Ce s-a întâmplat azi, 22 mai?

22.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 22 mai?

Credincioșii creștini ortodocși îi celebrează, în data de 22 mai, pe Sfinții mucenici Vasilisc și Marcel, precum și pe Sfânta muceniță Sofia, doctoriță. În această zi sunt sărbătorite Ziua Internațională a Diversității Biologice, Ziua Europeană Împotriva Obezității și Ziua Mondială a Clitorisului. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 142-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 22 mai

337 – A murit Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut în istorie ca și Constantin cel Mare. Acesta a realizat o adevărată reformă economică, politică și religioasă în Imperiul Roman. El a fost cel care a oferit libertatea religioasă și a pus capăt persecuțiilor creștinilor prin Edictul de la Milano, din anul 313.

1762 – Fontana di Trevi, cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma, a fost finalizată și inaugurată de Papa Clement al XIII-lea.

1802 – A murit Martha Dandridge Custis Washington, la vârsta de 70 de ani. Aceasta a fost soția lui George Washington, primul președinte al Statelor Unite ale Americii. Ca atare, doamna Washington a fost întâia „Prima doamnă” a SUA.

1885 – A decedat Victor Hugo, la vârsta de 83 de ani. Acesta a fost unul dintre marii scriitori francezi, printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără și Notre-Dame de Paris (1831) și Mizerabilii (1862).

1939 – În timpul celui de-Al Al Doilea Război Mondial,  Germania și Italia au semnat Pactul de Oțel.

1948 – A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru români, fiindcă Guvernul Petru Groza i-a retras cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale. Abia după căderea comunismului, în 1997, autoritățile române i-au redat cetățenia.

1957 – A murit, la vârsta de 75 de ani, George Bacovia (născut George Andone Vasiliu). Celebrul scriitor român a avut o vastă creație literară. Criticii i-au recunoscut meritele și l-au considerat drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

1960 – Statul Chile a fost zguduit de un cutremur de 9,5 grade pe scara Richter. Acesta a fost cel mai mare seism înregistrat vreodată.

1965 – Televiziunea Română a introdus emisiunea „Teleenciclopedia”, care a avut o audiență record până în anul 1990.

1969 – A fost un moment istoric pentru astronomie, fiindcă modulul lunar al lui Apollo 10 a zburat la doar 16 kilometri de suprafața Lunii.

2012 – În capitala Japoniei, a fost deschis publicului Tokyo Skytree, cel mai înalt turn din lume (634 de metri). Acesta este a doua structură ca înălțime din lume, după Burj Khalifa (829,8 m).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot