Ce este hrișca? Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

04.02.2021
Ce este hrișca? Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

Hrișca aparține unui grup de alimente denumite în mod obișnuit pseudocereale. Pseudocerealele sunt semințe care sunt consumate ca boabe de cereale, dar care nu cresc pe ierburi. Alte pseudocereale comune sunt quinoa și amarantul.

Ce este hrișca?

În ciuda numelui său, hrișca nu este legată de grâu și, prin urmare, nu conține gluten. Se folosește în ceaiul de hrișcă sau se transformă în crupe, făină și tăiței. Cojile, folosite la fel ca orezul, sunt ingredientul principal în multe feluri de mâncare tradiționale europene și asiatice.

Hrișca a devenit populară ca hrană sănătoasă datorită conținutului ridicat de minerale și antioxidanți. Beneficiile sale pot include îmbunătățirea controlului glicemiei.

Hrisca

Două tipuri de hrișcă, hrișcă obișnuită (Fagopyrum esculentum) și hrișcă tartară (Fagopyrum tartaricum), sunt cultivate cel mai mult pentru hrană.

Hrișca este recoltată în principal în emisfera nordică, în special în Rusia, Kazahstan, China și Europa Centrală și de Est.

Hrișca – Informații nutriționale

Glucidele sunt principala componentă dietetică a semințelor de hrișcă. De asemenea, sunt prezente proteine ​​și diverse minerale și antioxidanți.

Valoarea nutrițională a acestora este considerabil mai mare decât cea a multor alte boabe. Informațiile nutriționale pentru 100 grame de hrișcă crudă sunt:

Calorii: 343
Apă: 10%
Proteine: 13,3 grame
Carbohidrati: 71,5 grame
Zahar: 0 grame
Fibră: 10 grame
Grăsime: 3,4 grame

Carbohidrați
Hrișca constă în principal din carbohidrați. Se prezintă sub formă de amidon, care este forma principală de depozitare a carbohidraților în plante.

Hrișca are un scor scăzut până la mediu al indicelui glicemic și nu ar trebui să provoace creșteri nesănătoase ale nivelului de zahăr din sânge.

Unii carbohidrații solubili din hrișcă, cum ar fi fagopyritol și D-chiro-inozitol, s-au dovedit a ajuta la moderarea creșterii zahărului din sânge după mese.

Fibre

Hrișca conține o cantitate decentă de fibre, pe care corpul nu le poate digera. Acest nutrient este bun pentru sănătatea colonului. Fibrele reprezintă 2,7% din crupe fierte și este compusă în principal din celuloză și lignină.

Fibrele sunt concentrate în coji, care acoperă miezul. Cojile sunt transformate în făină de hrișcă închisă, conferindu-i o aromă unică.

Vitamine si minerale

Hrișca este mai bogată în minerale decât multe cereale obișnuite, cum ar fi orezul, grâul și porumbul. Cu toate acestea, hrișca nu este deosebit de bogată în vitamine.
Dintre cele două soiuri principale, hrișca tartară conține, în general, mai mulți nutrienți decât hrișca obișnuită.

Cele mai abundente minerale din hrișcă obișnuită sunt:

Mangan. Găsit în cantități mari în cereale integrale, manganul este esențial pentru un metabolism sănătos, creștere, dezvoltare și apărarea antioxidantă a corpului.

Cupru. Adesea lipsite de dieta occidentală, cuprul este un oligoelement esențial care poate aduce beneficii sănătății inimii atunci când este consumat în cantități mici.

Magneziu. Când este prezent în cantități suficiente în dieta zilnică, acest mineral esențial poate reduce riscul apariției diferitelor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Fier. Deficiența acestui mineral important duce la anemie, o afecțiune caracterizată prin capacitatea redusă de transportare a oxigenului din sânge.

Fosfor. Acest mineral joacă un rol esențial în creșterea și întreținerea țesuturilor corpului. În comparație cu alte boabe, mineralele din cojile de hrișcă fierte sunt deosebit de bine absorbite.

Beneficiile semințelor de hrișcă pentru sănătate

La fel ca alte pseudocereale din cereale integrale, hrișca are o serie de beneficii.

În timp, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot duce la diferite boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2. Astfel, moderarea creșterii glicemiei după mese este importantă pentru menținerea sănătății.

Ca o sursă bună de fibre, hrișca are un indice glicemic scăzut până la mediu. Aceasta înseamnă că majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 sau cele care doresc să-și îmbunătățească echilibrul glicemiei o pot consuma fără probleme. De fapt, studiile leagă consumul de hrișcă de scăderea zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat.

Hrișca poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea inimii. Se mândrește cu mulți compuși sănătoși pentru inimă, cum ar fi rutina (quercetin-3-O-β-rutinoside), magneziul, cuprul, fibrele și anumite proteine.

Dintre cereale și pseudocereale, hrișca este cea mai bogată sursă de quercetin-3-O-β-rutinoside, un antioxidant care poate avea o serie de beneficii.

Quercetin-3-O-β-rutinoside poate reduce riscul de boli de inimă prin prevenirea formării cheagurilor de sânge și scăderea inflamației și a tensiunii arteriale.

De asemenea, s-a constatat că hrișca îmbunătățește profilul lipidic din sânge. Un profil slab este un factor de risc bine cunoscut pentru bolile de inimă.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising