Ce s-a întâmplat azi, 28 mai?

28.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 28 mai?

Lumea a fost martoră la multe evenimente istorice, de-a lungul timpului, în data de 28 mai. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului, Sf. Mc. Eladie și Eliconida. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 148-a zi a calendarului gregorian și ziua a 149-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 28 mai

1812 – A fost semnat Tratatul de la București care a încheiat Războiul Ruso-Turc (1806–1812). Drept urmare teritoriul Rusiei a crescut, fiindcă Principatul Moldovei a pierdut Basarabia.

1864 – A murit Simion Bărnuțiu. Acesta a fost profesor universitar și un important om politic din acele vremuri. Simion Bărnuțiu a fost unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania.

1918 – Spre finalul Primului Război Mondial, Republica Democratică Azerbaidjan și Republica Democrată Armeană și-au declarat independența.

1937 – A luat naștere compania germană de automobile Volkswagen.

1940 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Belgia a capitulat în fața armatei naziste.

1948 – Întreaga familie regală a României, în frunte cu regele Mihai I, a rămas fără cetățenia română, în urma unui decret al guvernului Petru Groza.

1963 – A decedat Ion Agârbiceanu, la vârsta de 80 de ani. El a fost scriitor, ziarist, politician și academician.

1968 – În această dată fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”. Lucrețiu Pătrășcanu a fost unul dintre comuniștii care s-au opus alianței României cu Germania nazistă. Drept urmare el a fost condamnat la închisoare. După venirea la putere a comuniștilor, Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu a fost declarat erou național.

1985 – A murit Șerban Țițeica, la vârsta de 77 de ani. Acesta este considerat drept fondatorul școlii române de fizică cuantică. Țițeica a fost unul dintre cei mai importanți fizicieni români din istorie, devenind membru titular al Academiei Române (1955).

1995 – În această zi, orașul rus Neftegorsk a fost zguduit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter. Potrivit datelor oficiale, au fost peste 2.000 victime.

1999 – La Milano, în Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină a fost expusă publicului din nou. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot