Ce s-a întâmplat azi, 15 mai?

15.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 15 mai?

În data de 15 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, Sfântul Ier. Ahile, episcopul Larisiei, și Sfântul Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei. De asemenea, în această zi sunt celebrate Ziua latinității, Ziua medicului veterinar în România, din 1994, și Ziua Internațională a Familiei. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 135-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 15 mai

1618 – Johannes Kepler a anunțat că a descoperit cea de-a treia lege a mișcării planetelor.

1648 – A fost semnată Pacea Westfalică care a pus capăt Războiului de Treizeci de Ani.

1685 – A fost o zi importantă pentru istoria românilor, fiindcă în această zi a urcat pe tronul Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatăl celebrului Dimitrie Cantemir. Acesta a deținut titlul până la moarte lui, în data de 15 martie 1693.

1718 – În această zi, avocatul britanic James Puckle a patentat prima mitralieră din lume.

1838 – S-a născut Nicolae Grigorescu. Acesta a fost unul dintre marii pictori români. Operele sale sunt apreciate și în prezent, multe dintre ele scoțând în evidență valorile culturale de pe aceste meleaguri. Nicolae Grigorescu a murit în data de 21 iulie 1907, la vârsta de 69 de ani.

1848 – A avut loc Adunarea de la Blaj unde a fost proclamată națiunea română din Transilvania drept egală cu celelalte națiuni din Marele Principat. Participanții au protestat față de iminenta uniri a Transilvaniei cu Ungaria și și-au arătat încă o dată fidelitatea românilor din Transilvania față de împăratul de la Viena.

1861 – A luat naștere, la București, prima școală românească de medicină veterinară.

1873 – A decedat, la doar 53 de ani, Alexandru Ioan Cuza. Acesta a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. El a fost ales ca domn al Moldovei, în data de 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, în 24 ianuarie 1859. Alexandru Ioan Cuza a fost îndepărtat din funcție de „Monstruoasa Coaliție”.

1928 – Au apărut pentru prima dată Mickey Mouse și Minnie Mouse în filmul Plane Crazy.

1935 – A fost dată în folosință prima secțiune a Metroului din Moscova, între stațiile Kultury și Sokolniceskaia.

2004 – A fost o zi istorică pentru matematică, fiindcă Josh Findley a calculat cel mai mare număr prim cunoscut până în prezent, 224036583 − 1. Numărul conține șapte milioane de cifre.

2018 – A murit, la vârsta de 81 de ani, Cristian Țopescu. Acesta a fost unul dintre cei mai buni comentatori sportivi din România.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot