Cine a descoperit cafeaua?

15.05.2020
Cine a descoperit cafeaua?

Cafeaua este cea mai consumată băutură de pe planetă după apă. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora). Calitatea acestei băuturi, îndrăgite de toată lumea, este dată de locul de cultivare, depozitare și procesul de torefiere a boabelor de cafea.

Primele referințe cu privire la cafea au fost făcute în secolul al XV-lea, în provincia Zemen din peninsula Arabia. Acolo era singura zonă unde se cultivă arborele de cafea. Cu toate acestea există date care susțin că această băutură neagră ar fi apărut încă din secolul al IX-lea. Se crede că boabele de cafea sunt originare din zona Etiopiei, Africa de Nord.

Boabele de cafea erau păzite cu mare strictețe în portul yemenit Mocha, însă pelerinii au reușit să aducă în țările lor această plantă. Așa au apărut primele plantații în India. Cafeaua era privită la început ca aliment și nu ca băutură. În Europa, cafeaua ajunge prin negustorii arabi, în portul din Veneția.

În prezent, cafeaua este produsă în peste 50 de țări de pe glob, principalul producător fiind Brazilia, urmat de Vietnam, Columbia, Indonezia și Mexic.

Este cafeaua sănătoasă?

Analizele realizate de-a lungul timpului au dovedit de cât de bună este cafeaua pentru sănătatea umană. Consumul moderat de cafea ajută, în mod direct, sistemul cardiac și creierul. De asemenea, această băutură reglează nivelul de zahăr din sânge și are beneficii foarte bune pentru ficat.

Băutorii de cafea au șanse reduse cu 60% să dezvolte boli neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer. Conform studiilor, consumul de cafea reduce riscul de a face anumite tipuri de cancer, printre care: endometrial, de prostată, gât și cap, de sân, carcinom cu celule bazale și melanom. Recent, un nou studiu a demonstrat efecte benefice și în cadrul cancerului colorectal.

Deși beneficiile sunt nenumărate, există și anumite riscuri care trebuie luate în calcul: poate înrăutăți anxietatea, insomnia și, eventual, mări riscul de a face glaucom.

În concluzie, asemeni multor alte băuturi, cafeaua este sănătoasă atâta timp cât este băută în cantități moderate.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot