„Altădată” sau „altă dată”? Cum se scrie corect?

12.03.2021
„Altădată” sau „altă dată”? Cum se scrie corect?

De ce este important să știm să scriem, să folosim corect gramatica, ortografia și punctuația? Pentru că vrem ca oamenii să înțeleagă ceea ce vrem să transmitem, mai ales dacă este vorba de mesaje scrise.

Scrierea este baza principală pe care munca, învățarea și intelectul cuiva vor fi judecate, în școală, la job și în comunitate. Scrierea ne stimulează capacitatea de a explica și de a rafina ideile noastre sau ale celorlalți.

„Altădată” sau „altă dată”? Cum se scrie corect?

Altfel spus, în limba română există o mulțime de „capcane” care îi determină chiar și pe români să ia o pauză scurtă pentru a verifica corectitudinea unor expresii, pentru a nu greși.

Printre aceste expresii (cuvinte) regăsim și formele „altădată” și „altă dată”. Potrivit dexonline, „altădată” este scris legat atunci când este adverb și se referă la un moment din trecut sau din viitor. Acesta poate fi înlocuit cu odată, cândva, altcândva.

De exemplu: Altădată eram mai toleranți.
Altădată să nu-mi mai spui că îți dorești să mergi afară.

„Altă dată” este compus din două două părți de vorbire. „Altă” este un adjectiv pronominal nehotărât, iar „dată” are funcția de substantiv și se referă la o altă zi, altă dată calendaristică.

De exemplu: Completează, te rog, cererea cu altă dată.
Stabilim altă dată pentru a ne vedea.

Foarte important în acest caz, spre deosebire de expresia „de asemenea sau deasemenea” (vezi aici cum e corect), este că ambele variante SUNT CORECTE. Nu este nevoie decât de atenție pentru a scrie corect și de a transmite ceea ce vrem să se înțeleagă.

Lucruri de știut despre limba română

Limba română este o limbă romanică, asemănătoare cu franceza, spaniola, italiana și portugheza. Totuși, datorită poziției geografice a țării în Europa de Est, înconjurată de țările vorbitoare de slavă, unii cred că româna face parte din familia slavă. Limba are rădăcini slave, dar reprezintă doar 10% din vocabular.

Cultura și limba romană au influențat comunitatea dacică, care în cele din urmă a început să folosească latina vulgară ca limbă.

Este singura limbă romanică care a predominat în Europa de Est. Încă nu este clar cum limba română și majoritatea rădăcinilor sale latine au supraviețuit într-un teritoriu invadat și ocupat de maghiari, turci și bulgari. Cu toate acestea, influențele romane și latine au fost atât de puternice încât populațiile slave au reușit doar să afecteze, nu să transforme limba.

Limba română este ușor de citit sau vorbit dacă este învățat vocabularul. Fiind un limbaj fonetic, toate cuvintele sunt pronunțate exact așa cum sunt scrise.

Ceea ce face limba română puțin dificilă pentru străini sunt diacriticele care sunt cele mai greu de pronunțat. De asemenea, gramatica limbii române poate ridica multiple dificultăți.

Acest lucru este din cauza influențelor sale macedonene, bulgare, albaneze și sârbe. Cu toate acestea, spre deosebire de alte limbi latine, limba română a păstrat diferențierea cazurilor morfologice latine: nominativ, genitiv și vocativ.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot