Ce s-a întâmplat azi, 22 mai?

22.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 22 mai?

Credincioșii creștini ortodocși îi celebrează, în data de 22 mai, pe Sfinții mucenici Vasilisc și Marcel, precum și pe Sfânta muceniță Sofia, doctoriță. În această zi sunt sărbătorite Ziua Internațională a Diversității Biologice, Ziua Europeană Împotriva Obezității și Ziua Mondială a Clitorisului. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 142-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 22 mai

337 – A murit Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut în istorie ca și Constantin cel Mare. Acesta a realizat o adevărată reformă economică, politică și religioasă în Imperiul Roman. El a fost cel care a oferit libertatea religioasă și a pus capăt persecuțiilor creștinilor prin Edictul de la Milano, din anul 313.

1762 – Fontana di Trevi, cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma, a fost finalizată și inaugurată de Papa Clement al XIII-lea.

1802 – A murit Martha Dandridge Custis Washington, la vârsta de 70 de ani. Aceasta a fost soția lui George Washington, primul președinte al Statelor Unite ale Americii. Ca atare, doamna Washington a fost întâia „Prima doamnă” a SUA.

1885 – A decedat Victor Hugo, la vârsta de 83 de ani. Acesta a fost unul dintre marii scriitori francezi, printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără și Notre-Dame de Paris (1831) și Mizerabilii (1862).

1939 – În timpul celui de-Al Al Doilea Război Mondial,  Germania și Italia au semnat Pactul de Oțel.

1948 – A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru români, fiindcă Guvernul Petru Groza i-a retras cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale. Abia după căderea comunismului, în 1997, autoritățile române i-au redat cetățenia.

1957 – A murit, la vârsta de 75 de ani, George Bacovia (născut George Andone Vasiliu). Celebrul scriitor român a avut o vastă creație literară. Criticii i-au recunoscut meritele și l-au considerat drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

1960 – Statul Chile a fost zguduit de un cutremur de 9,5 grade pe scara Richter. Acesta a fost cel mai mare seism înregistrat vreodată.

1965 – Televiziunea Română a introdus emisiunea „Teleenciclopedia”, care a avut o audiență record până în anul 1990.

1969 – A fost un moment istoric pentru astronomie, fiindcă modulul lunar al lui Apollo 10 a zburat la doar 16 kilometri de suprafața Lunii.

2012 – În capitala Japoniei, a fost deschis publicului Tokyo Skytree, cel mai înalt turn din lume (634 de metri). Acesta este a doua structură ca înălțime din lume, după Burj Khalifa (829,8 m).

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising