Cum se scrie corect „de asemenea” sau „deasemenea”?

18.02.2021
Cum se scrie corect „de asemenea” sau „deasemenea”?

Limba română ridică o mulțime de dificultăți chiar și românilor. Mulți dintre aceștia fac destul de des greșeli de ortografie din cauza multiplelor forme flexionare ale cuvintelor.

„De asemenea” dă bătăi de cap…

Îngrijorător este că aceste abateri ar putea împinge Academia Română să decidă printr-o normă ceea ce astăzi este o greșeală foarte gravă. Oricare ar fi domeniul în care activăm este foarte important să știm să scriem și să vorbim corect.

Mulți români folosesc în scris și în vorbit cuvinte și expresii cu forme greșite, iar printr-o imitație involutară putem ajunge să le folosim greșit fără a fi conștienți.

Cum se scrie „de asemenea” sau „deasemenea”?

Din punct de vedere morfologic, „de asemenea” este o locuțiune adverbială și în repetate rânduri a dat bătăi de cap celor care sunt nevoiți să utilizeze termenul în scris. Greșeala pe care o fac unii dintre noi este ca cele două cuvinte să se scrie legat, însă singura formă corectă este „de asemenea”, în două cuvinte.

Sensurile acestei locuțiuni sunt „tot așa”, „în acelaşi fel”, „pe lângă aceasta”. Uneorii locuțiunea este rostită rapid, iar în scris se evidențiază folosind cratima, de exemplu „de-asemenea”.

În unele scrieri vechi, putem întâlni și variantele „de asemeni/ de-asemeni” care sunt acceptate, însă recomandarea dicționarelor este forma „de asemenea”.

Această locuțiune se desparte cu ajutorul virgulei de restul propoziției.

De exemplu: De asemenea, ea ne va spune ce alegere a făcut.
Aș vrea să menționez, de asemenea, că nu sunt de acord cu decizia luată.

Câți oameni vorbesc pe Glob limba română

Limba română este, conform wikipedia.com, o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italianei.

Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată și limba dacoromână sau dialectul dacoromân. Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă. La întrebarea „Câți oameni vorbesc corect limba română?”, site-ul shtiu.ro nu are niciun răspuns. Deocamdată.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot