Ce s-a întâmplat azi, 20 mai?

20.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 mai?

Pe data de 20 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul mucenic Talaleu, Cuviosul Talasie, Cuviosul Marcu Pustnicul. Totodată este celebrată și Ziua internațională a metrologiei. Această dată este cea de-a 140-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 20 mai

1498 – Exploratorul Vasco da Gama, de naționalitate portugheză, a descoperit, la această dată, drumul maritim către India când a ajuns la Kozhikode (cunoscut anterior drept Calicut).

1506 – A murit Cristofor Columb. Acesta avea 54 de ani. Cristofor Columb a descoperit America din întâmplare. El era convins că Pământul este rotund, iar Europa este despărțită de Orient doar de Oceanul Atlantic. Astfel, Columb a pornit în anul 1492, să descopere drumul Indiilor spre vest și a nimerit, fără să-și fi dat seama, în America.

1521 – A avut loc bătălia de la Pamplona, între Franța și Spania.

1570 – A fost publicat primul atlas din lume, care conținea 70 de hărți și se numea Theatrum Orbis Terrarum.

1595 – La Alba Iulia, a fost încheiat tratatul de suzeranitate a principelui Transilvaniei Sigismund Bathory asupra Țării Românești.

1645 – În China, a avut loc tranziția de la dinastia Ming la dinastia Qing, o perioadă plină de confruntări civile în care au murit 800.000 de locuitori ai orașului Yangzhou.

1802 – Napoleon Bonaparte a restabilit, la această dată, sclavia în coloniile franceze.

1875 – A fost semnată, la Paris, „Convenția Metrului”, prin care s-a promovat Sistemul Internațional de Unități de Măsură, la care România va adera la 10/22 martie 1883.

1882 – A luat naștere Tripla Alianță între Imperiul German, Austro-Ungaria și Regatul Italiei.

1902 – Cuba a devenit independentă față de Statele Unite ale Americii, iar Tomás Estrada Palma a fost primul președinte al țării.

1914 – S-a născut Corneliu Coposu. Acesta a fost un important om politic, membru al Partidului Național Țărănesc. A fost un aspru critic al regimului comunist, iar pentru acest lucru a stat 17 ani la pușcărie. Coposu a murit pe data de 11 noiembrie 1995, la vârsta de 81 de ani.

1941 – Trupele naziste au invadat insula Creta, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1964 – Robert Woodrow Wilson și Arno Penzias au descoperit radiațiile cosmice de fond cu microunde.

1988 – A murit Ana Aslan, la vârsta de 91 de ani. Aceasta a fost medic specialist în gerontologie, membru al Academiei Române din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988).

1990 – A fost o zi istorică pentru România, fiindcă au avut loc primele alegeri libere de după cel de-Al Doilea Război Mondial, încheiate cu victoria foștilor comuniști (FSN) și alegerea lui Ion Iliescu în funcția de președinte al României.

Foto: digi24.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de la o eroare crasă
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de ...
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot