Ce sunt carbohidrații? Unde se găsesc carbohidrații?

10.09.2020
Ce sunt carbohidrații? Unde se găsesc carbohidrații?

Carbohidrații sunt macronutrimente, adică zaharurile, amidonul și fibrele care se găsesc în fructe, cereale, legume și produsele lactate. Un carbohidrat este o biomoleculă formată din atomi de carbon (C), hidrogen (H) și oxigen (O), de obicei cu un raport atom-hidrogen-oxigen de 2: 1 (ca în apă).

Ce sunt carbohidrații?

Termenul „carbohidrat” este un sinonim al zaharidei, un grup care include zaharuri, amidon și celuloză. Zaharidele sunt împărțite în patru grupe chimice: monozaharide, dizaharide, oligozaharide și polizaharide. Monozaharidele și dizaharidele sunt cei mai mici carbohidrați (cu greutate moleculară mai mică), denumiți în mod obișnuit zaharuri. Glucidele (oligozaharide) îndeplinesc numeroase roluri în organismele vii, iar polizaharidele servesc la stocarea energiei (de exemplu amidon și glicogen).

Unde se găsesc carbohidrații?

Carbohidrații sunt esențiali pentru nutriție și se găsesc într-o mare varietate de alimente naturale și procesate. Amidonul este o polizaharidă. Este abundent în cereale (grâu, porumb, orez), cartofi și alimente procesate pe bază de făină de cereale, cum ar fi pâinea, pizza sau pastele. Zaharurile apar în dieta umană în principal sub formă de zahăr de masă (zaharoză, extrasă din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr), lactoză (abundentă în lapte), glucoză și fructoză, ambele apar în mod natural în miere, multe fructe și unele legume. Zahărul de masă, laptele sau mierea sunt adesea adăugate băuturilor și multor alimente preparate, cum ar fi gemul, biscuiții și prăjiturile.

Cât sunt de sănătoși carbohidrații?

Niveluri ridicate de carbohidrați sunt asociate cu alimentele procesate sau alimentele rafinate din plante, inclusiv dulciuri, prăjituri și bomboane, zahăr de masă, miere, băuturi răcoritoare, pâine și biscuiți, gemuri și produse din fructe, paste și cereale pentru micul dejun. Cantități mai mici de carbohidrați sunt de obicei asociate cu alimente nerafinate, inclusiv fasolea, orezul și fructe nerafinatele. Alimentele pe bază de animale au în general cele mai scăzute niveluri de carbohidrați, deși laptele conține o proporție mare de lactoză.

Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA, cantitatea zilnică recomandată de carbohidrați pentru adulți este de 135 de grame. Specialiștii în sănătate susțin că oamenii ar trebui să aibă între 45 și 65% de carbohidrați din totalul caloriilor consumate. Un gram de carbohidrat este egal cu aproximativ 4 calorii. Drept urmare, un regim alimentar de 1.800 de calorii pe zi ar fi egal cu minimum 202 grame și maximum 292 de grame de carbohidrați.

În concluzie, carbohidrați asigură funcționarea sistemului nervos central și produce energie pentru masa musculară și funcționarea optimă a creierului.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot