Cele mai ciudate forme de plural din DOOM-3

17.01.2022
Cele mai ciudate forme de plural din DOOM-3

Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM-3) a ajuns la varianta a treia. Sunt mai bine de 10 ani de când DOOM nu mai fusese modificat. Așadar, noul dicționar cuprinde 62.000 de cuvinte, dintre care peste 3600 de articole noi, marcate cu semnul +, față de DOOM-2, apărut în anul 2005.

Noile cuvinte introduse în DOOM-3 sunt, în special, neologisme și terminologii din domenii precum informatică, medicină etc. Pandemia a îmbunătățit vocabularul limbii române cu termeni noi, cum ar fi: coronavirus, covid, test PCR, lockdown, secvenţiere sau comorbidităţi. Din limbile străine cele mai multe cuvinte adăugate vin din engleză: fake news, breaking news, take away, selfie sau all-inclusive.

Forme de plural ciudate în limba română

Foarte multă lume întâmpină probleme, atunci când trebuie să spună forma de plural al unui cuvânt. DOOM-3 a încercat să simplifice pe cât posibil acești termeni, însă se crede că în unele cazuri mai rău a încurcat. În rândurile de mai jos vă oferim câteva exemple edificatoare.

Care sunt substantivele defective de plural?

În limba română există o mulțime de substantive care nu au număr plural. Iată câteva exemple: fasole, lapte, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, miere, fotbal, cinste, creștinism, etc.

Ce schimbări mai aduce DOOM-3?

Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM-3) vine și cu alte modificări. Multe dintre acestea erau deja utilizate de majoritatea oamenilor, astfel că totul a devenit oficial.

Foto: gds.ro și Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot