Ce este quinoa? Cum arată quinoa?

07.02.2019
Ce este quinoa? Cum arată quinoa?

Ce este quinoa?

De câțiva ani încoace, lumea a dezvoltat o obsesie intensă pentru quinoa. A început să apară pe din ce în ce mai multe meniuri, dar încă există mulți oameni care nu știu cu exactitate ce este, darămite de ce este sănătoasă.  Considerată un „super aliment”, quinoa a devenit un înlocuitor sănătos pentru orez și paste făinoase, dar și o sursă de proteine și alți nutrienți pentru vegetarieni.

De ce este sănătoasă quinoa?

Quinoa este un carbohidrat complex, mai exact un tip de carbohidrat care conține mai mulți nutrienți și este digerat mai lent, ceea ce înseamnă că alimentează sângele cu o cantitate mai mică și mai stabilă de glucoză. Acești nutrienți din quinoa însumează peste 50% din doza zilnică recomandată de magneziu și mangan, pe lângă care se mai află și fier, vitamina B, fosfor, potasiu, calciu și vitamina E. De asemenea, regăsim Omega 3, dar și mai multă fibră, atât solubilă, cât și insolubilă, decât în celelalte cereale.,

Spaghete carbonara, rețetă originală! Cum se fac spaghetele carbonara?

Mai mult, quinoa este o proteină completă, întrucât conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, lucru rar întâlnit într-o plantă. Pentru cei care caută să își mărească aportul de proteine și caută o alternativă la tradiționalele cărnuri, quinoa este un răspuns potrivit.

Quinoa este anti-inflamatoare, întrucât conține compuși vegetali denumiți flavonoide, mai exact quercetină și kemferol, despre care studiile au arătat că au efect anti-cancer, anti-viral, anti-depresiv și anti-inflamator. Aceste flavonoide se comportă ca niște agenți anti-inflamatori și ajută la combaterea bolilor chiar la sursa lor, inflamațiile.

Pe lângă toate acestea, quinoa nu conține gluten și, poate mai important, nu conține colesterol.

Cum poate fi gătită quinoa?

Quinoa poate fi gătită mult mai ușor și mai rapid decât orezul sau alte cereale. La fel ca la orez, raportul este de o cană de quinoa pentru fiecare două căni de apă. Este recomandat să curățați quinoa înainte de a o găti, pentru a-i îndepărta învelișul, denumit saponină. Acest înveliș este, de obicei, înlăturat înainte de ambalare, însă, pentru siguranță, ar trebui să treceți și prin acest pas, întrucât, odată gătită quinoa, saponina poate lăsa un gust amar.

Față de celelalte cereale integrale, quinoa are un gust bun pe cont propriu. Pentru a-l maximiza, puteți adăuga o urmă de ulei de măsline, sare de mare și zeamă de lămâie sau puțin usturoi și sunteți gata, sau, pentru cină, puteți adăuga puțină drojdie naturală sau Parmezan și finalizați seara atât într-un mod gustos, cât și sănătos.

Quinoa gătită
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot