Ce sunt bamele? La ce se folosesc bamele?

08.08.2022
Ce sunt bamele? La ce se folosesc bamele?

Bamele sunt niște legume apreciate foarte mult în Orient. Acestea sunt utilizate foarte des în bucătăriile tradiționale din această regiune, fiind o sursă bogată de vitamine și minerale, cu foarte multe proprietăți benefice pentru organismul uman. De-a lungul timpului, bamele s-au răspândit peste tot în lume și, în prezent, sunt consumate și la noi în țară.

Bama este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor, din care fac parte și bumbacul, arborele de cacao și hibiscul. Planta crește până la 2 metri înălțime. Frunzele au 10–20 centimetri lungime și sunt late. Florile au un diametru de 4–8 centimetri, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roșie la baza fiecărei petale. Fructul este o capsulă verde și păroasă cu lungimea de 8–20 centimetri și conține numeroase semințe, potrivit Wikipedia.org.

Cum sunt consumate bamele?

Fructele acestei plante se aseamănă cu păstăile verzi și sunt culese când sunt necoapte. Ele sunt consumate ca și legume, în timp ce frunzele sunt folosite în bucătăria orientală la îngroșarea supelor. Bama este una dintre cele mai rezistente plante la căldură și secetă.

Potrivit bucătarilor, bamele au gust de dovlecei, vinete sau chiar sparanghel. Acestea sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, având numeroase proprietăți benefice pentru corpul uman.

Iată ce conține 100 de grame de bame:

Cât de sănătoase sunt bamele?

Bamele sunt foarte sănătoase pentru organismul uman, fiindcă aduc un aport de vitamine și minerale. Studiile recente au arătat că acestea ajută la scăderea colesterolului și menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Totodată, nivelul de zahăr din sânge scade, doctorii îndemnând persoanele care suferă de diabet zaharat tip 2 să consume aceste legume.

Consumul de bame ajută la întreținerea pielii și îmbunătățește digestia, prevenind constipația. Specialiștii în gastronomie recomandă ca bamele să fie consumate proaspete, atunci când sunt verzi, iar textura lor este tare. Acestea pot fi ținute în frigider maxim 3 zile, după care încep să își piardă din proprietăți.

Bamele pot fi utilizate în diferite preparate culinare cu sau fără carne. Cei care vor să gătească aceste legume și nu știu cum pot să se inspire din rețetele cu păstăi verzi de fasole.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Tags:
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot