Ce s-a întâmplat azi, 5 februarie?

05.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 5 februarie?

Omenirea a fost martoră la multe evenimente importante, de-a lungul timpului, în data de 5 februarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrată Sfânta Agata, fecioară martiră. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 36-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 5 februarie

1601 – A murit Baba Novac. Acesta a fost unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazul. El s-a făcut remarcat în luptele cu turci.

1690 – La Sibiu, a fost încheiat, in această zi, un tratat de pace între domnul Moldovei, Constantin Cantemir (1685-1693), și Sfântul Imperiu Roman, reprezentat prin generalul imperial Donat Heissler.

1852 – A fost deschis publicului Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, unul dintre cele mai mari și vechi muzee din lume.

1859 – Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei, a fost ales ca domnitor și al Țării Românești, în această dată, înfăptuind astfel Mica Unire a Principatelor Române.

1859 – A murit Alecu Russo. Acesta a fost unul dintre scriitorii importanți ai țării, fiind autorul volumului „Cântarea României”.

1867 – A fost încheiat acordul austro-ungar, care a dus la apariția statului dualist Austro-Ungaria. În cadrul acestuia se afla și Marele Principat al Transilvaniei.

1878 – S-a născut André-Gustave Citroën. Acesta a fost un constructor de mașini, creând celebra marca franțuzească Citroen. Bărbatul a murit în data de 3 iulie 1935, la vârsta de doar 57 de ani.

1939 – A decedat, la vârsta de 65 de ani, Gheorghe Țițeica. Acesta a fost un mare matematician român, pentru meritele sale fiind desemnat membru al Academiei Române și al mai multor academii străine, primind și titlul de doctor honoris causa al Universității din Varșovia.

1953 – A murit în închisoarea de la Sighet Iuliu Maniu. Acesta a fost premierul României de mai multe ori (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947).

1965 – S-a născut Gheorghe Hagi. Acesta este considerat cel mai mare fotbalist român din istorie.

1971 – A avut loc aselenizarea navei cosmice americane Apollo 14, care l-a avut ca și comandant pe Alan Shepard.

1979 – A fost lansat  filmul „Nea Mărin Miliardar”, cu Amza Pellea în rolul principal.

1990 – În această zi, a fost înființat la București Muzeul Țăranului Român, continuatorul muzeului de etnografie, artă națională, artă decorativă și industrială.

2004 – A fost o zi istorică pentru România, fiindcă a devenit membră de facto a NATO.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot