Gestul făcut de Brâncuși într-o sală de teatru din Paris care a întors toate privirile

21.02.2023
Gestul făcut de Brâncuși într-o sală de teatru din Paris care a întors toate privirile

Se spune că unii oameni sunt prea mari pentru o lume atât de mică. Sintagma îl poate descrie perfect pe sculptorul oltean Constantin Brâncuși, al cărui geniu a transpus timpul și a înțeles mersul Universului. Viața poate fi descrisă în multe feluri, însă sculptorul român a dovedit o naturalețe ieșită din comun în explicarea ei. Atât prin opere, cât și prin comportament.

În sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie, nici pentru ură, ci numai pentru acea bucurie pe care o poţi culege de oriunde şi oricând. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat, este sentimentul permanentei noastre copilării în viaţă…, a afirmat Constantin Brâncuși.

Cel mai corect mod de a te exprima în viață este vorbirea simplă, însă adesea comunicarea simplă este cea mai complicată, iar Brâncuși a știut întotdeauna ceea ce a vrut să afirme.

Constantin Brâncuși, un „titan” al omenirii

Sculptorul a petrecut cea mai mare parte a vieții sale la Paris. Născut în data de 19 februarie 1876, la Hobița, în județul Gorj, Brâncuși a plecat pe jos la vârsta de 27 de ani spre capitala Franței. Aici, valoarea sa artistică nu a mai avut preț și a devenit un sculptor de talie mondială.

Cei care au reușit să se afle în preajma sa, în anii pe care i-a trăit la Paris, au putut observa cum geniul acestuia nu avea limite. Marmura, bronzul și piatra își dezvăluiau secretele în fața artistului român, dorind parcă să fi modelate, astfel încât să rămână în istorie.

Vreau să descopăr spiritul materiei, să aflu sufletul lucrurilor. Vreau ca materia să trăiască potrivit legilor ei… Știe ea mai bine care este adevărul…, i-a spus Constantin Brâncuși lui Nicolae Titulescu, potrivit glasulcetatii.ro.

Artistul a mărturisit, la un moment dat, că lucrurile care sunt la modă nu sunt trainice și vor dispărea odată cu trecerea timpului. Ca atare, el nu și-a dorit să fie un personaj la modă, deoarece operele sale vor fi apreciate cum trebuie în viitor.

Nu se poate. Eu nu vreau să fiu la modă. Mai bine contestat, mai bine înjurat, dar la modă, nu. Dacă azi ești contestat, nu-i nimic. Când vei fi înțeles, vei rămâne. Moda e o prostie! Asta-i!, i-a spus Brâncuși lui Cezar Petrescu, potrivit sursei citată mai sus.

Cu toate că a fost un geniu al sculpturii, Constantin Brâncuși a fost și el om până la urmă și supus greșeli. O astfel de întâmplare a avut loc la un teatru din Paris, când Brâncuși entuziasmat de piesă a strigat în limba română: ”Grozav, nene!”, după care a plesnit cu mâna pulpa unei tinere din dreapta lui. Toată lumea prezentă în sală a fost uimită de reacția artistului, care însă și-a cerut scuze imediat pentru ieșirea necontrolată.

Foto: evz.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot