Ce s-a întâmplat azi, 22 mai?

22.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 22 mai?

Credincioșii creștini ortodocși îi celebrează, în data de 22 mai, pe Sfinții mucenici Vasilisc și Marcel, precum și pe Sfânta muceniță Sofia, doctoriță. În această zi sunt sărbătorite Ziua Internațională a Diversității Biologice, Ziua Europeană Împotriva Obezității și Ziua Mondială a Clitorisului. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 142-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 22 mai

337 – A murit Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut în istorie ca și Constantin cel Mare. Acesta a realizat o adevărată reformă economică, politică și religioasă în Imperiul Roman. El a fost cel care a oferit libertatea religioasă și a pus capăt persecuțiilor creștinilor prin Edictul de la Milano, din anul 313.

1762 – Fontana di Trevi, cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma, a fost finalizată și inaugurată de Papa Clement al XIII-lea.

1802 – A murit Martha Dandridge Custis Washington, la vârsta de 70 de ani. Aceasta a fost soția lui George Washington, primul președinte al Statelor Unite ale Americii. Ca atare, doamna Washington a fost întâia „Prima doamnă” a SUA.

1885 – A decedat Victor Hugo, la vârsta de 83 de ani. Acesta a fost unul dintre marii scriitori francezi, printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără și Notre-Dame de Paris (1831) și Mizerabilii (1862).

1939 – În timpul celui de-Al Al Doilea Război Mondial,  Germania și Italia au semnat Pactul de Oțel.

1948 – A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru români, fiindcă Guvernul Petru Groza i-a retras cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale. Abia după căderea comunismului, în 1997, autoritățile române i-au redat cetățenia.

1957 – A murit, la vârsta de 75 de ani, George Bacovia (născut George Andone Vasiliu). Celebrul scriitor român a avut o vastă creație literară. Criticii i-au recunoscut meritele și l-au considerat drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

1960 – Statul Chile a fost zguduit de un cutremur de 9,5 grade pe scara Richter. Acesta a fost cel mai mare seism înregistrat vreodată.

1965 – Televiziunea Română a introdus emisiunea „Teleenciclopedia”, care a avut o audiență record până în anul 1990.

1969 – A fost un moment istoric pentru astronomie, fiindcă modulul lunar al lui Apollo 10 a zburat la doar 16 kilometri de suprafața Lunii.

2012 – În capitala Japoniei, a fost deschis publicului Tokyo Skytree, cel mai înalt turn din lume (634 de metri). Acesta este a doua structură ca înălțime din lume, după Burj Khalifa (829,8 m).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot