Sindromul Paris. Ce este și cum se manifestă?

06.07.2022
Sindromul Paris. Ce este și cum se manifestă?

Frumosul Paris este un oraș plin de istorie, unde pot fi văzute diferite obiective turistice, precum Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Catedrala Notre-Dame sau Muzeul Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume. Capitala Franței este vizitată în fiecare an de milioane de turiști din întreaga lume, fiind apreciată pentru arhitectura clădirilor, dar și multiplele restaurante Michelin.

Orașul luminii„, cum mai este denumit Parisul, reprezintă una dintre destinațiile preferate ale îndrăgostiților. Din păcate, un mic procent dintre cei care ajung aici se confruntă cu „sindromul Paris”, o afecțiune psihologică cu simptome care includ greață, vărsături, halucinații și creșterea ritmului cardiac.

Cine suferă de sindromul Paris?

Cu toate că nu este văzut ca o boală efectiv, sindromul Paris este recunoscut de mulți experți ca fiind un fenomen real, deși rar. Potrivit lui Mathieu Deflem, profesor de sociologie la Universitatea din Carolina de Sud, afecțiunea apare cel mai frecvent în rândul turiștilor japonezi. De ce oare?

Vorbim despre o cultură care, din punct de vedere istoric, a avut un sistem de credințe și o traiectorie de dezvoltare complet diferite de cele din Europa, a declarat Rodanthi Tzanelli, profesor de sociologie culturală la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, pentru Live Science.

Aceste diferențe culturale, precum și așteptările romantice probabil nesatisfăcute, pot explica de ce vizitatorii japonezi sunt expuși unui risc crescut de a suferi de această afecțiune. Sindromul Paris este mai degrabă o formă de șoc cultural, iar în cazurile grave oamenii se simt dezorientați, deprimați, iritabili și bolnavi fizic. Cu alte cuvinte, persoanele în cauză sunt nedumerite atunci când sunt înconjurate de alte simboluri (logo-uri, nume, semne, mărci) decât cele cunoscute.

Cum se manifestă sindromul Paris?

Simptomele sindromului Paris sunt asemănătoare cu cele de anxietate, adică greață care duce la vărsături, dezorientare și o serie de alte reacții fizice. Potrivit specialiștilor în psihologie, toată lumea se confruntă cu un șoc cultural atunci când vizitează un loc nou, însă la unele persoane reacția este mult mai evidentă.

Șocul cultural în ceea ce privește capitala Franței este mare pentru turiști, fiindcă se creează o anumită imagine, în special romantică, pe baza celor prezentate în mass-media, însă realitatea nu este chiar așa. Într-adevăr, un studiu din 2014 a numit Parisul al 4-lea cel mai neprietenos oraș din lume, iar un studiu din 2020 al revistei CEOWORLD a acordat capitalei Franței titlul de cel mai nepoliticos oraș din Europa.

Specialiștii în sănătate susțin că sindromul Paris poate fi experimentat și în alte orașe, nu numai în capitala Franței, fiindcă starea psihică proastă este declanșată de șocul cultural și de dezamăgirea față de ceea ce o persoană spera să găsească.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising