Ce s-a întâmplat azi, 21 mai?

21.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 21 mai?

În calendarul creștin-ortodox, în data de 21 mai, sunt sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena. De-a lungul timpului, în această zi lumea a fost martoră la multe evenimente istorice, iar pe cele mai importante dintre ele redactorii shtiu.ro le evidențiază în rândurile de mai jos. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 141-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 21 mai

1502 – În această dată, exploratorul portughez João da Nova a descoperit insula Sfânta Elena. Aceasta a devenit celebră după ce Napoleon Bonaparte a fost exilat pe ea.

1712 – Țarul Petru I a mutat capitala Rusiei de la Moscova la Sankt Petersburg.

1821 – În această zi, celebrul Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a fost arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.

1877 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, fiindcă Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența statului.

1880 – S-a născut Ion Nae Theodorescu, cunoscut publicului larg ca Tudor Arghezi. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori ai timpurilor sale, literatura română fiind mult mai bogată datorită operelor lui. Arghezi a murit în data de 14 iulie 1967, la vârsta de 87 de ani.

1881 – A luat naștere serviciul american de Crucea Roșie, la inițiativa doamnei Clara Barton.

1887 – S-a născut Alexandru Borza. Acesta este considerat întemeietorul geobotanicii din România. Pentru activitatea lui a fost ales membru (post-mortem) al Academiei Române. Borza a decedat în data de 3 septembrie 1971, la vârsta de 84 de ani.

1904 – În Franța, la Paris, a fost înființată „Federația Internațională de Fotbal” (FIFA).

1927 – Charles Lindbergh a intrat pentru totdeauna în istoria aviației, după ce a aterizat pe câmpul Le Bourget din Paris, realizând astfel primul zbor fără escală din lume, traversând Oceanul Atlantic.

1982 – În această dată, Constantin Dăscălescu a fost desemnat premierul României, succedându-i în funcție lui Ilie Verdeț. Dăscălescu a demisionat în 22 decembrie 1989, după ce revoluționarii ocupaseră sediul Comitetului Central al PCR.

2006 – Muntenegru a decis, în urma unui referendum, separarea de uniunea statală cu Serbia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot