„Au tras cu tractorul de ea”. Cum au încercat comuniștii să distrugă una dintre operele lui Brâncuși?

30.10.2023
„Au tras cu tractorul de ea”. Cum au încercat comuniștii să distrugă una dintre operele lui Brâncuși?

Opera legendară a celebrului sculptor Constantin Brâncuși, Coloana Infinitului, reprezintă o mărturie a sacrificiului și a luptei pentru protejarea patrimoniului cultural și artistic al României. Cu o înălțime de 29,35 de metri, acest monument impresionant a fost dedicat soldaților români căzuți în Primul Război Mondial pe malul Jiului, în anul 1916. Totuși, povestea sa a fost marcată de amenințări și încercări de distrugere în perioada comunistă.

Coloana Infinitului, urâtă de comuniști

Coloana Infinitului a fost numită inițial „Coloana recunoștinței fără sfârșit”, apoi „Coloana fără Sfârșit“ sau „Coloana Infinitului“. Această capodoperă a fost inaugurată în data de 27 octombrie 1938 și este formată din 16 module octaedrice suprapuse, cu jumătate de modul la extremitățile inferioare și superioare. Brâncuși a denumit aceste module „mărgele“, reușind să creeze o operă ce simbolizează infinitul și eternitatea.

Cu toate acestea, în anii ’50, în timpul perioadei comuniste, Coloana Infinitului a fost aproape distrusă din considerente lipsite de importanță. Tănasie Lolescu, originar din Hobița, satul natal al lui Brâncuși, a primit ordin de la autoritățile comuniste să demoleze opera și să o vândă la fier vechi ca să se strângă bani pentru construirea Stadionului Național 23 August.

Inițial, Lolescu a solicitat sprijinul unității petroliere româno-sovietice „SovRomul Petrol“ de la Bâlteni pentru a obține un utilaj de mare putere, dar mașina respectivă era deja folosită în altă parte. Așa că personajul de mai sus s-a dus la Școala de tractoriști de la Vădeni și a ales un tractor IAR, primul tractor produs în România, pentru a încerca punerea la pământ a operei.

Eforturile de demolare au fost extrem de dificile, iar coloana s-a dovedit a fi înfiptă adânc în sol. După mai multe încercări, cu ajutorul altor tractoriști, s-a luat decizia să se renunțe și astfel Coloana Infinitului a rămas în picioare și în prezent.

Am tras, dar lanțurile s-au rupt. Era bine înfiptă în pământ! Dacă primeam Kirovul, nu știu care ar fi fost soarta sa. Ăla trăgea sondele, vă dați seama ce putere avea, a povestit Tănasie Lolescu, potrivit adevarul.ro.

Cu toate acestea, Organizația de Tineret Târgu-Jiu nu a putut contribui cu bani la Festivalul de la București din cauza acestui eșec. Tănasie Lolescu a ajuns, ulterior, primarul orașului Motru. Acesta a încercat să își răscumpere greșeala din tinerețe și a înființat o lojă masonică țărănească în satul natal al lui Brâncuși, Hobița. După aceea a ajutat la construirea unui monument al eroilor în curtea bisericii satului, cu elemente care amintesc de operele lui Brâncuși din Târgu-Jiu.

Astfel, povestea Coloanei Infinitului nu este doar o mărturie a geniului lui Constantin Brâncuși, dar și o dovadă a eforturilor de a-i proteja moștenirea artistică și culturală de la distrugere. Această capodoperă continuă să impresioneze și să inspire oamenii din întreaga lume și să servească drept simbol al recunoștinței și eternității.

Foto: evenimentulistoric.ro și digi24.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot