Ce tipuri de miere există? Ce proprietăți are fiecare tip de miere?

25.01.2022
Ce tipuri de miere există? Ce proprietăți are fiecare tip de miere?

Mierea, acest produs apicol, este apreciată de majoritatea oamenilor pentru gustul său și proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit că albinele produc în căsuța lor un aliment atât de complex și complet. Și, evident, delicios.

Potrivit studiilor realizate de cercetători, mierea este bogată în antioxidanți, vitamine, minerale și are o serie de proprietăți curative, antiinflamatoare, antibacteriene și imunostimulatoare.

Câte tipuri de miere există?

1. Mierea de salcâm. Aceasta are un gust foarte bun, se păstrează în formă lichidă, dacă este ținută în condiții adecvate, și este bogată în fructoză și în oligoelemente, precum crom, cupru, iod, fier, zinc, fluor. Potrivit specialiștilor în sănătate, este indicat să iei o linguriță de miere de salcâm din când în când atunci când ai probleme gastro-intestinale sau de digestie.

2. Mierea de tei. Aceasta are cea mai plăcută aromă dintre toate tipurile de miere. Ea este recunoscută pentru faptul că poate relaxa o persoană după o zi stresantă, având un efect de calmant psihic, somnifer sau afrodiziac.

3. Mierea de mană. Este obținută din frunzele de fag, de frasin, de stejar și are efect laxativ. Acest tip de miere este recomandat persoanelor active, datorită proprietăţilor energizante şi revitalizante.

4. Mierea de rapiță. Aceasta are un gust specific și este mai puțin dulce. Potrivit specialiștilor în sănătate, mierea de rapiță are proprietăţi puternice antibacteriene, ajută la scăderea colesterolului, precum și la regenerarea şi menţinerea elasticităţii pereţilor vasculari.

5. Mierea de floarea-soarelui. Tipul acesta de miere are un gust plăcut, stimulează imunitatea corpului, alungă oboseala și reduce nivelul de colesterol rău din organism.

6. Mierea de brad. Acest tip de miere este foarte rar, însă are o serie de proprietăți benefice asupra plămânilor şi sistemului respirator.

7. Mierea de castan. Este inconfundabilă la gust și este recomandată în cazurile în care o persoană suferă de varice și reumatism. Totodată, poate ameliora simptomele gripei și anemiei.

8. Mierea de zmeură. Aceasta are o culoare albicioasă și este bună pentru prevenirea unor boli, precum osteoporoza sau sclerodermia (o tulburare autoimună în care sistemul imunitar atacă propriul corp).

9. Mierea de mentă. Consumul ei este bun atunci când ai probleme de balonare și de tuse.

10. Mierea de flori de câmp. Aceasta are o concentrație mare de zahăr și este recomandată când o persoană suferă de surmenaj, stări de convalescență, tulburări de creștere. Totodată, ea este recunoscută pentru acțiunea antiinflamatoare, antimicrobiană, antialergică și antitusivă.

11. Mierea de lavandă. Mirosul acestui tip de miere este inconfundabil. Printre calitățile sale se numără efectul tonic și diuretic, precum și ameliorarea simptomelor reumatismului și afecțiunilor pulmonare.

12. Mierea de trifoi. Aceasta este obținută de albine, atunci când sunt ținute în pastorală, în preajma lanurilor cultivate cu soiuri furajere. Conform specialiștilor în domeniu, ea este bună în probleme diuretice, ajutând, totodată, la eliminarea apei în exces din țesuturi.

13. Mierea de mac. Consumul ei ajută organismul să se relaxeze, având un efect de somnifer, antispastic, dar și de afrodisiac.

14. Mierea polifloră. Acest tip de miere este considerat cel mai complex și complet dintre toate, fiindcă este produsă din nectarul mai multor flori și plante medicinale, beneficiind, astfel, de toate proprietățile acestora.

Mierea nu vine fără riscuri

Mierea, fie că este pasteurizată, crudă, coaptă sau în ceai, vine în continuare cu riscuri. Mierea conține cantități mici de bacterii Clostridium botulinum. La sugarii cu vârsta sub un an, poate fi letal, deoarece nu pot lupta încă împotriva acestei bacterii. De aceea, medicii pediatri interzic mierea copiilor sub un an.

Unii adulți pot prezenta simptome, dar nu sunt la fel de dăunătoare. Se transformă în botulism, o formă rară de intoxicație alimentară. Așadar, este posibil ca mierea consumată în cantități mari să cauzeze vărsături, diaree și dureri de cap.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot