Povestea fabuloasă de dragoste dintre Brâncuși și Maria Tănase. Sculptorul era gelos din cale afară!

23.02.2023
Povestea fabuloasă de dragoste dintre Brâncuși și Maria Tănase. Sculptorul era gelos din cale afară!

Constantin Brâncuși și Maria Tănase au fost doi mari artiști ai țării noastre. Puțină lume știe însă că, pentru o mică perioadă de timp, cei doi s-au iubit cu patimă și tot așa s-au și despărțit. Relația lor a început pe vremea când sculptorul trăia la Paris.

În anul 1938, când Constantin Brâncuşi avea 62 de ani, iar Maria Tănase 25 ani, a avut loc o expoziție de artă populară în capitala Franței. Cântăreața a mers să vadă atelierul sculptorului, la invitația lui Dimitrie Gusti, iar lucrurile au luat o altă turnură. Pasiunea între cei doi mari artiști s-a aprins precum o flacără, iar Maria Tănase nu a mai părăsit locația timp de două zile. Ba mai mult, cântăreața nici nu s-a prezentat la un recital pe care trebuia să îl onoreze.

Brâncuşi a cunoscut-o intim pe Maria Tănase. S-au întâlnit pe linia folclorului muzical, a inteligenţei şi a mondenităţii. S-au văzut prima dată la Paris. Era fatal ca să se întâlnească la o expoziţie din 1938, pe care o serveau sub diriguirea lui Dimitrie Gusti, să se împrietenească fulgerător, să se iubească, să se despartă cu invective din partea neicăi Costache, a povestit Petre Pandrea în cartea „Brâncuşi – Amintiri şi exegeze”.

De la dragoste la ură este doar un pas

Constantin Brâncuși și Maria Tănase au trăit clipe frumoase împreună, iar dovadă stau cuvintele de alint ale sculptorului pentru frumoasa cântăreață de muzică populară. Versurile artistei îl făceau pe Brâncuși să îi fie dor de locurile natale.

Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră!… Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi și-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Mă-nțelegi?,a afirmat Constantin Brâncuși, potrivit adevarul.ro.

Diferența de vârstă dintre cei doi nu a fost o problemă, însă gelozia sculptorului a reprezentat un impediment în continuarea relației. Frumusețea cântăreței i-a întunecat mintea lui Brâncuși, care a trecut ușor de la iubire la jigniri. Acesta a acuzat-o că își irosește talentul prin cârciumi și dacă vrea să se simtă artistă trebuie să meargă la operă.

Casandră antică, o plângătoare profesionistă, ajunsă bună pentru zaiafeturi de trântori. Nu-i o cântăreață, bă, ci o bocitoare! Locul ei predestinat se află la înmormântări, iar nu la ospețe. Să încerce să cânte la Opera cea Mare din Paris sau la Opera din București, a afirmat Brâncuși despre Maria Tănase, la finalul relației, potrivit sursei citată mai sus.

Dragostea dintre Constantin Brâncuși și Maria Tănase a durat aproximativ un an. Cântăreața a devenit un star mondial, după ce a participat la Expoziţia Internaţională de la New York și i-a cântat lui Franklin Roosevelt, președintele SUA, piesa “Ține, Leano, Roosevelt!”. Artista a mărturisit, la câțiva ani, după despărțirea de Brâncuși că nu regretă relația cu acesta.

Maria Tănase a ascultat sfatul lui Brâncuși și a încercat să cânte operetă, însă prestația ei a fost mult sub așteptări. Artista și-a dat seama că exista un gram de adevăr în cele spuse de sculptor, însă nu a mai apucat să recunoască deoarece Constantin Brâncuși s-a stins din viață în data de 16 martie 1957, la vârsta de 81 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising