Două piețe din Paris poartă numele a doi români: Brâncuși și George Enescu

16.12.2022
Două piețe din Paris poartă numele a doi români: Brâncuși și George Enescu

Parisul este capitala Franței și unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. Acesta este vizitat în fiecare an de milioane de turiști, având numeroase obiective de vizitat și o atmosferă citadină care te vrăjește. De curând, cel supranumit „Orașul luminilor” și-a botezat una dintre piețe „George Enescu” (nr. „Georges Enesco”). De ani buni, în Paris există o altă piață numită „Brâncuși”.

Locația pieței Enescu nu a fost aleasă la întâmplare și se află în arondismentul 9, zonă unde celebrul compozitor și-a trăit o bună parte din viață. Evenimentul de inaugurare a fost unul fastuos, participând atât oficialități din Franța, cât și din România. Violonista Mirana Țuțuianu, care predă la Conservatorul „Nadia et Lili Boulanger”, aflat chiar în zona unde a trăit compozitorul, a fost cea care a avut primul discurs.

De când am venit în Franța aștept acest moment. E mai bine să ne plimbăm prin Paris, să ne putem opri într-un loc, unde este o placă ce poartă numele lui George Enescu. Te simți viu. Este o recunoaștere pe care atât de mult a meritat-o, a declarat Mirana Țuțuianu, potrivit RFI.

George Enescu, apreciat în Franța

George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881, în comuna Liveni, din județul Botoșani. Încă de când era copil acesta a avut o afinitate pentru muzică, începând să cânte la vioară la 4 ani. Abilitățile sale artistice erau greu de trecut cu vederea, George Enescu studiind la Viena și Paris.

În decursul carierei acesta a alternat concertele la București și în capitala Franței, oficialitățile franceze fiind impresionante de talentul românului oferindu-i acestuia cea mai înaltă distincție în stat: cavaler al Legiunii de Onoare. Trebuie precizat că Enescu a fost un fin maestru al viorii, însă a stăpânit cu mare pasiune și pianul.

În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…, se descria singur George Enescu, potrivit Wikipedia.org.

George Enescu a decedat în data de 4 mai 1955, la Paris, acolo unde este și înmormântat în cimitirul Père-Lachaise. Compozitorul avea 73 de ani și a lăsat în urmă o adevărată capodoperă artistică muzicală.

În Capitala Franței mai există o stradă care poartă numele unui celebru român. Este vorba de Constantin Brâncuși. Sculptorul român are o stradă cu numele său în cartierul Plaisance, din arondismentul 14, din capitala Franței. Piața Constantin Brancuși a fost creată în timpul reamenajării zonei, în 1985, când a și preluat numele celebrului sculptor român.

Foto: adevarul.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot