De ce buruienile cresc mai repede decât legumele?

05.10.2023
De ce buruienile cresc mai repede decât legumele?

O curte curată este semn că proprietarul este gospodar. În spatele îngrijirii acesteia stă foarte multă muncă, oboseală și chiar frustrare. Spațiile au nevoie de întreținere constantă, în așa fel încât buruienile să nu cotropească toată zona. De ce întotdeauna buruienile cresc mai repede decât legumele?

De ce buruienile cresc foarte repede?

buruienile

Cei care locuiesc la curte sigur cunosc frustrarea de a munci des la îngrijirea acesteia. Fie că au și un loc în care au plantat legume sau fie că au doar gazon, acestea trebuie curățate constant de buruieni. Se pare că pământul este mai fertil pentru buruieni, decât pentru ceea ce plantăm noi intenționat.

Oamenii de știință au și o explicație pentru această situație pentru a-i liniști pe fermieri sau pe agricultori. Există mai multe motive, însă conținutul din sol este cel mai concret. Buruienile pot trăi la multiple temperaturi și pot crește în solul care au conținut ridicat de azot. Acestea folosesc mai puțini nutrienți și un nivel mai scăzut de apă decât legumele, astfel că nu au nevoie de atât de multe lucruri pentru a supraviețui.

Buruienile sunt partea cea mai enervantă din viața grădinăritului. Acestea pot prelua o zonă în doar câteva ore, distrugând plantele și chiar întregi culturi. Condițiile de sol declanșează creșterea buruienilor, inclusiv temperaturile scăzute, lumina intensă și chiar seceta. Factorii menționați anterior pot fi controlați prin practici adecvate de irigare și fertilizare care minimizează aceste condiții.

În concluzie, acestea cresc mai repede decât alte plante pentru că au o rată de fotosinteză mai eficientă. Deși ineficiente la prima vedere, ele pot produce de două ori mai mult oxigen și pot crește de patru ori mai repede decât diferite legume.

Care sunt cele mai ușor legume de crescut la bloc?

Din păcate, evoluția societății a privat mulți oameni de fericirea de a locui la curte. Un apartament de 2-3 camere, în care adesea vecinii sunt supărați, reprezintă un ideal pe care cei mai mulți locuitori de la oraș. Cei care stau la curte se pot bucura de natură, un spațiu de desfășurare mai mare, dar și de bucuria de a-și procura singuri legumele.

Haide să vedem ce legume poți face și tu acasă în apartament, pe balcon:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot