Cum se scrie „copii”? Cu câți de „i” se scrie „copii”? Când se scrie „copii” și când se scrie „copiii”?

16.12.2020
Cum se scrie „copii”? Cu câți de „i” se scrie „copii”? Când se scrie „copii” și când se scrie „copiii”?

Unii copii, dar și străinii sunt ușor tulburați de dificultățile limbii române și ciudățeniile pe care le întâmpină pe parcursul învățării ei. Una dintre dificultățile întâlnite în scris este forma corectă a substantivului „copil” la plural.

Copii sau copiii?

Există o regulă care stabilește forma de plural al substantivului „copil”. Conform site-ului gramaticalimbiiromane.ro, substantivele de genul masculin, care se termină, la nominativ și acuzativ singular, nearticulat în –iu, precum și substantivul „copil” se scriu, la plural, nearticulat, cu doi –i, iar la forma articulata, cu trei –i.

Când se scrie copii și când se scrie copiii?

Singurul substantiv masculin care se termină în consoana (-l) care are forma de plural nearticulat cu doi –i și pe cea articulată cu trei –i este cuvântul copil. Astfel, pluralul nearticulat se formează îndepărtând sunetul -l și înlocuind cu -i.

De exemplu: Doi copii merg la școală. I-am văzut pe cei doi copii alergând spre mașină.

În momentul în care articulăm pluralul substantivului „copil”, acesta se va scrie cu trei -i.

De exemplu: Copiii pe care i-am luat din clasă erau nevinovați. Fetița mea s-a supărat pe copiii care au necăjit-o zilele trecute.

Tehnic vorbind, primul -i face parte din rădăcina substantivului „copil”, al doilea reprezintă forma de plural, iar al treilea reprezintă articolul hotărât.

Aceeași regulă se aplică și altor sute de cuvinte al cărui plural articulat se scrie cu trei -i. Printre acestea se numără cele care se termină în –(a)giu: barcagiu (barcagii, barcagiii), camionagiu (camionagii, camionagiii), geamgiu (geamgii, geamgiii), macaragiu (macaragii, macaragiii), chiulangiu (chiulangii, chiulangiii).

O modalitate de a verifica corectitudinea ortografierii este de a verfica numărul de silabe după pronunție: fii (o silabă), fiii (două silabe fi-ii), copii (două silabe co-pii), copiii (trei silabe co-pi-ii), vii (o silabă), viii (două silabe vi-ii)

De exemplu: Fratele meu are doi copii. Copiii fratelui meu sunt foarte inteligenți. Bunicul meu are două vii. Viii cu viii, morții cu morții.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot