De ce roșia este considerată fruct?

19.07.2023
De ce roșia este considerată fruct?

Roșia este considerată fruct de comunitatea științifică, însă oamenii de rând se referă la ea ca la o legumă. Cert este că roșia nu se consumă singură precum un fruct normal, iar oamenii o folosesc în diferite combinații cu alte legume pentru a da un plus de savoare preparatului culinar. Și, cu toate acestea, de ce oamenii de știință continuă să spună că roșia este un fruct?

Roșia este fruct sau legumă?

Roșia este considerată un fruct datorită definiției științifice a termenului „fruct”. În botanică, un fruct este o structură care se dezvoltă din pistilul unei flori fecundate, care conține semințe. Acestea din urmă sunt organele de reproducere ale plantei și sunt găzduite în fruct. Astfel, din punct de vedere botanic, o roșie este considerată un fruct deoarece se dezvoltă din ”ovarul” unei plante și conține semințe.

Cu toate acestea, din perspectivă culinară, roșiile sunt adesea tratate ca legume. Aceasta se datorează în mare parte utilizării lor predominante în bucătărie și în preparatele culinare sărate, în loc de consumul lor în stare crudă sau în deserturi dulci. De exemplu, roșiile sunt folosite în salate, sosuri, supe și multe alte preparate care sunt considerate în general a fi mâncăruri sărate.

Așadar, definirea unei roșii ca fruct sau legumă poate varia în funcție de contextul științific sau culinar. În anul 2001, Uniunea Europeană a decis ca roșia să fie catalogată ca fruct, și nu ca legumă. Un lucru însă este cert, roșia are foarte multe beneficii pentru organismul uman.

Lucruri mai puțin știute despre roșie

Roșiile vin într-o varietate uimitoare de culori, forme și dimensiuni. Pe lângă cele obișnuite, există roșii galbene, portocalii, verzi și chiar negre. De asemenea, formele și dimensiunile variază de la cele mici ca niște boabe de mazăre până la roșii mari și cărnoase.

Roșiile au fost cultivate pentru prima dată în America de Sud, iar semințele acestora au fost aduse în Europa de către exploratori spanioli în secolul al XVI-lea. De acolo, roșiile s-au răspândit în întreaga lume.

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, potasiu și vitamina A. Ele conțin, de asemenea, fibre și compuși vegetali benefici pentru sănătate. Licopenul este un compus antioxidant puternic care oferă acestor fructe culoarea caracteristică. Se crede că licopenul ajută la reducerea riscului de boli de inimă și cancer.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot