Care e diferența dintre cerealele integrale și cerealele rafinate?

02.11.2020
Care e diferența dintre cerealele integrale și cerealele rafinate?

Specialiștii în nutriție recomandă consumul de cereale integrale, mai degrabă decât cerealele rafinate, însă majoritatea oamenilor nu știu care este diferența dintre cele două.

Cerealele integrale sau cerealele rafinate?

Cerealele rafinate sunt prelucrate pentru a îndepărta o parte din învelișul exterior sau semințele interioare. Aceste părți din cereale conțin fibre plus alți nutrienți și sunt bune pentru organismul uman. Motiv pentru care specialiștii în sănătate cer oamenilor să includă cereale integrale în dietele lor.

Cerealele sunt grâul, porumbul, orezul, sorgul, orzul, meiul, secară și ovăzul. Sămânța plantei de cereale, numită și miezul, este ceea ce se recoltează. Acesta conține trei părți:

Tărâță: coaja fibroasă care acoperă întregul sâmbure
Endosperm: partea amidonată a bobului direct sub tărâțe
Germen: partea din semințe care poate crește într-o altă plantă de cereale

Endospermul este cea mai mare parte a miezului, iar germenul este cel mai mic. Toate părțile miezului conțin substanțe nutritive. Germenul este singura parte care conține grăsimi sănătoase. Tărâțele conțin cea mai mare parte a fibrei miezului.

Cerealele integrale vs. cerealele rafinate

Există mai multe diferențe între făina integrală și făina rafinată. Făină integrală conține toate cele trei părți ale miezului de cereale: tărâțe, endosperm și germeni. Aceasta are o textură puțin mai densă și o durată de valabilitate mai scurtă. De asemenea, făina integrală are un conținut mai mare de nutrienți, inclusiv fibre și vitamine B.

Făina rafinată conține doar endospermul. Procesul de rafinare îndepărtează germenii și tărâțele. Textura sa este mai fină și are o durată mai mare de valabilitate. Făina rafinată are un conținut mai mic de nutrienți, lipsit de fibre și vitamine B, deși unele vitamine și minerale sunt adăugate înapoi în cursul procesării industriale.

Mulți producători adaugă vitamine și minerale (în special, acid folic și fier) care se pierde din cauza procesării cerealelor în făină rafinată pentru a face din aceasta un aliment mai sănătos.

Făină de cereale fără gluten este în cea mai mare parte rafinată

Persoanele care au o boală celiacă sau sensibilitate la gluten, trebuie să evite cele trei tipuri de cereale (grâu, orz și secară). Celelalte sunt bune doar dacă nu au fost contaminate cu cereale glutinoase.

Deși unii producători de produse fără gluten folosesc cereale întregi fără gluten pentru a face pâine mai sănătoasă, marea majoritate a produselor fără gluten de pe piață sunt fabricate cu făină rafinată fără gluten. Din acest motiv, mulți oameni care urmează dieta fără gluten nu primesc suficiente fibre, iar unii nu primesc suficiente vitamine din grupul B.

Pe piață se poate găsi, totuși, făină integrală fără gluten. Când specialiștii în nutriție se referă la cereale integrale fără gluten, ei vorbesc, de fapt, despre quinoa (din punct de vedere tehnic o sămânță) și hrișca (de fapt o iarbă). Ambele pot fi înlocuitori sănătoși ai cerealelor integrale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot