Ce s-a întâmplat azi, 29 mai?

29.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 29 mai?

În data de 29 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt celebrați Sfântul Mc. Teodosia, fecioara, și Sfântul Sfințit Mc. Olivian. Totodată, la nivel mondial este sărbătorită Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii (Ziua internațională a Căștilor Albastre). Această dată reprezintă cea de-a 149-a zi a calendarului gregorian și ziua a 150-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 29 mai

1453 – Imperiul Bizantin a luat sfârșit după Căderea Constantinopolului. Evenimentul a avut loc după ce armatele otomane, sub conducerea sultanului Mahomed al II-lea, au cucerit Constantinopolul după un asediu de 53 de zile.

1914 – Nu mai puțin de 1.012 de oameni au murit, după ce nava RMS Empress of Ireland s-a scufundat, fiindcă s-a lovit de SS Storstad pe fluviul Sfântul Laurențiu.

1917 – S-a născut John Fitzgerald Kennedy. Acesta a fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Kennedy a stat în funcție din 1961 până la asasinarea lui, în ziua de 22 noiembrie 1963, în orașul Dallas, din Texas. El avea doar 46 de ani.

1918 – A fost o zi istorică pentru Armenia care a învins armata otomană în Bătălia de la Sardarapat.

1918 – În această dată, Finlanda a adoptat steagul național. Drapelul simbolizează lacurile și zăpada.

1929 – S-a născut Peter Ware Higgs. Acesta este unul dintre cei mai mari savanți ai omenirii, fiind laureat în anul 2013 cu Premiul Nobel pentru Fizică. El a ajutat la „descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înțelegerea originii masei particulelor subatomice, care a fost recent confirmată prin descoperirea particulei fundamentale prezise, în experimentele ATLAS și CMS, la Large Hadron Collider de la CERN”. Particula a fost denumită bosonul Higgs.

1953 – Primii oameni care au ajuns pe vârful Everest au fost neo-zelandezul Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay, intrând astfel în istorie.

1982 – În această zi, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Catedrala Canterbury, din Anglia, fiind primul Suveran Pontif care a făcut asta.

1986 – A fost ales noul steag european, el fiind ridicat pentru prima dată în sunetele imnului european în fața clădirii Berlaymont din Bruxelles.

1990 – În această zi, Boris Elțîn a fost ales de Duma de stat ca președinte al Federației Ruse.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot