Povestea fabuloasă de dragoste dintre Brâncuși și Maria Tănase. Sculptorul era gelos din cale afară!

23.02.2023
Povestea fabuloasă de dragoste dintre Brâncuși și Maria Tănase. Sculptorul era gelos din cale afară!

Constantin Brâncuși și Maria Tănase au fost doi mari artiști ai țării noastre. Puțină lume știe însă că, pentru o mică perioadă de timp, cei doi s-au iubit cu patimă și tot așa s-au și despărțit. Relația lor a început pe vremea când sculptorul trăia la Paris.

În anul 1938, când Constantin Brâncuşi avea 62 de ani, iar Maria Tănase 25 ani, a avut loc o expoziție de artă populară în capitala Franței. Cântăreața a mers să vadă atelierul sculptorului, la invitația lui Dimitrie Gusti, iar lucrurile au luat o altă turnură. Pasiunea între cei doi mari artiști s-a aprins precum o flacără, iar Maria Tănase nu a mai părăsit locația timp de două zile. Ba mai mult, cântăreața nici nu s-a prezentat la un recital pe care trebuia să îl onoreze.

Brâncuşi a cunoscut-o intim pe Maria Tănase. S-au întâlnit pe linia folclorului muzical, a inteligenţei şi a mondenităţii. S-au văzut prima dată la Paris. Era fatal ca să se întâlnească la o expoziţie din 1938, pe care o serveau sub diriguirea lui Dimitrie Gusti, să se împrietenească fulgerător, să se iubească, să se despartă cu invective din partea neicăi Costache, a povestit Petre Pandrea în cartea „Brâncuşi – Amintiri şi exegeze”.

De la dragoste la ură este doar un pas

Constantin Brâncuși și Maria Tănase au trăit clipe frumoase împreună, iar dovadă stau cuvintele de alint ale sculptorului pentru frumoasa cântăreață de muzică populară. Versurile artistei îl făceau pe Brâncuși să îi fie dor de locurile natale.

Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră!… Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi și-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Mă-nțelegi?,a afirmat Constantin Brâncuși, potrivit adevarul.ro.

Diferența de vârstă dintre cei doi nu a fost o problemă, însă gelozia sculptorului a reprezentat un impediment în continuarea relației. Frumusețea cântăreței i-a întunecat mintea lui Brâncuși, care a trecut ușor de la iubire la jigniri. Acesta a acuzat-o că își irosește talentul prin cârciumi și dacă vrea să se simtă artistă trebuie să meargă la operă.

Casandră antică, o plângătoare profesionistă, ajunsă bună pentru zaiafeturi de trântori. Nu-i o cântăreață, bă, ci o bocitoare! Locul ei predestinat se află la înmormântări, iar nu la ospețe. Să încerce să cânte la Opera cea Mare din Paris sau la Opera din București, a afirmat Brâncuși despre Maria Tănase, la finalul relației, potrivit sursei citată mai sus.

Dragostea dintre Constantin Brâncuși și Maria Tănase a durat aproximativ un an. Cântăreața a devenit un star mondial, după ce a participat la Expoziţia Internaţională de la New York și i-a cântat lui Franklin Roosevelt, președintele SUA, piesa “Ține, Leano, Roosevelt!”. Artista a mărturisit, la câțiva ani, după despărțirea de Brâncuși că nu regretă relația cu acesta.

Maria Tănase a ascultat sfatul lui Brâncuși și a încercat să cânte operetă, însă prestația ei a fost mult sub așteptări. Artista și-a dat seama că exista un gram de adevăr în cele spuse de sculptor, însă nu a mai apucat să recunoască deoarece Constantin Brâncuși s-a stins din viață în data de 16 martie 1957, la vârsta de 81 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot