Ce s-a întâmplat azi, 29 mai?

29.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 29 mai?

În data de 29 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt celebrați Sfântul Mc. Teodosia, fecioara, și Sfântul Sfințit Mc. Olivian. Totodată, la nivel mondial este sărbătorită Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii (Ziua internațională a Căștilor Albastre). Această dată reprezintă cea de-a 149-a zi a calendarului gregorian și ziua a 150-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 29 mai

1453 – Imperiul Bizantin a luat sfârșit după Căderea Constantinopolului. Evenimentul a avut loc după ce armatele otomane, sub conducerea sultanului Mahomed al II-lea, au cucerit Constantinopolul după un asediu de 53 de zile.

1914 – Nu mai puțin de 1.012 de oameni au murit, după ce nava RMS Empress of Ireland s-a scufundat, fiindcă s-a lovit de SS Storstad pe fluviul Sfântul Laurențiu.

1917 – S-a născut John Fitzgerald Kennedy. Acesta a fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Kennedy a stat în funcție din 1961 până la asasinarea lui, în ziua de 22 noiembrie 1963, în orașul Dallas, din Texas. El avea doar 46 de ani.

1918 – A fost o zi istorică pentru Armenia care a învins armata otomană în Bătălia de la Sardarapat.

1918 – În această dată, Finlanda a adoptat steagul național. Drapelul simbolizează lacurile și zăpada.

1929 – S-a născut Peter Ware Higgs. Acesta este unul dintre cei mai mari savanți ai omenirii, fiind laureat în anul 2013 cu Premiul Nobel pentru Fizică. El a ajutat la „descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înțelegerea originii masei particulelor subatomice, care a fost recent confirmată prin descoperirea particulei fundamentale prezise, în experimentele ATLAS și CMS, la Large Hadron Collider de la CERN”. Particula a fost denumită bosonul Higgs.

1953 – Primii oameni care au ajuns pe vârful Everest au fost neo-zelandezul Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay, intrând astfel în istorie.

1982 – În această zi, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Catedrala Canterbury, din Anglia, fiind primul Suveran Pontif care a făcut asta.

1986 – A fost ales noul steag european, el fiind ridicat pentru prima dată în sunetele imnului european în fața clădirii Berlaymont din Bruxelles.

1990 – În această zi, Boris Elțîn a fost ales de Duma de stat ca președinte al Federației Ruse.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot