„Pe vremea lui Ceaușescu roșiile erau sănătoase, nu ca acum”. GREȘIT! Ce E-uri conțineau alimentele în perioada comunistă?

19.01.2024
„Pe vremea lui Ceaușescu roșiile erau sănătoase, nu ca acum”. GREȘIT! Ce E-uri conțineau alimentele în perioada comunistă?

În ciuda afirmațiilor că alimentele consumate în perioada comunistă erau lipsite de E-uri și alte substanțe periculoase, o serie de imagini dezvăluie o realitate șocantă despre modul în care culturile erau tratate cu insecticide și pesticide. Se pare că nici în acea perioadă mai puțin dezvoltată agricultura nu se dezvolta doar pe baze naturale și avea nevoie de ajutor uman, ajutor chimic.

Pagina de Facebook Cineclic a făcut publice imagini care arată procesul de cultivare, creștere și recoltare a roșiilor și a altor legume în România comunistă. Fotografiile, ce par a fi din Africa anilor ’60, surprind muncitorii protejați cu măști de gaze care pulverizează substanțe periculoase pe câmp. Tractoarele prezente în peisaj par a fi relicve dinaintea războiului, acoperite doar de rugină.

Roșiile erau tratate chimic pentru a crește

Această postare a generat sute de comentarii, demontând astfel ideea că gustul alimentelor din acea perioadă era superior. Un comentator remarcă: „Asta cu gustul ține de soi. Urăsc comunismul, dar avea tataie niște roșii în curte de nu găsești azi. Le mâncai goale cu sare. Și da, le trata, nu la scară industrială, logic, dar le trata. Chestia e că insectele dăunătoare evoluează, devin rezistente, tot felul de bacili la fel. Și sunt create soiuri care să reziste, dar din păcate își pierd și din gust. Asta e lumea în care trăim, nu ține neapărat de regim. Soiul bunicului e delicios, dar astăzi îți pierzi toată producția.”

Imagini elocvente au stârnit reacții puternice, un alt comentator afirmând: „Roșiile „românești” după care plâng „suveraniștii” aveau gust de raticid și se cultivau în condiții africane de anii 1960.”

E-urile de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

De asemenea, se subliniază faptul că perioada comunistă nu era lipsită de E-uri în alimentație. Inginerul în chimia alimentelor, Elvira Grosu, a dezvăluit că mezelurile conțineau conservanți pentru menținerea culorii hemoglobinei, bomboanele importau acid ascorbic din China, iar preparatele de carne erau pline de conservanți și coloranți. Ouăle erau conservate la frig sau în clorură de var, iar brânzeturile conțineau doar clorură de sodiu, adică sare alimentară.

Despre întreruperile dese de curent, se menționează că au dus la transformarea peștelui, un aliment perisabil, în făină furajeră. Totodată, se precizează că înainte de 1989 erau admiși maxim opt conservanți și aromatizanți, iar termenul de valabilitate al produselor era mult mai scurt.

Pe vremea lui Ceaușescu erau maxim opt conservanți și aromatizanți alimentari. Cei mai cunoscuți sunt azotiții și azotații de sodiu. Concentrația maximă admisă era de 14 mg/100 grame produs, a dezvăluit inginerul în chimia alimentară, Elvira Grosu, potrivit adevarul.ro.

Aceste dezvăluiri aruncă o nouă lumină asupra realității ascunse din spatele mărcii propagandistice a alimentației sănătoase în perioada comunistă, evidențiind impactul negativ asupra organismului uman și subliniind necesitatea unui discernământ critic în evaluarea trecutului alimentar al țării.

Ce este roșia, fruct sau legumă?

Roșia este o legumă sau un fruct, depinde de caz, deși în uzul culinar este adesea considerată o legumă. Aceasta este originară din America de Sud, dar s-a răspândit pe scară largă în întreaga lume și este una dintre cele mai consumate și cultivate legume în diverse culturi.

Din punct de vedere botanic, roșia este un fruct, deoarece conține semințe și se dezvoltă din floare. Cu toate acestea, în bucatarie, este adesea folosită în preparate culinare asociate cu legumele, cum ar fi salatele, sosurile și supele. Roșiile vin într-o varietate de culori, forme și dimensiuni. Ele pot fi roșii, galbene, portocalii sau chiar verzi. Există roșii mici, precum roșiile cherry, sau roșii mari, cu forme variate, cum ar fi cele ovale sau cele rotunde.

Roșiile sunt bogate în nutrienți, cum ar fi vitamina C, potasiu, licopen (un antioxidant asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii) și alți compuși benefici pentru organismul uman. Ele sunt un ingredient versatil și gustos, folosit în diverse feluri de mâncare și rețete din bucătăria globală.

Foto: facebook.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot