Emoționant! Ce a scris Maria Tănase înainte să moară? „Te voi aștepta, tătuță!”

14.10.2022
Emoționant! Ce a scris Maria Tănase înainte să moară? „Te voi aștepta, tătuță!”

Una dintre cele mai bune voci feminine mioritice a fost, cu siguranță Maria Tănase. Considerată un etalon al  muzicii populare românești, în perioada în care a trăit, vocea Mariei Tănase a încântat milioane de români. Viața artistei s-a terminat, oarecum brusc, la doar 49 de ani. Până atunci, Maria Tănase a dovedit că a fost un artist complet, apreciată atât în plan intern cât și extern.

Viața Mariei Tănase

La vârsta de 17 ani Maria Tănase a fost descoperită de regizorul Sandu Eliad într-un birt, unde era atât casieriţă cât şi cântăreaţă. Acesta a fost cel care a îndrumat-o să urmeze o carieră artistică, fiind impresionat de calitățile sale vocale. Tânăra Maria i-a urmat sfatul și a devenit una dintre cele mai iubite și apreciate cântărețe din România.

Cu toate că spre sfârșitul anilor 1940 legionarii i-au interzis să mai cânte, sub pretextul că distruge folclorul tradițional românesc, viața artistei a continuat și după ce comuniștii au ajuns la putere, iar cariera artistică a cunoscut un salt fulminant.

În plan extern, Maria Tănase a fost numită cetățean de onoare de către președintele Turciei, iar pe meleagurile naționale artista a fost agentă de legătură și influență a Serviciului Special de Informații (SSI), condus de Eugen Cristescu.

Maria Tănase a fost iubită și apreciată de toată lumea și a avut mulți pretendenți, însă artista l-a ales ca soț pe juristul Clery Sachelarie (Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie).

Care au fost ultimele rânduri scrise de Maria Tănase?

În primăvara anului 1963, „Pasărea măiastră”, cum a fost numită de Nicolae Iorga, a aflat că suferă de cancer la plămâni. Aceasta a încetat din viață la Spitalul Fundeni, în 22 iunie 1963, la ora 14:10. Înainte de momentul fatidic, Maria Tănase a reușit să scrie pe o foaie câteva rânduri, care au rămas în istorie impresionând o lume întreagă. Textul i-a fost adresat soțului ei și surprinde perfect regretul de a părăsi această lume mult prea devreme.

Îţi scriu acum, tătuţă, scrisoarea cea mai adevărată pe care am crezut vreodată că am s-o pot scrie. Te rog să mă ierţi de tot, dacă poţi, de tot ce ţi-am putut pricinui. Caută-mă, caută mângâierile mele. Ele n-au murit şi niciodată să nu le socoteşti moarte. Caută-mi ochii. Ei nu te-au minţit niciodată. Caută-mi sufletul. Căci, dezlipit de carne, nu te va uita niciodată.

Prinde-mi din aer vorbele, căci nimeni nu le va recunoaşte. Culege-mi visele, pe care le-am croit lângă tine, şi împarte-le oamenilor, căci au fost curate şi rare. Te voi aştepta, tătuţă, oricât ţi-o place ţie să trăieşti. Voi găsi atâtea flori pe-acolo că nu ştiu dacă-mi va ajunge timpul, până vei veni, să ţi le cos, să fie cum am visat să-ţi fie viaţa. Eu am să plec, şi-ţi mulţumesc pentru viaţa noastră.

Iar vouă, cele 49 de frunze verzi din primavară și galbene în toamnă pe care mi-am plimbat anii, vă las câte o lacrimă de emoție: Adio, frunză verde, frunză galbenă, tu mă saltă, tu mă leagană…

Autoritățile române au declarat doliu național ziua în care a fost condusă pe ultimul drum Maria Tănase. La înmormântarea artistei au participat peste un milion de oameni.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot