De ce buruienile cresc mai repede decât legumele?

05.10.2023
De ce buruienile cresc mai repede decât legumele?

O curte curată este semn că proprietarul este gospodar. În spatele îngrijirii acesteia stă foarte multă muncă, oboseală și chiar frustrare. Spațiile au nevoie de întreținere constantă, în așa fel încât buruienile să nu cotropească toată zona. De ce întotdeauna buruienile cresc mai repede decât legumele?

De ce buruienile cresc foarte repede?

buruienile

Cei care locuiesc la curte sigur cunosc frustrarea de a munci des la îngrijirea acesteia. Fie că au și un loc în care au plantat legume sau fie că au doar gazon, acestea trebuie curățate constant de buruieni. Se pare că pământul este mai fertil pentru buruieni, decât pentru ceea ce plantăm noi intenționat.

Oamenii de știință au și o explicație pentru această situație pentru a-i liniști pe fermieri sau pe agricultori. Există mai multe motive, însă conținutul din sol este cel mai concret. Buruienile pot trăi la multiple temperaturi și pot crește în solul care au conținut ridicat de azot. Acestea folosesc mai puțini nutrienți și un nivel mai scăzut de apă decât legumele, astfel că nu au nevoie de atât de multe lucruri pentru a supraviețui.

Buruienile sunt partea cea mai enervantă din viața grădinăritului. Acestea pot prelua o zonă în doar câteva ore, distrugând plantele și chiar întregi culturi. Condițiile de sol declanșează creșterea buruienilor, inclusiv temperaturile scăzute, lumina intensă și chiar seceta. Factorii menționați anterior pot fi controlați prin practici adecvate de irigare și fertilizare care minimizează aceste condiții.

În concluzie, acestea cresc mai repede decât alte plante pentru că au o rată de fotosinteză mai eficientă. Deși ineficiente la prima vedere, ele pot produce de două ori mai mult oxigen și pot crește de patru ori mai repede decât diferite legume.

Care sunt cele mai ușor legume de crescut la bloc?

Din păcate, evoluția societății a privat mulți oameni de fericirea de a locui la curte. Un apartament de 2-3 camere, în care adesea vecinii sunt supărați, reprezintă un ideal pe care cei mai mulți locuitori de la oraș. Cei care stau la curte se pot bucura de natură, un spațiu de desfășurare mai mare, dar și de bucuria de a-și procura singuri legumele.

Haide să vedem ce legume poți face și tu acasă în apartament, pe balcon:

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot