – forma corectă de plural a substantivului „pârâu”. Pârâuri este greșit.
Care sunt substantivele defective de plural?
În limba română există o mulțime de substantive care nu au număr plural. Iată câteva exemple: fasole, lapte, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, miere, fotbal, cinste, creștinism, etc.
Ce schimbări mai aduce DOOM-3?
Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM-3) vine și cu alte modificări. Multe dintre acestea erau deja utilizate de majoritatea oamenilor, astfel că totul a devenit oficial.
S-a hotărât ca scrierea abrevierilor formate din litere mari să se facă fără puncte despărțitoare, ca NATO, ORL, dar se păstrează abrevierile cu puncte din limba latină: P.S., P.P.S.
Va există o variantă unică pentru forma următoarelor cuvinte: apocalipsă, ghimbir, mănăstire, percheziție, sarsana, tăieței, muschetar.
De acum înainte se va scrie cu literă mare la toate componentele unor substantive proprii compuse: Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial (în DOOM-2 „al” era scris cu litere mici).
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot