De unde vine numele băuturii cappuccino?

25.03.2018
De unde vine numele băuturii cappuccino?

Faimosul cappuccino este astăzi una dintre cele mai iubite băuturi de pe Glob. Totuși, cum a apărut băutura cunoscută în toată lumea și de ce poartă denumirea de „cappuccino”?

Pentru ca băutura denumită cappuccino să ia naștere, a fost suficient ca spuma de lapte să fie adăugată în cafea. Numele de „cappuccino” provine de la culoarea acestei băuturi, care era asemănătoare culorii hainelor pe care le purtau călugării Capucini. Aceștia purtau robe maronii, cu o glugă conică, care, de altfel, le-a dat și numele.

Totododată, înfățișarea capucinilor a dus la denumirea unui gen de maimuțe cu coadă din America Centrală și America de Sud (Cebus). În limba italiană, „cappuccio” înseamnă glugă. Diminutivul cuvântului, tradus ca „glugă mică” sau „gluguță”, este „cappuccino”.

Ce este ordinul călugărilor capucini?

Ordinul Fraților Capucini, cunoscut, în vorbirea populară, drept cel al Călugărilor Capucini, a apărut în Italia în anul 1520, atunci când Matteo da Bascio, un franciscan, a decis să fondeze o confrerie a discipolilor Sfântului Francisc de Assisi. Capucinii sunt cunoscuți sub acest nume datorită glugii caracteristice. În spațiul de limbă germană sunt numiți Kapuziner sau „franciscani maro” („braune Franziskaner”), după culoarea maro a rasei.

Care este rețeta unui cappuccino perfect?

Pentru a prepara un cappuccino delicos după o rețetă italiană 100% originală, acesta ar trebui să aibă în părți egale espresso, lapte fiert si spumă de lapte (special realizată pentru cappuccino), cam 60 ml fiecare. Băutura se servește, de obicei, într-o ceașcă de 180 de ml.

Când a apărut primul cappuccino?

Băutura denumită cappuccino a fost inventată odată cu apariția espresoarelor de cafea. Se întâmpla la începutul secolului al XX-lea. În anii ’30 a apărut prima mențiune în italiană a capucinoului, dar și primele fotografii ale acestei băuturi în presa din Peninsulă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot