Ce s-a întâmplat azi, 29 mai?

29.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 29 mai?

În data de 29 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt celebrați Sfântul Mc. Teodosia, fecioara, și Sfântul Sfințit Mc. Olivian. Totodată, la nivel mondial este sărbătorită Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii (Ziua internațională a Căștilor Albastre). Această dată reprezintă cea de-a 149-a zi a calendarului gregorian și ziua a 150-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 29 mai

1453 – Imperiul Bizantin a luat sfârșit după Căderea Constantinopolului. Evenimentul a avut loc după ce armatele otomane, sub conducerea sultanului Mahomed al II-lea, au cucerit Constantinopolul după un asediu de 53 de zile.

1914 – Nu mai puțin de 1.012 de oameni au murit, după ce nava RMS Empress of Ireland s-a scufundat, fiindcă s-a lovit de SS Storstad pe fluviul Sfântul Laurențiu.

1917 – S-a născut John Fitzgerald Kennedy. Acesta a fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Kennedy a stat în funcție din 1961 până la asasinarea lui, în ziua de 22 noiembrie 1963, în orașul Dallas, din Texas. El avea doar 46 de ani.

1918 – A fost o zi istorică pentru Armenia care a învins armata otomană în Bătălia de la Sardarapat.

1918 – În această dată, Finlanda a adoptat steagul național. Drapelul simbolizează lacurile și zăpada.

1929 – S-a născut Peter Ware Higgs. Acesta este unul dintre cei mai mari savanți ai omenirii, fiind laureat în anul 2013 cu Premiul Nobel pentru Fizică. El a ajutat la „descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înțelegerea originii masei particulelor subatomice, care a fost recent confirmată prin descoperirea particulei fundamentale prezise, în experimentele ATLAS și CMS, la Large Hadron Collider de la CERN”. Particula a fost denumită bosonul Higgs.

1953 – Primii oameni care au ajuns pe vârful Everest au fost neo-zelandezul Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay, intrând astfel în istorie.

1982 – În această zi, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Catedrala Canterbury, din Anglia, fiind primul Suveran Pontif care a făcut asta.

1986 – A fost ales noul steag european, el fiind ridicat pentru prima dată în sunetele imnului european în fața clădirii Berlaymont din Bruxelles.

1990 – În această zi, Boris Elțîn a fost ales de Duma de stat ca președinte al Federației Ruse.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot