Gestul făcut de Brâncuși într-o sală de teatru din Paris care a întors toate privirile

21.02.2023
Gestul făcut de Brâncuși într-o sală de teatru din Paris care a întors toate privirile

Se spune că unii oameni sunt prea mari pentru o lume atât de mică. Sintagma îl poate descrie perfect pe sculptorul oltean Constantin Brâncuși, al cărui geniu a transpus timpul și a înțeles mersul Universului. Viața poate fi descrisă în multe feluri, însă sculptorul român a dovedit o naturalețe ieșită din comun în explicarea ei. Atât prin opere, cât și prin comportament.

În sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie, nici pentru ură, ci numai pentru acea bucurie pe care o poţi culege de oriunde şi oricând. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat, este sentimentul permanentei noastre copilării în viaţă…, a afirmat Constantin Brâncuși.

Cel mai corect mod de a te exprima în viață este vorbirea simplă, însă adesea comunicarea simplă este cea mai complicată, iar Brâncuși a știut întotdeauna ceea ce a vrut să afirme.

Constantin Brâncuși, un „titan” al omenirii

Sculptorul a petrecut cea mai mare parte a vieții sale la Paris. Născut în data de 19 februarie 1876, la Hobița, în județul Gorj, Brâncuși a plecat pe jos la vârsta de 27 de ani spre capitala Franței. Aici, valoarea sa artistică nu a mai avut preț și a devenit un sculptor de talie mondială.

Cei care au reușit să se afle în preajma sa, în anii pe care i-a trăit la Paris, au putut observa cum geniul acestuia nu avea limite. Marmura, bronzul și piatra își dezvăluiau secretele în fața artistului român, dorind parcă să fi modelate, astfel încât să rămână în istorie.

Vreau să descopăr spiritul materiei, să aflu sufletul lucrurilor. Vreau ca materia să trăiască potrivit legilor ei… Știe ea mai bine care este adevărul…, i-a spus Constantin Brâncuși lui Nicolae Titulescu, potrivit glasulcetatii.ro.

Artistul a mărturisit, la un moment dat, că lucrurile care sunt la modă nu sunt trainice și vor dispărea odată cu trecerea timpului. Ca atare, el nu și-a dorit să fie un personaj la modă, deoarece operele sale vor fi apreciate cum trebuie în viitor.

Nu se poate. Eu nu vreau să fiu la modă. Mai bine contestat, mai bine înjurat, dar la modă, nu. Dacă azi ești contestat, nu-i nimic. Când vei fi înțeles, vei rămâne. Moda e o prostie! Asta-i!, i-a spus Brâncuși lui Cezar Petrescu, potrivit sursei citată mai sus.

Cu toate că a fost un geniu al sculpturii, Constantin Brâncuși a fost și el om până la urmă și supus greșeli. O astfel de întâmplare a avut loc la un teatru din Paris, când Brâncuși entuziasmat de piesă a strigat în limba română: ”Grozav, nene!”, după care a plesnit cu mâna pulpa unei tinere din dreapta lui. Toată lumea prezentă în sală a fost uimită de reacția artistului, care însă și-a cerut scuze imediat pentru ieșirea necontrolată.

Foto: evz.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot