Ce sunt bamele? La ce se folosesc bamele?

08.08.2022
Ce sunt bamele? La ce se folosesc bamele?

Bamele sunt niște legume apreciate foarte mult în Orient. Acestea sunt utilizate foarte des în bucătăriile tradiționale din această regiune, fiind o sursă bogată de vitamine și minerale, cu foarte multe proprietăți benefice pentru organismul uman. De-a lungul timpului, bamele s-au răspândit peste tot în lume și, în prezent, sunt consumate și la noi în țară.

Bama este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor, din care fac parte și bumbacul, arborele de cacao și hibiscul. Planta crește până la 2 metri înălțime. Frunzele au 10–20 centimetri lungime și sunt late. Florile au un diametru de 4–8 centimetri, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roșie la baza fiecărei petale. Fructul este o capsulă verde și păroasă cu lungimea de 8–20 centimetri și conține numeroase semințe, potrivit Wikipedia.org.

Cum sunt consumate bamele?

Fructele acestei plante se aseamănă cu păstăile verzi și sunt culese când sunt necoapte. Ele sunt consumate ca și legume, în timp ce frunzele sunt folosite în bucătăria orientală la îngroșarea supelor. Bama este una dintre cele mai rezistente plante la căldură și secetă.

Potrivit bucătarilor, bamele au gust de dovlecei, vinete sau chiar sparanghel. Acestea sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, având numeroase proprietăți benefice pentru corpul uman.

Iată ce conține 100 de grame de bame:

Cât de sănătoase sunt bamele?

Bamele sunt foarte sănătoase pentru organismul uman, fiindcă aduc un aport de vitamine și minerale. Studiile recente au arătat că acestea ajută la scăderea colesterolului și menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Totodată, nivelul de zahăr din sânge scade, doctorii îndemnând persoanele care suferă de diabet zaharat tip 2 să consume aceste legume.

Consumul de bame ajută la întreținerea pielii și îmbunătățește digestia, prevenind constipația. Specialiștii în gastronomie recomandă ca bamele să fie consumate proaspete, atunci când sunt verzi, iar textura lor este tare. Acestea pot fi ținute în frigider maxim 3 zile, după care încep să își piardă din proprietăți.

Bamele pot fi utilizate în diferite preparate culinare cu sau fără carne. Cei care vor să gătească aceste legume și nu știu cum pot să se inspire din rețetele cu păstăi verzi de fasole.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot