Ce s-a întâmplat azi, 26 mai?

26.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 mai?

Pe data de 26 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Ap. Carp și Alfeu, din cei 70; Sf. Mc. Averchie și Elena. Trebuie știut că această dată reprezintă cea de-a 146-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 26 mai

1293 – Un cutremur devastator a lovit Japonia, în orașul Kamakura, ucigând peste 23.000 de oameni.

1488 – A fost finalizată biserica „Sf. Gheorghe” de la Voroneț, ctitoria lui Ștefan cel Mare. Aceasta este considerată „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe faţada de vest care ilustrează „Judecata de Apoi”.

1679 – A fost pusă prima cărămidă la Mănăstirea Cotroceni, ctitorie a lui Șerban Cantacuzino, domn al Munteniei (1678–1688 ). Istoria Palatului Cotroceni începe în anul 1679, când domnitorul Cantacuzino decide să construiască pe dealul Cotrocenilor o mănăstire. Zona prinde viață în același an, iar pe lângă lăcașul de cult mai sunt ridicate și case egumenesti şi chiliile călugărilor. În partea de nord au fost construite și case domnești.

1805 – Napoleon Bonaparte a devenit rege și al Italiei, fiind încoronat, în Domul din Milano, cu Coroana de fier a regilor longobarzi.

1896 – Nicolae al II-lea a devenit ultimul țar al Rusiei imperiale.

1896 – Lumea financiară a cunoscut o nouă schimbare, după ce a fost publicat pentru prima oară indicele bursier Dow Jones Industrial Average.

1907 – S-a născut John Wayne, pe numele său adevărat Marion Robert Morrison. Acesta a fost considerat cel mai bun actor de filme western din istoria cinematografiei. John Wayne a murit pe data de 11 iunie 1979, la vârsta de 72 de ani.

1918 – Georgia și-a declarat independența.

1940 – A început Bătălia de la Dunkirk, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest conflict a rămas cunoscut în istorie pentru evacuarea forțelor Aliaților, care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane.

1941 – Flota britanică a reușit să distrugă mândria navelor naziste, cuirasatul Bismarck.

1984 – Dictatorul Nicolae Ceaușescu a inaugurat Canalul Dunăre-Marea Neagră (Ramura principală+Ramura de Sud).

1986 – Steagul european este adoptat de către Comunitatea Europeană.

2010 – A murit Jean Constantin. Acesta a fost unul dintre cei mai mari actori din istoria țării noastre, fiind un adevărat maestru al comediei.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot