Ce este glutenul? Totul despre gluten

16.01.2020
Ce este glutenul? Totul despre gluten

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină lipicioasă care se găsește în cereale (grâu, orz, secară etc). Acesta este folosit foarte des în panificație deoarece se „ține” de dioxidul de carbon eliberat de drojdie și ajută la creșterea produselor. Glutenul face aluatul elastic, pufos și frumos crescut. Această proteină se mai găsește și în paste, bere, medicamente, pastă de dinți, înghețată, maioneză din comerț, mezeluri. Tot mai multe persoane au descoperit că suferă de intoleranță la gluten și au boala celiacă. Astfel, au apărut produse fără gluten, iar persoanele care le consumă spun că se simt mult mai bine, mai energice.

Ce beneficii are consumul de gluten?

Acele persoane care nu au intoleranță la gluten sunt îndemnate să consume această proteină. Bineînțeles că orice lucru consumat în exces poate dăuna organismului, însă dacă există o dietă sănătoasă glutenul poate avea următoarele beneficii:

Ce probleme provoacă glutenul?

Această proteină numită gluten poate provoca probleme la persoanele care au intoleranță la ea. Acest lucru poartă și un nume boala celiacă. Cei care suferă de această maladie nu pot consuma nici măcar o felie de pâine fără să aibă probleme de sănătate. Din păcate în acest moment nu există un tratament pentru așa ceva. Tot ce poate face o persoană care are intoleranță la gluten este să țină o dietă fără această proteină.

Doctorii avertizează că există și o sensibilitate non-celiacă, fiind o formă mai blândă, în care distrugerile nu apar la nivelul intestinului subțire, astfel patologia, s-ar situa undeva la mijloc. Aceste persoane nu vor tolera glutenul, vor experimenta aceleași simptome ca persoanele cu boala celiacă, însă fără răspuns imun specific și fără ca ea să fie însoțită de enteropatie și creșterea permeabilității mucoasei intestinale. Și la aceste persoane simptomele vor dispărea dacă adoptă o dietă fără gluten.

În concluzie, nu trebuie să consumăm nimic în exces și nici să nu ne privăm de la anumite alimente dacă nu suferim de vreo afecțiune.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Istoria trecerii de pietoni. Când a apărut zebra pentru prima dată?
Istoria trecerii de pietoni. Când a apărut zebra pentru prima dată?
Trecerea de pietoni este un loc destinat pietonilor să traverseze un drum, o stradă sau un bulevard. Termenul „trecere pentru pietoni” este folosit și în unele tratate internaționale care se... citește tot
Fila de istorie despre care puțini vorbesc: Prigoana vrăjitoarelor din Țările Române
Fila de istorie despre care puțini vorbesc: Prigoana vrăjitoarelor din Țările Române
Vrăjitoarele au o istorie controversată, fiind percepute ca ființe malefice de primii creștini din Europa. Ele au devenit figura emblematică de Halloween. Imaginile vrăjitoarelor au apărut sub... citește tot
De ce Franța a făcut cadou Statelor Unite ale Americii Statuia Libertății?
De ce Franța a făcut cadou Statelor Unite ale Americii Statuia Libertății?
Statuia Libertății din New York este unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”, având drept scop să... citește tot