Care e diferența dintre cerealele integrale și cerealele rafinate?

02.11.2020
Care e diferența dintre cerealele integrale și cerealele rafinate?

Specialiștii în nutriție recomandă consumul de cereale integrale, mai degrabă decât cerealele rafinate, însă majoritatea oamenilor nu știu care este diferența dintre cele două.

Cerealele integrale sau cerealele rafinate?

Cerealele rafinate sunt prelucrate pentru a îndepărta o parte din învelișul exterior sau semințele interioare. Aceste părți din cereale conțin fibre plus alți nutrienți și sunt bune pentru organismul uman. Motiv pentru care specialiștii în sănătate cer oamenilor să includă cereale integrale în dietele lor.

Cerealele sunt grâul, porumbul, orezul, sorgul, orzul, meiul, secară și ovăzul. Sămânța plantei de cereale, numită și miezul, este ceea ce se recoltează. Acesta conține trei părți:

Tărâță: coaja fibroasă care acoperă întregul sâmbure
Endosperm: partea amidonată a bobului direct sub tărâțe
Germen: partea din semințe care poate crește într-o altă plantă de cereale

Endospermul este cea mai mare parte a miezului, iar germenul este cel mai mic. Toate părțile miezului conțin substanțe nutritive. Germenul este singura parte care conține grăsimi sănătoase. Tărâțele conțin cea mai mare parte a fibrei miezului.

Cerealele integrale vs. cerealele rafinate

Există mai multe diferențe între făina integrală și făina rafinată. Făină integrală conține toate cele trei părți ale miezului de cereale: tărâțe, endosperm și germeni. Aceasta are o textură puțin mai densă și o durată de valabilitate mai scurtă. De asemenea, făina integrală are un conținut mai mare de nutrienți, inclusiv fibre și vitamine B.

Făina rafinată conține doar endospermul. Procesul de rafinare îndepărtează germenii și tărâțele. Textura sa este mai fină și are o durată mai mare de valabilitate. Făina rafinată are un conținut mai mic de nutrienți, lipsit de fibre și vitamine B, deși unele vitamine și minerale sunt adăugate înapoi în cursul procesării industriale.

Mulți producători adaugă vitamine și minerale (în special, acid folic și fier) care se pierde din cauza procesării cerealelor în făină rafinată pentru a face din aceasta un aliment mai sănătos.

Făină de cereale fără gluten este în cea mai mare parte rafinată

Persoanele care au o boală celiacă sau sensibilitate la gluten, trebuie să evite cele trei tipuri de cereale (grâu, orz și secară). Celelalte sunt bune doar dacă nu au fost contaminate cu cereale glutinoase.

Deși unii producători de produse fără gluten folosesc cereale întregi fără gluten pentru a face pâine mai sănătoasă, marea majoritate a produselor fără gluten de pe piață sunt fabricate cu făină rafinată fără gluten. Din acest motiv, mulți oameni care urmează dieta fără gluten nu primesc suficiente fibre, iar unii nu primesc suficiente vitamine din grupul B.

Pe piață se poate găsi, totuși, făină integrală fără gluten. Când specialiștii în nutriție se referă la cereale integrale fără gluten, ei vorbesc, de fapt, despre quinoa (din punct de vedere tehnic o sămânță) și hrișca (de fapt o iarbă). Ambele pot fi înlocuitori sănătoși ai cerealelor integrale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
La ce folosește butonul mic de pe centura de siguranță?
La ce folosește butonul mic de pe centura de siguranță?
Centura de siguranță, un element esențial pentru siguranța în trafic, ascunde un detaliu aparent minor dar foarte important: butonul negru. Dar, la ce folosește acesta? Centura de siguranță... citește tot
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot