„Altădată” sau „altă dată”? Cum se scrie corect?

12.03.2021
„Altădată” sau „altă dată”? Cum se scrie corect?

De ce este important să știm să scriem, să folosim corect gramatica, ortografia și punctuația? Pentru că vrem ca oamenii să înțeleagă ceea ce vrem să transmitem, mai ales dacă este vorba de mesaje scrise.

Scrierea este baza principală pe care munca, învățarea și intelectul cuiva vor fi judecate, în școală, la job și în comunitate. Scrierea ne stimulează capacitatea de a explica și de a rafina ideile noastre sau ale celorlalți.

„Altădată” sau „altă dată”? Cum se scrie corect?

Altfel spus, în limba română există o mulțime de „capcane” care îi determină chiar și pe români să ia o pauză scurtă pentru a verifica corectitudinea unor expresii, pentru a nu greși.

Printre aceste expresii (cuvinte) regăsim și formele „altădată” și „altă dată”. Potrivit dexonline, „altădată” este scris legat atunci când este adverb și se referă la un moment din trecut sau din viitor. Acesta poate fi înlocuit cu odată, cândva, altcândva.

De exemplu: Altădată eram mai toleranți.
Altădată să nu-mi mai spui că îți dorești să mergi afară.

„Altă dată” este compus din două două părți de vorbire. „Altă” este un adjectiv pronominal nehotărât, iar „dată” are funcția de substantiv și se referă la o altă zi, altă dată calendaristică.

De exemplu: Completează, te rog, cererea cu altă dată.
Stabilim altă dată pentru a ne vedea.

Foarte important în acest caz, spre deosebire de expresia „de asemenea sau deasemenea” (vezi aici cum e corect), este că ambele variante SUNT CORECTE. Nu este nevoie decât de atenție pentru a scrie corect și de a transmite ceea ce vrem să se înțeleagă.

Lucruri de știut despre limba română

Limba română este o limbă romanică, asemănătoare cu franceza, spaniola, italiana și portugheza. Totuși, datorită poziției geografice a țării în Europa de Est, înconjurată de țările vorbitoare de slavă, unii cred că româna face parte din familia slavă. Limba are rădăcini slave, dar reprezintă doar 10% din vocabular.

Cultura și limba romană au influențat comunitatea dacică, care în cele din urmă a început să folosească latina vulgară ca limbă.

Este singura limbă romanică care a predominat în Europa de Est. Încă nu este clar cum limba română și majoritatea rădăcinilor sale latine au supraviețuit într-un teritoriu invadat și ocupat de maghiari, turci și bulgari. Cu toate acestea, influențele romane și latine au fost atât de puternice încât populațiile slave au reușit doar să afecteze, nu să transforme limba.

Limba română este ușor de citit sau vorbit dacă este învățat vocabularul. Fiind un limbaj fonetic, toate cuvintele sunt pronunțate exact așa cum sunt scrise.

Ceea ce face limba română puțin dificilă pentru străini sunt diacriticele care sunt cele mai greu de pronunțat. De asemenea, gramatica limbii române poate ridica multiple dificultăți.

Acest lucru este din cauza influențelor sale macedonene, bulgare, albaneze și sârbe. Cu toate acestea, spre deosebire de alte limbi latine, limba română a păstrat diferențierea cazurilor morfologice latine: nominativ, genitiv și vocativ.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot
Fabuloasa poveste a primei dezbateri prezidențiale din istorie: Kennedy vs Nixon. Kennedy i-a luat fața adversarului pentru că s-a machiat | VIDEO
Fabuloasa poveste a primei dezbateri prezidențiale din istorie: Kennedy vs Nixon. Kennedy i-a luat fața adversarului pentru că s-a machiat ...
Prima dezbatere prezidențială televizată a avut loc în anul 1960. Protagoniști? Americanii Richard Nixon și John F. Kennedy. Peste 66 de milioane de oameni aveau să urmărească „duelul”... citește tot