Cât de sănătoase sunt roșiile?

12.07.2023
Cât de sănătoase sunt roșiile?

Roșiile sunt printre cele mai consumate fructe. Da, roșiile sunt considerate de către oamenii de știință ca fiind fructe. Cu toate acestea, sunt folosite pe post de legume, fiind puse în salate și diverse mâncăruri gătite. Cât de sănătoase sunt roșiile într-un consum ridicat?

Cât de sănătoase sunt roșiile?

roșiile

În special pe timp de vară, oamenii mănâncă foarte multe roșii. Cei din mediul rural consumă roșiile cu brânză, în salată sau chiar mâncare gătită. Acestea pot fi folosite și în supe/ciorbe, dar și paste sau chiar prăjituri. Roșia este considerată, pe bună dreptate, regina verii. Tocmai de aceea unii se întreabă dacă consumul lor în exces nu poate provoca diverse probleme de sănătate.

Tomatele sunt în general tolerate de organism, alergia fiind în acest caz o afecțiune foarte rar întâlnită. Acestea sunt suculente, dulci, pline de antioxidanți care pot ajuta la combaterea multor afecțiuni. Totodată, nivelul bogat de licopen îmbunătățește sănătatea inimii și prevenirea cancerului și arsurilor solare.

Cu toate acestea, ca și în cazul altor alimente, consumul în exces dăunează, din păcate. În ciuda faptului că sunt considerate produse de bază, esențiale în dieta zilnică, trebuie să fim conștienți de efectele asupra organismului.

  1. Arsuri stomacale. Roșiile provoacă aciditate și arsuri, ducând la agravarea refluxului gastroesofagian;
  2. Probleme la rinichi. Fiind bogate în potasiu, nu este recomandat consumul de roșii pentru persoanele care au probleme renale;
  3. Alergii și infecții. Alergia se manifestă prin urticarie, erupții cutanate, tuse, strănuturi sau senzație de mâncărime la nivelul gâtului sau a gurii și limbii. Histamina care se regăsește în roșii poate provoca anumite reacții alergice.

Care sunt cele mai consumate legume, dar fructe?

Dieta zilnică poate fi diversificată în funcție de preferință, dar este esențial să conțină o cantitate decentă de legume și fructe. La nivel mondial, ceapa este cea mai consumată legumă. Aproximativ 106 milioane de tone de ceapă sunt produse anual. Această cantitate reflectă totalul producțiilor de morcovi, ridichi, ardei și usturoi.

În același timp, cel mai consumat fruct este roșia. Chiar dacă în termeni populari sunt considerate legume, roșiile prin descrierea botanică, sunt clasificate ca fiind fructe. Acestea pot fi consumate atât crude, cât și fierte sau coapte.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot