Ce s-a întâmplat azi, 15 mai?

15.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 15 mai?

În data de 15 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, Sfântul Ier. Ahile, episcopul Larisiei, și Sfântul Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei. De asemenea, în această zi sunt celebrate Ziua latinității, Ziua medicului veterinar în România, din 1994, și Ziua Internațională a Familiei. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 135-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 15 mai

1618 – Johannes Kepler a anunțat că a descoperit cea de-a treia lege a mișcării planetelor.

1648 – A fost semnată Pacea Westfalică care a pus capăt Războiului de Treizeci de Ani.

1685 – A fost o zi importantă pentru istoria românilor, fiindcă în această zi a urcat pe tronul Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatăl celebrului Dimitrie Cantemir. Acesta a deținut titlul până la moarte lui, în data de 15 martie 1693.

1718 – În această zi, avocatul britanic James Puckle a patentat prima mitralieră din lume.

1838 – S-a născut Nicolae Grigorescu. Acesta a fost unul dintre marii pictori români. Operele sale sunt apreciate și în prezent, multe dintre ele scoțând în evidență valorile culturale de pe aceste meleaguri. Nicolae Grigorescu a murit în data de 21 iulie 1907, la vârsta de 69 de ani.

1848 – A avut loc Adunarea de la Blaj unde a fost proclamată națiunea română din Transilvania drept egală cu celelalte națiuni din Marele Principat. Participanții au protestat față de iminenta uniri a Transilvaniei cu Ungaria și și-au arătat încă o dată fidelitatea românilor din Transilvania față de împăratul de la Viena.

1861 – A luat naștere, la București, prima școală românească de medicină veterinară.

1873 – A decedat, la doar 53 de ani, Alexandru Ioan Cuza. Acesta a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. El a fost ales ca domn al Moldovei, în data de 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, în 24 ianuarie 1859. Alexandru Ioan Cuza a fost îndepărtat din funcție de „Monstruoasa Coaliție”.

1928 – Au apărut pentru prima dată Mickey Mouse și Minnie Mouse în filmul Plane Crazy.

1935 – A fost dată în folosință prima secțiune a Metroului din Moscova, între stațiile Kultury și Sokolniceskaia.

2004 – A fost o zi istorică pentru matematică, fiindcă Josh Findley a calculat cel mai mare număr prim cunoscut până în prezent, 224036583 − 1. Numărul conține șapte milioane de cifre.

2018 – A murit, la vârsta de 81 de ani, Cristian Țopescu. Acesta a fost unul dintre cei mai buni comentatori sportivi din România.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot