„Pe vremea lui Ceaușescu roșiile erau sănătoase, nu ca acum”. GREȘIT! Ce E-uri conțineau alimentele în perioada comunistă?

19.01.2024
„Pe vremea lui Ceaușescu roșiile erau sănătoase, nu ca acum”. GREȘIT! Ce E-uri conțineau alimentele în perioada comunistă?

În ciuda afirmațiilor că alimentele consumate în perioada comunistă erau lipsite de E-uri și alte substanțe periculoase, o serie de imagini dezvăluie o realitate șocantă despre modul în care culturile erau tratate cu insecticide și pesticide. Se pare că nici în acea perioadă mai puțin dezvoltată agricultura nu se dezvolta doar pe baze naturale și avea nevoie de ajutor uman, ajutor chimic.

Pagina de Facebook Cineclic a făcut publice imagini care arată procesul de cultivare, creștere și recoltare a roșiilor și a altor legume în România comunistă. Fotografiile, ce par a fi din Africa anilor ’60, surprind muncitorii protejați cu măști de gaze care pulverizează substanțe periculoase pe câmp. Tractoarele prezente în peisaj par a fi relicve dinaintea războiului, acoperite doar de rugină.

Roșiile erau tratate chimic pentru a crește

Această postare a generat sute de comentarii, demontând astfel ideea că gustul alimentelor din acea perioadă era superior. Un comentator remarcă: „Asta cu gustul ține de soi. Urăsc comunismul, dar avea tataie niște roșii în curte de nu găsești azi. Le mâncai goale cu sare. Și da, le trata, nu la scară industrială, logic, dar le trata. Chestia e că insectele dăunătoare evoluează, devin rezistente, tot felul de bacili la fel. Și sunt create soiuri care să reziste, dar din păcate își pierd și din gust. Asta e lumea în care trăim, nu ține neapărat de regim. Soiul bunicului e delicios, dar astăzi îți pierzi toată producția.”

Imagini elocvente au stârnit reacții puternice, un alt comentator afirmând: „Roșiile „românești” după care plâng „suveraniștii” aveau gust de raticid și se cultivau în condiții africane de anii 1960.”

E-urile de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

De asemenea, se subliniază faptul că perioada comunistă nu era lipsită de E-uri în alimentație. Inginerul în chimia alimentelor, Elvira Grosu, a dezvăluit că mezelurile conțineau conservanți pentru menținerea culorii hemoglobinei, bomboanele importau acid ascorbic din China, iar preparatele de carne erau pline de conservanți și coloranți. Ouăle erau conservate la frig sau în clorură de var, iar brânzeturile conțineau doar clorură de sodiu, adică sare alimentară.

Despre întreruperile dese de curent, se menționează că au dus la transformarea peștelui, un aliment perisabil, în făină furajeră. Totodată, se precizează că înainte de 1989 erau admiși maxim opt conservanți și aromatizanți, iar termenul de valabilitate al produselor era mult mai scurt.

Pe vremea lui Ceaușescu erau maxim opt conservanți și aromatizanți alimentari. Cei mai cunoscuți sunt azotiții și azotații de sodiu. Concentrația maximă admisă era de 14 mg/100 grame produs, a dezvăluit inginerul în chimia alimentară, Elvira Grosu, potrivit adevarul.ro.

Aceste dezvăluiri aruncă o nouă lumină asupra realității ascunse din spatele mărcii propagandistice a alimentației sănătoase în perioada comunistă, evidențiind impactul negativ asupra organismului uman și subliniind necesitatea unui discernământ critic în evaluarea trecutului alimentar al țării.

Ce este roșia, fruct sau legumă?

Roșia este o legumă sau un fruct, depinde de caz, deși în uzul culinar este adesea considerată o legumă. Aceasta este originară din America de Sud, dar s-a răspândit pe scară largă în întreaga lume și este una dintre cele mai consumate și cultivate legume în diverse culturi.

Din punct de vedere botanic, roșia este un fruct, deoarece conține semințe și se dezvoltă din floare. Cu toate acestea, în bucatarie, este adesea folosită în preparate culinare asociate cu legumele, cum ar fi salatele, sosurile și supele. Roșiile vin într-o varietate de culori, forme și dimensiuni. Ele pot fi roșii, galbene, portocalii sau chiar verzi. Există roșii mici, precum roșiile cherry, sau roșii mari, cu forme variate, cum ar fi cele ovale sau cele rotunde.

Roșiile sunt bogate în nutrienți, cum ar fi vitamina C, potasiu, licopen (un antioxidant asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii) și alți compuși benefici pentru organismul uman. Ele sunt un ingredient versatil și gustos, folosit în diverse feluri de mâncare și rețete din bucătăria globală.

Foto: facebook.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot