De unde provin sarmalele și de unde vine denumirea lor? Unde se mai mănâncă sarmale?

12.04.2018
De unde provin sarmalele și de unde vine denumirea lor? Unde se mai mănâncă sarmale?

Vrei o mâncare românească tradițională? Ei bine, toată lumea din spațiul carpato-danubiano-pontic va recomanda delicioasele sarmale, un fel de mâncare autentic. Cu toate astea, România nu este singura țară unde se mănâncă sarmale, acestea consumându-se și în Turcia, Bulgaria, Bosnia, Croația, Serbia, Ungaria, Macedonia, Irak, Siria, Rusia, Ucraina, Uzbekistan, etc.

De unde vine denumirea de sarma?

Termenul „sarma” provine din cuvântul turcesc „sarmak”, care înseamnă „rulou” sau „pachet”. Sau, și mai exact, învelitoarea unei umpluturi. În alte țări se folosește denumirea de „dolma”, ce semnifică „lucruri umplute”.

De ce grecii se numesc eleni?

Rețetele sarmalelor diferă de la o țară la alta. Dar, în general, sarmalele se prepară din carne tocată (vită, porc, vițel, pui, rață, etc.) la care se adaugă orez, ceapă și condimente, toate fiind apoi amestecate și rulate în frunze mari (de varză, varză murată, viță de vie, sfeclă, conopidă etc.). Sarmalele se fierb câteva ore și apoi sunt numai bune de mâncat. În zona Bucovinei și a Moldovei, sarmalele sunt uneori numite găluci („găluști”, „găluște).

Turcii le mănâncă cu stafide

Turcii prepară sarmalele cu ceapă, orez și stafide, toate învelite în frunză de viţă de vie, grecii preferă carnea de miel sau de vită și sos de lămâie, iranienii aleg să combine carnea şi orezul, cu mentă, patrunjel şi tarhon, azerii folosesc carne tocată din miel, combinată cu praz și orez, iar în Croația și Bosnia localnicii adaugă carne de vită afumată.

Ce este ouzo? Din ce e făcut ouzo?

Se pare că prima dată, sarmalele au stat pe masa otomanilor, răspândindu-se de aici în toată Europa și în estul Asiei. Primele atestări ale sarmalelor în limba română apar în secolul al XV-lea. Totuși, în gastronomia românească, sarmalele au un rol mult mai important decât oriunde în lume. Pe teritoriul țării noastre sunt zeci de rețete de sarmale, una mai delicioasă ca alta. În concluzie, sarmaua rămâne dovada evidentă că istoria, cultura și gastronomia influențează lumea.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot