Cum se spune corect, vagabond sau bagabond?

06.04.2023
Cum se spune corect, vagabond sau bagabond?

Limba română este plină de cuvinte care le face oamenilor viața grea. Deși face parte din familia limbilor latine, aceasta cuprinde și sintagme slave sau turcești. În prezent, multe cuvinte din vocabularul zilnic și-au schimbat forma sau chiar sensul. Care este forma corectă, vagabond sau bagabond?

Vagabond sau bagabond?

vagabond

În dicționarul ortografic al limbii române aflăm că există peste 62.000 de cuvinte. Din acest motiv se poate înțelege modul în care anumite cuvinte nu sunt folosite în modul corect sau își mai schimbă forma.

Cei peste 20 de milioane de vorbitori de română aduc schimbări și adaptări constant limbajului uzual, astfel că autoritățile sunt nevoite să modifice și în dicționare. Unul dintre cele mai uzuale cuvinte care adesea sunt scrise și chiar pronunțate greșit este vagabond.

Conform DEX, forma corectă este „vagabond”. Acesta semnifică o persoană sau animal care hoinărește fără a avea un loc anume ca destinație/ om fără ocupație, fără domiciliu.
Din păcate, cei mai mulți vorbitori pronunță cuvântul „bagabond”. Din greșeală sau din propria voință, noua forma s-a întipărit în mintea oamenilor și a început să fie comună.

Alte cuvinte care și-au schimbat sensul în limba română

Secole de schimbări sociale, economice și politice au lăsat o amprentă puternică asupra societății românești. Limbajul nu a scăpat modificărilor, astfel că multe cuvinte și-au schimbat forma și sensul.

Foto: Gresit.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot