Ce s-a întâmplat azi, 22 mai?

22.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 22 mai?

Credincioșii creștini ortodocși îi celebrează, în data de 22 mai, pe Sfinții mucenici Vasilisc și Marcel, precum și pe Sfânta muceniță Sofia, doctoriță. În această zi sunt sărbătorite Ziua Internațională a Diversității Biologice, Ziua Europeană Împotriva Obezității și Ziua Mondială a Clitorisului. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 142-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 22 mai

337 – A murit Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut în istorie ca și Constantin cel Mare. Acesta a realizat o adevărată reformă economică, politică și religioasă în Imperiul Roman. El a fost cel care a oferit libertatea religioasă și a pus capăt persecuțiilor creștinilor prin Edictul de la Milano, din anul 313.

1762 – Fontana di Trevi, cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma, a fost finalizată și inaugurată de Papa Clement al XIII-lea.

1802 – A murit Martha Dandridge Custis Washington, la vârsta de 70 de ani. Aceasta a fost soția lui George Washington, primul președinte al Statelor Unite ale Americii. Ca atare, doamna Washington a fost întâia „Prima doamnă” a SUA.

1885 – A decedat Victor Hugo, la vârsta de 83 de ani. Acesta a fost unul dintre marii scriitori francezi, printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără și Notre-Dame de Paris (1831) și Mizerabilii (1862).

1939 – În timpul celui de-Al Al Doilea Război Mondial,  Germania și Italia au semnat Pactul de Oțel.

1948 – A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru români, fiindcă Guvernul Petru Groza i-a retras cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale. Abia după căderea comunismului, în 1997, autoritățile române i-au redat cetățenia.

1957 – A murit, la vârsta de 75 de ani, George Bacovia (născut George Andone Vasiliu). Celebrul scriitor român a avut o vastă creație literară. Criticii i-au recunoscut meritele și l-au considerat drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

1960 – Statul Chile a fost zguduit de un cutremur de 9,5 grade pe scara Richter. Acesta a fost cel mai mare seism înregistrat vreodată.

1965 – Televiziunea Română a introdus emisiunea „Teleenciclopedia”, care a avut o audiență record până în anul 1990.

1969 – A fost un moment istoric pentru astronomie, fiindcă modulul lunar al lui Apollo 10 a zburat la doar 16 kilometri de suprafața Lunii.

2012 – În capitala Japoniei, a fost deschis publicului Tokyo Skytree, cel mai înalt turn din lume (634 de metri). Acesta este a doua structură ca înălțime din lume, după Burj Khalifa (829,8 m).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot