Ce s-a întâmplat azi, 14 mai?

14.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 14 mai?

De-a lungul timpului, în data de 14 mai, au avut loc foarte multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Isidor din Chios și Sfântul Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului. Totodată, la noi în țară este celebrată Ziua Națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Această dată reprezintă cea de-a 134-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 14 mai

1796 – În această zi, britanicul Edward Jenner a administrat pentru prima dată un vaccin contra variolei.

1804 – La puțin timp după achiziționarea Louisianei,  în 1803, președintele american Thomas Jefferson a comandat o expediție care să traverseze continentul. Drept urmare, a început Expediția lui Lewis și Clark care a durat între mai 1804 până în septembrie 1806, în felul acesta având loc prima traversare a continentului nord-american spre Oceanul Pacific.

1811 – Statul Paraguay și-a câștigat independența, în această zi, față de Spania.

1812 – S-a născut Costache Negri. Acesta a fost unul dintre marii scriitori și oameni politici de pe aceste meleaguri. Meritele sale în timpul Revoluției de la 1848 sunt incontestabile, luptând toată viața pentru unirea Principatelor Române. Costache Negri a decedat în data de 28 septembrie 1876, la vârsta de 64 de ani.

1900 – Au început oficial Jocurile Olimpice de vară de la Paris, prima ediție la care au participat și femei.

1939 – Fetița peruană Lina Medina, în vârstă de 5 ani, a născut și a devenit astfel cea mai tânără mamă din lume.

1940 – Țările de Jos, vechea Olanda, s-a predat în fața Germaniei lui Hitler, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1948 – După ce și-au câștigat independența, evreii din Palestina au format statul Israel.

1948 – A luat naștere clubul sportiv FC Dinamo București.

1955 – A fost semnat „Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală” („Tratatul de la Varșovia”) între Albania (retrasă în 1968), Bulgaria, Cehoslovacia, R.D. Germană, Polonia, România, Ungaria și Uniunea Sovietică (intrat în vigoare la 5 iunie 1955). În urma schimbărilor din Europa Centrală și de Est din anii 1989 și 1990, „Tratatul de la Varsovia” și-a încetat valabilitatea la 01.07.1991, potrivit Wikipedia.org.

1957 – A murit, la vârsta de 63 de ani, Camil Petrescu. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai României. În timpul vieții acesta a obținut titlul de doctor în filozofie.

1981 – Dumitru Prunariu a ajuns în spațiul cosmic, cu nava Soiuz–40. Zborul a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, fiind primul român care a reușit acest lucru, activitatea spațială desfășurându–se la bordul stației orbitale „Saliut 6″.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot