Ce s-a întâmplat azi, 21 mai?

21.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 21 mai?

În calendarul creștin-ortodox, în data de 21 mai, sunt sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena. De-a lungul timpului, în această zi lumea a fost martoră la multe evenimente istorice, iar pe cele mai importante dintre ele redactorii shtiu.ro le evidențiază în rândurile de mai jos. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 141-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 21 mai

1502 – În această dată, exploratorul portughez João da Nova a descoperit insula Sfânta Elena. Aceasta a devenit celebră după ce Napoleon Bonaparte a fost exilat pe ea.

1712 – Țarul Petru I a mutat capitala Rusiei de la Moscova la Sankt Petersburg.

1821 – În această zi, celebrul Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a fost arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.

1877 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, fiindcă Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența statului.

1880 – S-a născut Ion Nae Theodorescu, cunoscut publicului larg ca Tudor Arghezi. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori ai timpurilor sale, literatura română fiind mult mai bogată datorită operelor lui. Arghezi a murit în data de 14 iulie 1967, la vârsta de 87 de ani.

1881 – A luat naștere serviciul american de Crucea Roșie, la inițiativa doamnei Clara Barton.

1887 – S-a născut Alexandru Borza. Acesta este considerat întemeietorul geobotanicii din România. Pentru activitatea lui a fost ales membru (post-mortem) al Academiei Române. Borza a decedat în data de 3 septembrie 1971, la vârsta de 84 de ani.

1904 – În Franța, la Paris, a fost înființată „Federația Internațională de Fotbal” (FIFA).

1927 – Charles Lindbergh a intrat pentru totdeauna în istoria aviației, după ce a aterizat pe câmpul Le Bourget din Paris, realizând astfel primul zbor fără escală din lume, traversând Oceanul Atlantic.

1982 – În această dată, Constantin Dăscălescu a fost desemnat premierul României, succedându-i în funcție lui Ilie Verdeț. Dăscălescu a demisionat în 22 decembrie 1989, după ce revoluționarii ocupaseră sediul Comitetului Central al PCR.

2006 – Muntenegru a decis, în urma unui referendum, separarea de uniunea statală cu Serbia.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising