Două piețe din Paris poartă numele a doi români: Brâncuși și George Enescu

16.12.2022
Două piețe din Paris poartă numele a doi români: Brâncuși și George Enescu

Parisul este capitala Franței și unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. Acesta este vizitat în fiecare an de milioane de turiști, având numeroase obiective de vizitat și o atmosferă citadină care te vrăjește. De curând, cel supranumit „Orașul luminilor” și-a botezat una dintre piețe „George Enescu” (nr. „Georges Enesco”). De ani buni, în Paris există o altă piață numită „Brâncuși”.

Locația pieței Enescu nu a fost aleasă la întâmplare și se află în arondismentul 9, zonă unde celebrul compozitor și-a trăit o bună parte din viață. Evenimentul de inaugurare a fost unul fastuos, participând atât oficialități din Franța, cât și din România. Violonista Mirana Țuțuianu, care predă la Conservatorul „Nadia et Lili Boulanger”, aflat chiar în zona unde a trăit compozitorul, a fost cea care a avut primul discurs.

De când am venit în Franța aștept acest moment. E mai bine să ne plimbăm prin Paris, să ne putem opri într-un loc, unde este o placă ce poartă numele lui George Enescu. Te simți viu. Este o recunoaștere pe care atât de mult a meritat-o, a declarat Mirana Țuțuianu, potrivit RFI.

George Enescu, apreciat în Franța

George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881, în comuna Liveni, din județul Botoșani. Încă de când era copil acesta a avut o afinitate pentru muzică, începând să cânte la vioară la 4 ani. Abilitățile sale artistice erau greu de trecut cu vederea, George Enescu studiind la Viena și Paris.

În decursul carierei acesta a alternat concertele la București și în capitala Franței, oficialitățile franceze fiind impresionante de talentul românului oferindu-i acestuia cea mai înaltă distincție în stat: cavaler al Legiunii de Onoare. Trebuie precizat că Enescu a fost un fin maestru al viorii, însă a stăpânit cu mare pasiune și pianul.

În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…, se descria singur George Enescu, potrivit Wikipedia.org.

George Enescu a decedat în data de 4 mai 1955, la Paris, acolo unde este și înmormântat în cimitirul Père-Lachaise. Compozitorul avea 73 de ani și a lăsat în urmă o adevărată capodoperă artistică muzicală.

În Capitala Franței mai există o stradă care poartă numele unui celebru român. Este vorba de Constantin Brâncuși. Sculptorul român are o stradă cu numele său în cartierul Plaisance, din arondismentul 14, din capitala Franței. Piața Constantin Brancuși a fost creată în timpul reamenajării zonei, în 1985, când a și preluat numele celebrului sculptor român.

Foto: adevarul.ro și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot