Ce s-a întâmplat azi, 26 mai?

26.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 mai?

Pe data de 26 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Ap. Carp și Alfeu, din cei 70; Sf. Mc. Averchie și Elena. Trebuie știut că această dată reprezintă cea de-a 146-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 26 mai

1293 – Un cutremur devastator a lovit Japonia, în orașul Kamakura, ucigând peste 23.000 de oameni.

1488 – A fost finalizată biserica „Sf. Gheorghe” de la Voroneț, ctitoria lui Ștefan cel Mare. Aceasta este considerată „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe faţada de vest care ilustrează „Judecata de Apoi”.

1679 – A fost pusă prima cărămidă la Mănăstirea Cotroceni, ctitorie a lui Șerban Cantacuzino, domn al Munteniei (1678–1688 ). Istoria Palatului Cotroceni începe în anul 1679, când domnitorul Cantacuzino decide să construiască pe dealul Cotrocenilor o mănăstire. Zona prinde viață în același an, iar pe lângă lăcașul de cult mai sunt ridicate și case egumenesti şi chiliile călugărilor. În partea de nord au fost construite și case domnești.

1805 – Napoleon Bonaparte a devenit rege și al Italiei, fiind încoronat, în Domul din Milano, cu Coroana de fier a regilor longobarzi.

1896 – Nicolae al II-lea a devenit ultimul țar al Rusiei imperiale.

1896 – Lumea financiară a cunoscut o nouă schimbare, după ce a fost publicat pentru prima oară indicele bursier Dow Jones Industrial Average.

1907 – S-a născut John Wayne, pe numele său adevărat Marion Robert Morrison. Acesta a fost considerat cel mai bun actor de filme western din istoria cinematografiei. John Wayne a murit pe data de 11 iunie 1979, la vârsta de 72 de ani.

1918 – Georgia și-a declarat independența.

1940 – A început Bătălia de la Dunkirk, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest conflict a rămas cunoscut în istorie pentru evacuarea forțelor Aliaților, care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane.

1941 – Flota britanică a reușit să distrugă mândria navelor naziste, cuirasatul Bismarck.

1984 – Dictatorul Nicolae Ceaușescu a inaugurat Canalul Dunăre-Marea Neagră (Ramura principală+Ramura de Sud).

1986 – Steagul european este adoptat de către Comunitatea Europeană.

2010 – A murit Jean Constantin. Acesta a fost unul dintre cei mai mari actori din istoria țării noastre, fiind un adevărat maestru al comediei.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot