De unde provin sarmalele și de unde vine denumirea lor? Unde se mai mănâncă sarmale?

12.04.2018
De unde provin sarmalele și de unde vine denumirea lor? Unde se mai mănâncă sarmale?

Vrei o mâncare românească tradițională? Ei bine, toată lumea din spațiul carpato-danubiano-pontic va recomanda delicioasele sarmale, un fel de mâncare autentic. Cu toate astea, România nu este singura țară unde se mănâncă sarmale, acestea consumându-se și în Turcia, Bulgaria, Bosnia, Croația, Serbia, Ungaria, Macedonia, Irak, Siria, Rusia, Ucraina, Uzbekistan, etc.

De unde vine denumirea de sarma?

Termenul „sarma” provine din cuvântul turcesc „sarmak”, care înseamnă „rulou” sau „pachet”. Sau, și mai exact, învelitoarea unei umpluturi. În alte țări se folosește denumirea de „dolma”, ce semnifică „lucruri umplute”.

De ce grecii se numesc eleni?

Rețetele sarmalelor diferă de la o țară la alta. Dar, în general, sarmalele se prepară din carne tocată (vită, porc, vițel, pui, rață, etc.) la care se adaugă orez, ceapă și condimente, toate fiind apoi amestecate și rulate în frunze mari (de varză, varză murată, viță de vie, sfeclă, conopidă etc.). Sarmalele se fierb câteva ore și apoi sunt numai bune de mâncat. În zona Bucovinei și a Moldovei, sarmalele sunt uneori numite găluci („găluști”, „găluște).

Turcii le mănâncă cu stafide

Turcii prepară sarmalele cu ceapă, orez și stafide, toate învelite în frunză de viţă de vie, grecii preferă carnea de miel sau de vită și sos de lămâie, iranienii aleg să combine carnea şi orezul, cu mentă, patrunjel şi tarhon, azerii folosesc carne tocată din miel, combinată cu praz și orez, iar în Croația și Bosnia localnicii adaugă carne de vită afumată.

Ce este ouzo? Din ce e făcut ouzo?

Se pare că prima dată, sarmalele au stat pe masa otomanilor, răspândindu-se de aici în toată Europa și în estul Asiei. Primele atestări ale sarmalelor în limba română apar în secolul al XV-lea. Totuși, în gastronomia românească, sarmalele au un rol mult mai important decât oriunde în lume. Pe teritoriul țării noastre sunt zeci de rețete de sarmale, una mai delicioasă ca alta. În concluzie, sarmaua rămâne dovada evidentă că istoria, cultura și gastronomia influențează lumea.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot