Ce este glutenul? Totul despre gluten

16.01.2020
Ce este glutenul? Totul despre gluten

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină lipicioasă care se găsește în cereale (grâu, orz, secară etc). Acesta este folosit foarte des în panificație deoarece se „ține” de dioxidul de carbon eliberat de drojdie și ajută la creșterea produselor. Glutenul face aluatul elastic, pufos și frumos crescut. Această proteină se mai găsește și în paste, bere, medicamente, pastă de dinți, înghețată, maioneză din comerț, mezeluri. Tot mai multe persoane au descoperit că suferă de intoleranță la gluten și au boala celiacă. Astfel, au apărut produse fără gluten, iar persoanele care le consumă spun că se simt mult mai bine, mai energice.

Ce beneficii are consumul de gluten?

Acele persoane care nu au intoleranță la gluten sunt îndemnate să consume această proteină. Bineînțeles că orice lucru consumat în exces poate dăuna organismului, însă dacă există o dietă sănătoasă glutenul poate avea următoarele beneficii:

Ce probleme provoacă glutenul?

Această proteină numită gluten poate provoca probleme la persoanele care au intoleranță la ea. Acest lucru poartă și un nume boala celiacă. Cei care suferă de această maladie nu pot consuma nici măcar o felie de pâine fără să aibă probleme de sănătate. Din păcate în acest moment nu există un tratament pentru așa ceva. Tot ce poate face o persoană care are intoleranță la gluten este să țină o dietă fără această proteină.

Doctorii avertizează că există și o sensibilitate non-celiacă, fiind o formă mai blândă, în care distrugerile nu apar la nivelul intestinului subțire, astfel patologia, s-ar situa undeva la mijloc. Aceste persoane nu vor tolera glutenul, vor experimenta aceleași simptome ca persoanele cu boala celiacă, însă fără răspuns imun specific și fără ca ea să fie însoțită de enteropatie și creșterea permeabilității mucoasei intestinale. Și la aceste persoane simptomele vor dispărea dacă adoptă o dietă fără gluten.

În concluzie, nu trebuie să consumăm nimic în exces și nici să nu ne privăm de la anumite alimente dacă nu suferim de vreo afecțiune.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot