Ce s-a întâmplat azi, 28 mai?

28.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 28 mai?

Lumea a fost martoră la multe evenimente istorice, de-a lungul timpului, în data de 28 mai. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului, Sf. Mc. Eladie și Eliconida. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 148-a zi a calendarului gregorian și ziua a 149-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 28 mai

1812 – A fost semnat Tratatul de la București care a încheiat Războiul Ruso-Turc (1806–1812). Drept urmare teritoriul Rusiei a crescut, fiindcă Principatul Moldovei a pierdut Basarabia.

1864 – A murit Simion Bărnuțiu. Acesta a fost profesor universitar și un important om politic din acele vremuri. Simion Bărnuțiu a fost unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania.

1918 – Spre finalul Primului Război Mondial, Republica Democratică Azerbaidjan și Republica Democrată Armeană și-au declarat independența.

1937 – A luat naștere compania germană de automobile Volkswagen.

1940 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Belgia a capitulat în fața armatei naziste.

1948 – Întreaga familie regală a României, în frunte cu regele Mihai I, a rămas fără cetățenia română, în urma unui decret al guvernului Petru Groza.

1963 – A decedat Ion Agârbiceanu, la vârsta de 80 de ani. El a fost scriitor, ziarist, politician și academician.

1968 – În această dată fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”. Lucrețiu Pătrășcanu a fost unul dintre comuniștii care s-au opus alianței României cu Germania nazistă. Drept urmare el a fost condamnat la închisoare. După venirea la putere a comuniștilor, Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu a fost declarat erou național.

1985 – A murit Șerban Țițeica, la vârsta de 77 de ani. Acesta este considerat drept fondatorul școlii române de fizică cuantică. Țițeica a fost unul dintre cei mai importanți fizicieni români din istorie, devenind membru titular al Academiei Române (1955).

1995 – În această zi, orașul rus Neftegorsk a fost zguduit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter. Potrivit datelor oficiale, au fost peste 2.000 victime.

1999 – La Milano, în Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină a fost expusă publicului din nou. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot