De unde provin roșiile? Câte soiuri există?

13.10.2022
De unde provin roșiile? Câte soiuri există?

Roșia este un aliment arhicunoscut, utilizat în foarte multe tipuri de mâncăruri. Fie că folosim pentru pizza, ciorbe, ketchup sau salate, roșia nu lipsește din nicio bucătărie. Deși este cultivată pe toată suprafața Pământului, roșia are un loc de proveniență total neașteptat. De unde provin roșiile și câte soiuri există?

De unde provin roșiile?

roșiile

La început, roșia era o plantă sălbatică, cultivată local pentru diverse mâncăruri. În prezent, roșia este cultivată la nivel internațional și este considerată de bază pentru multe rețete din gastronomie.

Secole de plantare și replantare au dus la ceea ce cunoaștem în prezent a fi roșie. Plantele de culoarea focului provin din America de Sud, mai precis din țări precum Bolivia, Ecuador și Peru. Chiar și în prezent, roșia sălbatică crește în adâncul munților Anzi, păstrând o latură naturală a unui aliment domesticit de oameni. Dimensiunea inițială a roșiei nu era mult mai diferită de cea a unui bob de mazăre.

Roșia a intrat în atenția lumii cu ajutorul conquistadorilor iberici. Prin navele coloniale spaniole, roșia a ajuns să fie cultivată pentru prima dată în Europa, în Spania, Franța și Italia. În secolul al XV-lea este adusă și în atenția Chinei, fiind considerată o „vânătă barbară”.

Câte soiuri există?

Datorită evoluției, în prezent roșia numără peste 10.000 de soiuri, cu dimensiuni, culori și forme diferite. Cele mai multe soiuri au trecut prin multiple schimbări, însă există și cele care au o istorie de peste 400 de ani.

În epoca modernă, roșiile existente în supermarketuri aparțin unor soiuri care au avut o creștere grăbită, fiind menite să reziste transportului și depozitării pentru mai mult timp. Multitudinea de soiuri continuă să crească, deoarece chiar și în cazul fermierilor care cultivă roșii în mediu natural, aceștia obișnuiesc să combine diferite tipuri. Roșia hibrid înseamnă împletirea a două sau mai multe soiuri, pentru a crea o roșie puternică care să reziste schimbărilor climatice sau diferitelor insecte dăunătoare.

În România, numeroase soiuri de roșii au împânzit culturile agricole. Cele mai cunoscute, pe care obișnuim să le găsim inclusiv în grădina bunicii sunt: Almăjene, Ardei românesc, Cornelia sau Inima de bou.

Roșiile, considerate legume sau fructe?

De câțiva ani se dă o bătălie aprigă pentru statutul roșiei, dacă este legumă sau fruct. Pentru cei mai temerari români, roșia este considerată legumă, însă oamenii de știință îi contrazic. Specialiștii au clasificat tomata ca fiind fruct.

Din punct de vedere agricol, roșia intră la categoria fructe deoarece conține semințe care cresc din floarea plantei. Din punct de vedere alimentar, roșia este legumă deoarece se folosește în mâncăruri sărate, iar textura sa este mai dură decât cea a unui fruct.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot