Ce s-a întâmplat azi, 21 mai?

21.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 21 mai?

În calendarul creștin-ortodox, în data de 21 mai, sunt sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena. De-a lungul timpului, în această zi lumea a fost martoră la multe evenimente istorice, iar pe cele mai importante dintre ele redactorii shtiu.ro le evidențiază în rândurile de mai jos. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 141-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 21 mai

1502 – În această dată, exploratorul portughez João da Nova a descoperit insula Sfânta Elena. Aceasta a devenit celebră după ce Napoleon Bonaparte a fost exilat pe ea.

1712 – Țarul Petru I a mutat capitala Rusiei de la Moscova la Sankt Petersburg.

1821 – În această zi, celebrul Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a fost arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.

1877 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, fiindcă Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența statului.

1880 – S-a născut Ion Nae Theodorescu, cunoscut publicului larg ca Tudor Arghezi. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori ai timpurilor sale, literatura română fiind mult mai bogată datorită operelor lui. Arghezi a murit în data de 14 iulie 1967, la vârsta de 87 de ani.

1881 – A luat naștere serviciul american de Crucea Roșie, la inițiativa doamnei Clara Barton.

1887 – S-a născut Alexandru Borza. Acesta este considerat întemeietorul geobotanicii din România. Pentru activitatea lui a fost ales membru (post-mortem) al Academiei Române. Borza a decedat în data de 3 septembrie 1971, la vârsta de 84 de ani.

1904 – În Franța, la Paris, a fost înființată „Federația Internațională de Fotbal” (FIFA).

1927 – Charles Lindbergh a intrat pentru totdeauna în istoria aviației, după ce a aterizat pe câmpul Le Bourget din Paris, realizând astfel primul zbor fără escală din lume, traversând Oceanul Atlantic.

1982 – În această dată, Constantin Dăscălescu a fost desemnat premierul României, succedându-i în funcție lui Ilie Verdeț. Dăscălescu a demisionat în 22 decembrie 1989, după ce revoluționarii ocupaseră sediul Comitetului Central al PCR.

2006 – Muntenegru a decis, în urma unui referendum, separarea de uniunea statală cu Serbia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot