De ce buruienile cresc mai repede decât legumele?

05.10.2023
De ce buruienile cresc mai repede decât legumele?

O curte curată este semn că proprietarul este gospodar. În spatele îngrijirii acesteia stă foarte multă muncă, oboseală și chiar frustrare. Spațiile au nevoie de întreținere constantă, în așa fel încât buruienile să nu cotropească toată zona. De ce întotdeauna buruienile cresc mai repede decât legumele?

De ce buruienile cresc foarte repede?

buruienile

Cei care locuiesc la curte sigur cunosc frustrarea de a munci des la îngrijirea acesteia. Fie că au și un loc în care au plantat legume sau fie că au doar gazon, acestea trebuie curățate constant de buruieni. Se pare că pământul este mai fertil pentru buruieni, decât pentru ceea ce plantăm noi intenționat.

Oamenii de știință au și o explicație pentru această situație pentru a-i liniști pe fermieri sau pe agricultori. Există mai multe motive, însă conținutul din sol este cel mai concret. Buruienile pot trăi la multiple temperaturi și pot crește în solul care au conținut ridicat de azot. Acestea folosesc mai puțini nutrienți și un nivel mai scăzut de apă decât legumele, astfel că nu au nevoie de atât de multe lucruri pentru a supraviețui.

Buruienile sunt partea cea mai enervantă din viața grădinăritului. Acestea pot prelua o zonă în doar câteva ore, distrugând plantele și chiar întregi culturi. Condițiile de sol declanșează creșterea buruienilor, inclusiv temperaturile scăzute, lumina intensă și chiar seceta. Factorii menționați anterior pot fi controlați prin practici adecvate de irigare și fertilizare care minimizează aceste condiții.

În concluzie, acestea cresc mai repede decât alte plante pentru că au o rată de fotosinteză mai eficientă. Deși ineficiente la prima vedere, ele pot produce de două ori mai mult oxigen și pot crește de patru ori mai repede decât diferite legume.

Care sunt cele mai ușor legume de crescut la bloc?

Din păcate, evoluția societății a privat mulți oameni de fericirea de a locui la curte. Un apartament de 2-3 camere, în care adesea vecinii sunt supărați, reprezintă un ideal pe care cei mai mulți locuitori de la oraș. Cei care stau la curte se pot bucura de natură, un spațiu de desfășurare mai mare, dar și de bucuria de a-și procura singuri legumele.

Haide să vedem ce legume poți face și tu acasă în apartament, pe balcon:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot