Ce s-a întâmplat azi, 21 mai?

21.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 21 mai?

În calendarul creștin-ortodox, în data de 21 mai, sunt sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena. De-a lungul timpului, în această zi lumea a fost martoră la multe evenimente istorice, iar pe cele mai importante dintre ele redactorii shtiu.ro le evidențiază în rândurile de mai jos. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 141-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 21 mai

1502 – În această dată, exploratorul portughez João da Nova a descoperit insula Sfânta Elena. Aceasta a devenit celebră după ce Napoleon Bonaparte a fost exilat pe ea.

1712 – Țarul Petru I a mutat capitala Rusiei de la Moscova la Sankt Petersburg.

1821 – În această zi, celebrul Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a fost arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.

1877 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, fiindcă Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența statului.

1880 – S-a născut Ion Nae Theodorescu, cunoscut publicului larg ca Tudor Arghezi. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori ai timpurilor sale, literatura română fiind mult mai bogată datorită operelor lui. Arghezi a murit în data de 14 iulie 1967, la vârsta de 87 de ani.

1881 – A luat naștere serviciul american de Crucea Roșie, la inițiativa doamnei Clara Barton.

1887 – S-a născut Alexandru Borza. Acesta este considerat întemeietorul geobotanicii din România. Pentru activitatea lui a fost ales membru (post-mortem) al Academiei Române. Borza a decedat în data de 3 septembrie 1971, la vârsta de 84 de ani.

1904 – În Franța, la Paris, a fost înființată „Federația Internațională de Fotbal” (FIFA).

1927 – Charles Lindbergh a intrat pentru totdeauna în istoria aviației, după ce a aterizat pe câmpul Le Bourget din Paris, realizând astfel primul zbor fără escală din lume, traversând Oceanul Atlantic.

1982 – În această dată, Constantin Dăscălescu a fost desemnat premierul României, succedându-i în funcție lui Ilie Verdeț. Dăscălescu a demisionat în 22 decembrie 1989, după ce revoluționarii ocupaseră sediul Comitetului Central al PCR.

2006 – Muntenegru a decis, în urma unui referendum, separarea de uniunea statală cu Serbia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot