Ce sunt carbohidrații? Unde se găsesc carbohidrații?

10.09.2020
Ce sunt carbohidrații? Unde se găsesc carbohidrații?

Carbohidrații sunt macronutrimente, adică zaharurile, amidonul și fibrele care se găsesc în fructe, cereale, legume și produsele lactate. Un carbohidrat este o biomoleculă formată din atomi de carbon (C), hidrogen (H) și oxigen (O), de obicei cu un raport atom-hidrogen-oxigen de 2: 1 (ca în apă).

Ce sunt carbohidrații?

Termenul „carbohidrat” este un sinonim al zaharidei, un grup care include zaharuri, amidon și celuloză. Zaharidele sunt împărțite în patru grupe chimice: monozaharide, dizaharide, oligozaharide și polizaharide. Monozaharidele și dizaharidele sunt cei mai mici carbohidrați (cu greutate moleculară mai mică), denumiți în mod obișnuit zaharuri. Glucidele (oligozaharide) îndeplinesc numeroase roluri în organismele vii, iar polizaharidele servesc la stocarea energiei (de exemplu amidon și glicogen).

Unde se găsesc carbohidrații?

Carbohidrații sunt esențiali pentru nutriție și se găsesc într-o mare varietate de alimente naturale și procesate. Amidonul este o polizaharidă. Este abundent în cereale (grâu, porumb, orez), cartofi și alimente procesate pe bază de făină de cereale, cum ar fi pâinea, pizza sau pastele. Zaharurile apar în dieta umană în principal sub formă de zahăr de masă (zaharoză, extrasă din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr), lactoză (abundentă în lapte), glucoză și fructoză, ambele apar în mod natural în miere, multe fructe și unele legume. Zahărul de masă, laptele sau mierea sunt adesea adăugate băuturilor și multor alimente preparate, cum ar fi gemul, biscuiții și prăjiturile.

Cât sunt de sănătoși carbohidrații?

Niveluri ridicate de carbohidrați sunt asociate cu alimentele procesate sau alimentele rafinate din plante, inclusiv dulciuri, prăjituri și bomboane, zahăr de masă, miere, băuturi răcoritoare, pâine și biscuiți, gemuri și produse din fructe, paste și cereale pentru micul dejun. Cantități mai mici de carbohidrați sunt de obicei asociate cu alimente nerafinate, inclusiv fasolea, orezul și fructe nerafinatele. Alimentele pe bază de animale au în general cele mai scăzute niveluri de carbohidrați, deși laptele conține o proporție mare de lactoză.

Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA, cantitatea zilnică recomandată de carbohidrați pentru adulți este de 135 de grame. Specialiștii în sănătate susțin că oamenii ar trebui să aibă între 45 și 65% de carbohidrați din totalul caloriilor consumate. Un gram de carbohidrat este egal cu aproximativ 4 calorii. Drept urmare, un regim alimentar de 1.800 de calorii pe zi ar fi egal cu minimum 202 grame și maximum 292 de grame de carbohidrați.

În concluzie, carbohidrați asigură funcționarea sistemului nervos central și produce energie pentru masa musculară și funcționarea optimă a creierului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot