Ce este hrișca? Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

04.02.2021
Ce este hrișca? Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

Hrișca aparține unui grup de alimente denumite în mod obișnuit pseudocereale. Pseudocerealele sunt semințe care sunt consumate ca boabe de cereale, dar care nu cresc pe ierburi. Alte pseudocereale comune sunt quinoa și amarantul.

Ce este hrișca?

În ciuda numelui său, hrișca nu este legată de grâu și, prin urmare, nu conține gluten. Se folosește în ceaiul de hrișcă sau se transformă în crupe, făină și tăiței. Cojile, folosite la fel ca orezul, sunt ingredientul principal în multe feluri de mâncare tradiționale europene și asiatice.

Hrișca a devenit populară ca hrană sănătoasă datorită conținutului ridicat de minerale și antioxidanți. Beneficiile sale pot include îmbunătățirea controlului glicemiei.

Hrisca

Două tipuri de hrișcă, hrișcă obișnuită (Fagopyrum esculentum) și hrișcă tartară (Fagopyrum tartaricum), sunt cultivate cel mai mult pentru hrană.

Hrișca este recoltată în principal în emisfera nordică, în special în Rusia, Kazahstan, China și Europa Centrală și de Est.

Hrișca – Informații nutriționale

Glucidele sunt principala componentă dietetică a semințelor de hrișcă. De asemenea, sunt prezente proteine ​​și diverse minerale și antioxidanți.

Valoarea nutrițională a acestora este considerabil mai mare decât cea a multor alte boabe. Informațiile nutriționale pentru 100 grame de hrișcă crudă sunt:

Calorii: 343
Apă: 10%
Proteine: 13,3 grame
Carbohidrati: 71,5 grame
Zahar: 0 grame
Fibră: 10 grame
Grăsime: 3,4 grame

Carbohidrați
Hrișca constă în principal din carbohidrați. Se prezintă sub formă de amidon, care este forma principală de depozitare a carbohidraților în plante.

Hrișca are un scor scăzut până la mediu al indicelui glicemic și nu ar trebui să provoace creșteri nesănătoase ale nivelului de zahăr din sânge.

Unii carbohidrații solubili din hrișcă, cum ar fi fagopyritol și D-chiro-inozitol, s-au dovedit a ajuta la moderarea creșterii zahărului din sânge după mese.

Fibre

Hrișca conține o cantitate decentă de fibre, pe care corpul nu le poate digera. Acest nutrient este bun pentru sănătatea colonului. Fibrele reprezintă 2,7% din crupe fierte și este compusă în principal din celuloză și lignină.

Fibrele sunt concentrate în coji, care acoperă miezul. Cojile sunt transformate în făină de hrișcă închisă, conferindu-i o aromă unică.

Vitamine si minerale

Hrișca este mai bogată în minerale decât multe cereale obișnuite, cum ar fi orezul, grâul și porumbul. Cu toate acestea, hrișca nu este deosebit de bogată în vitamine.
Dintre cele două soiuri principale, hrișca tartară conține, în general, mai mulți nutrienți decât hrișca obișnuită.

Cele mai abundente minerale din hrișcă obișnuită sunt:

Mangan. Găsit în cantități mari în cereale integrale, manganul este esențial pentru un metabolism sănătos, creștere, dezvoltare și apărarea antioxidantă a corpului.

Cupru. Adesea lipsite de dieta occidentală, cuprul este un oligoelement esențial care poate aduce beneficii sănătății inimii atunci când este consumat în cantități mici.

Magneziu. Când este prezent în cantități suficiente în dieta zilnică, acest mineral esențial poate reduce riscul apariției diferitelor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Fier. Deficiența acestui mineral important duce la anemie, o afecțiune caracterizată prin capacitatea redusă de transportare a oxigenului din sânge.

Fosfor. Acest mineral joacă un rol esențial în creșterea și întreținerea țesuturilor corpului. În comparație cu alte boabe, mineralele din cojile de hrișcă fierte sunt deosebit de bine absorbite.

Beneficiile semințelor de hrișcă pentru sănătate

La fel ca alte pseudocereale din cereale integrale, hrișca are o serie de beneficii.

În timp, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot duce la diferite boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2. Astfel, moderarea creșterii glicemiei după mese este importantă pentru menținerea sănătății.

Ca o sursă bună de fibre, hrișca are un indice glicemic scăzut până la mediu. Aceasta înseamnă că majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 sau cele care doresc să-și îmbunătățească echilibrul glicemiei o pot consuma fără probleme. De fapt, studiile leagă consumul de hrișcă de scăderea zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat.

Hrișca poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea inimii. Se mândrește cu mulți compuși sănătoși pentru inimă, cum ar fi rutina (quercetin-3-O-β-rutinoside), magneziul, cuprul, fibrele și anumite proteine.

Dintre cereale și pseudocereale, hrișca este cea mai bogată sursă de quercetin-3-O-β-rutinoside, un antioxidant care poate avea o serie de beneficii.

Quercetin-3-O-β-rutinoside poate reduce riscul de boli de inimă prin prevenirea formării cheagurilor de sânge și scăderea inflamației și a tensiunii arteriale.

De asemenea, s-a constatat că hrișca îmbunătățește profilul lipidic din sânge. Un profil slab este un factor de risc bine cunoscut pentru bolile de inimă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot