Ce s-a întâmplat azi, 14 mai?

14.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 14 mai?

De-a lungul timpului, în data de 14 mai, au avut loc foarte multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Isidor din Chios și Sfântul Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului. Totodată, la noi în țară este celebrată Ziua Națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Această dată reprezintă cea de-a 134-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 14 mai

1796 – În această zi, britanicul Edward Jenner a administrat pentru prima dată un vaccin contra variolei.

1804 – La puțin timp după achiziționarea Louisianei,  în 1803, președintele american Thomas Jefferson a comandat o expediție care să traverseze continentul. Drept urmare, a început Expediția lui Lewis și Clark care a durat între mai 1804 până în septembrie 1806, în felul acesta având loc prima traversare a continentului nord-american spre Oceanul Pacific.

1811 – Statul Paraguay și-a câștigat independența, în această zi, față de Spania.

1812 – S-a născut Costache Negri. Acesta a fost unul dintre marii scriitori și oameni politici de pe aceste meleaguri. Meritele sale în timpul Revoluției de la 1848 sunt incontestabile, luptând toată viața pentru unirea Principatelor Române. Costache Negri a decedat în data de 28 septembrie 1876, la vârsta de 64 de ani.

1900 – Au început oficial Jocurile Olimpice de vară de la Paris, prima ediție la care au participat și femei.

1939 – Fetița peruană Lina Medina, în vârstă de 5 ani, a născut și a devenit astfel cea mai tânără mamă din lume.

1940 – Țările de Jos, vechea Olanda, s-a predat în fața Germaniei lui Hitler, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1948 – După ce și-au câștigat independența, evreii din Palestina au format statul Israel.

1948 – A luat naștere clubul sportiv FC Dinamo București.

1955 – A fost semnat „Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală” („Tratatul de la Varșovia”) între Albania (retrasă în 1968), Bulgaria, Cehoslovacia, R.D. Germană, Polonia, România, Ungaria și Uniunea Sovietică (intrat în vigoare la 5 iunie 1955). În urma schimbărilor din Europa Centrală și de Est din anii 1989 și 1990, „Tratatul de la Varsovia” și-a încetat valabilitatea la 01.07.1991, potrivit Wikipedia.org.

1957 – A murit, la vârsta de 63 de ani, Camil Petrescu. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai României. În timpul vieții acesta a obținut titlul de doctor în filozofie.

1981 – Dumitru Prunariu a ajuns în spațiul cosmic, cu nava Soiuz–40. Zborul a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, fiind primul român care a reușit acest lucru, activitatea spațială desfășurându–se la bordul stației orbitale „Saliut 6″.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot