Cum se spune corect, vagabond sau bagabond?

06.04.2023
Cum se spune corect, vagabond sau bagabond?

Limba română este plină de cuvinte care le face oamenilor viața grea. Deși face parte din familia limbilor latine, aceasta cuprinde și sintagme slave sau turcești. În prezent, multe cuvinte din vocabularul zilnic și-au schimbat forma sau chiar sensul. Care este forma corectă, vagabond sau bagabond?

Vagabond sau bagabond?

vagabond

În dicționarul ortografic al limbii române aflăm că există peste 62.000 de cuvinte. Din acest motiv se poate înțelege modul în care anumite cuvinte nu sunt folosite în modul corect sau își mai schimbă forma.

Cei peste 20 de milioane de vorbitori de română aduc schimbări și adaptări constant limbajului uzual, astfel că autoritățile sunt nevoite să modifice și în dicționare. Unul dintre cele mai uzuale cuvinte care adesea sunt scrise și chiar pronunțate greșit este vagabond.

Conform DEX, forma corectă este „vagabond”. Acesta semnifică o persoană sau animal care hoinărește fără a avea un loc anume ca destinație/ om fără ocupație, fără domiciliu.
Din păcate, cei mai mulți vorbitori pronunță cuvântul „bagabond”. Din greșeală sau din propria voință, noua forma s-a întipărit în mintea oamenilor și a început să fie comună.

Alte cuvinte care și-au schimbat sensul în limba română

Secole de schimbări sociale, economice și politice au lăsat o amprentă puternică asupra societății românești. Limbajul nu a scăpat modificărilor, astfel că multe cuvinte și-au schimbat forma și sensul.

Foto: Gresit.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot