De unde vine numele celor mai cunoscute mâncăruri de la noi?

19.08.2020
De unde vine numele celor mai cunoscute mâncăruri de la noi?

România este privită cu suspiciune de mulți străini, însă când ajung la noi în țară aceștia sunt primiți cu ospitalitate și căldură.

Românii se pregătesc mereu pentru a-și întâmpina oaspeții cu cele mai bune bucate și cu cea mai prietenoasă atmosferă. Mulți dintre cei care au calcat pe pământ românesc s-au declarat încântați de generozitatea, de ospitalitatea și de mărinimia unor oameni care deși au mai puțin oferă cel mai mult.

Multe dintre mâncărurile care au intrat în bucătăria românească sunt de provenienţă orientală, fiind împrumutate de-a lungul timpului de la musulmanii care au trăit aici, mai ales în Dobrogea.

Onomastica mâncărurilor preferate ale românilor a fost studiată de autorul Altay Kerim. Acesta este un publicist de etnie tătară din Dobrogea care a trăit între anii 1937 şi 2006. Kerim este autorul unui studiu despre gastronomia românească şi denumirile unor mâncăruri preferate de români.

Sarmalele sunt cel mai cunoscut fel de mâncare. Românii şi musafirii străini sunt cuceriți de vestitele rulouri ce învelesc în foi acrite de varză sau de viţă carnea, orezul, verdeaţa şi ceva condimente. Acestea sunt piesa de rezistenţă ale oricărei mese festive pentru că fiecare gospodină are secretul său și gustul diferă de la o bucătărie la alta.

Foto: flickr.com

Însă numele lor vine din zona orientală. „Sarma” provine de la „sarmak”, verbul turcesc care înseamnă „a înfăşura“.

Un alt preparat iubit de români este musacaua. Delicioasa și apetisanta mâncare ar aparține bucătăriei grecești. Românii o pregătesc în versiuni diferite cu carne tocată şi felii de vinete, cartofi sau dovlecei, aşezate în straturi alternative.

Musacaua este una dintre cele mai cunoscute mâncăruri grecești, iar versiunea lor nu include carnea tocată și nu este structurată pe straturi. Cu toate acestea nu se cunoaște cu excatitate originea preparatului pentru că se pare că arabii ar fi introdus această mâncare când au adus vinetele în Grecia.

Prima reţetă de musaca a fost găsită într-o carte de bucate publicată de turci în anul 1862, acest lucru continuând dezbaterile pe tema originii delicatesei.

Ciulama este un alt fel de mâncare care poate fi găsit în principal în bucătăria românească și moldovenească. Cu toate acestea, acest fel de mâncare își are originile în bucătăria turcească (çullama). Se prepară din carne (în special păsări de curte) sau ciuperci în sos alb. Sosul se prepară din făină cu ceapă prăjită în grăsime.

Tot de la turci, a intrat în bucătăria românească și pilaful, însă povestea sa are dimensiuni nebănuite. Se pare că toate sursele istorice sunt de acord în a acorda paternitatea acestui preparat Persiei antice (actualui Iran).

Foto: flickr.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot