Ce s-a întâmplat azi, 28 mai?

28.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 28 mai?

Lumea a fost martoră la multe evenimente istorice, de-a lungul timpului, în data de 28 mai. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului, Sf. Mc. Eladie și Eliconida. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 148-a zi a calendarului gregorian și ziua a 149-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 28 mai

1812 – A fost semnat Tratatul de la București care a încheiat Războiul Ruso-Turc (1806–1812). Drept urmare teritoriul Rusiei a crescut, fiindcă Principatul Moldovei a pierdut Basarabia.

1864 – A murit Simion Bărnuțiu. Acesta a fost profesor universitar și un important om politic din acele vremuri. Simion Bărnuțiu a fost unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania.

1918 – Spre finalul Primului Război Mondial, Republica Democratică Azerbaidjan și Republica Democrată Armeană și-au declarat independența.

1937 – A luat naștere compania germană de automobile Volkswagen.

1940 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Belgia a capitulat în fața armatei naziste.

1948 – Întreaga familie regală a României, în frunte cu regele Mihai I, a rămas fără cetățenia română, în urma unui decret al guvernului Petru Groza.

1963 – A decedat Ion Agârbiceanu, la vârsta de 80 de ani. El a fost scriitor, ziarist, politician și academician.

1968 – În această dată fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”. Lucrețiu Pătrășcanu a fost unul dintre comuniștii care s-au opus alianței României cu Germania nazistă. Drept urmare el a fost condamnat la închisoare. După venirea la putere a comuniștilor, Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu a fost declarat erou național.

1985 – A murit Șerban Țițeica, la vârsta de 77 de ani. Acesta este considerat drept fondatorul școlii române de fizică cuantică. Țițeica a fost unul dintre cei mai importanți fizicieni români din istorie, devenind membru titular al Academiei Române (1955).

1995 – În această zi, orașul rus Neftegorsk a fost zguduit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter. Potrivit datelor oficiale, au fost peste 2.000 victime.

1999 – La Milano, în Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină a fost expusă publicului din nou. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot