Cum se spune corect, vagabond sau bagabond?

06.04.2023
Cum se spune corect, vagabond sau bagabond?

Limba română este plină de cuvinte care le face oamenilor viața grea. Deși face parte din familia limbilor latine, aceasta cuprinde și sintagme slave sau turcești. În prezent, multe cuvinte din vocabularul zilnic și-au schimbat forma sau chiar sensul. Care este forma corectă, vagabond sau bagabond?

Vagabond sau bagabond?

vagabond

În dicționarul ortografic al limbii române aflăm că există peste 62.000 de cuvinte. Din acest motiv se poate înțelege modul în care anumite cuvinte nu sunt folosite în modul corect sau își mai schimbă forma.

Cei peste 20 de milioane de vorbitori de română aduc schimbări și adaptări constant limbajului uzual, astfel că autoritățile sunt nevoite să modifice și în dicționare. Unul dintre cele mai uzuale cuvinte care adesea sunt scrise și chiar pronunțate greșit este vagabond.

Conform DEX, forma corectă este „vagabond”. Acesta semnifică o persoană sau animal care hoinărește fără a avea un loc anume ca destinație/ om fără ocupație, fără domiciliu.
Din păcate, cei mai mulți vorbitori pronunță cuvântul „bagabond”. Din greșeală sau din propria voință, noua forma s-a întipărit în mintea oamenilor și a început să fie comună.

Alte cuvinte care și-au schimbat sensul în limba română

Secole de schimbări sociale, economice și politice au lăsat o amprentă puternică asupra societății românești. Limbajul nu a scăpat modificărilor, astfel că multe cuvinte și-au schimbat forma și sensul.

Foto: Gresit.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot