„Au tras cu tractorul de ea”. Cum au încercat comuniștii să distrugă una dintre operele lui Brâncuși?

30.10.2023
„Au tras cu tractorul de ea”. Cum au încercat comuniștii să distrugă una dintre operele lui Brâncuși?

Opera legendară a celebrului sculptor Constantin Brâncuși, Coloana Infinitului, reprezintă o mărturie a sacrificiului și a luptei pentru protejarea patrimoniului cultural și artistic al României. Cu o înălțime de 29,35 de metri, acest monument impresionant a fost dedicat soldaților români căzuți în Primul Război Mondial pe malul Jiului, în anul 1916. Totuși, povestea sa a fost marcată de amenințări și încercări de distrugere în perioada comunistă.

Coloana Infinitului, urâtă de comuniști

Coloana Infinitului a fost numită inițial „Coloana recunoștinței fără sfârșit”, apoi „Coloana fără Sfârșit“ sau „Coloana Infinitului“. Această capodoperă a fost inaugurată în data de 27 octombrie 1938 și este formată din 16 module octaedrice suprapuse, cu jumătate de modul la extremitățile inferioare și superioare. Brâncuși a denumit aceste module „mărgele“, reușind să creeze o operă ce simbolizează infinitul și eternitatea.

Cu toate acestea, în anii ’50, în timpul perioadei comuniste, Coloana Infinitului a fost aproape distrusă din considerente lipsite de importanță. Tănasie Lolescu, originar din Hobița, satul natal al lui Brâncuși, a primit ordin de la autoritățile comuniste să demoleze opera și să o vândă la fier vechi ca să se strângă bani pentru construirea Stadionului Național 23 August.

Inițial, Lolescu a solicitat sprijinul unității petroliere româno-sovietice „SovRomul Petrol“ de la Bâlteni pentru a obține un utilaj de mare putere, dar mașina respectivă era deja folosită în altă parte. Așa că personajul de mai sus s-a dus la Școala de tractoriști de la Vădeni și a ales un tractor IAR, primul tractor produs în România, pentru a încerca punerea la pământ a operei.

Eforturile de demolare au fost extrem de dificile, iar coloana s-a dovedit a fi înfiptă adânc în sol. După mai multe încercări, cu ajutorul altor tractoriști, s-a luat decizia să se renunțe și astfel Coloana Infinitului a rămas în picioare și în prezent.

Am tras, dar lanțurile s-au rupt. Era bine înfiptă în pământ! Dacă primeam Kirovul, nu știu care ar fi fost soarta sa. Ăla trăgea sondele, vă dați seama ce putere avea, a povestit Tănasie Lolescu, potrivit adevarul.ro.

Cu toate acestea, Organizația de Tineret Târgu-Jiu nu a putut contribui cu bani la Festivalul de la București din cauza acestui eșec. Tănasie Lolescu a ajuns, ulterior, primarul orașului Motru. Acesta a încercat să își răscumpere greșeala din tinerețe și a înființat o lojă masonică țărănească în satul natal al lui Brâncuși, Hobița. După aceea a ajutat la construirea unui monument al eroilor în curtea bisericii satului, cu elemente care amintesc de operele lui Brâncuși din Târgu-Jiu.

Astfel, povestea Coloanei Infinitului nu este doar o mărturie a geniului lui Constantin Brâncuși, dar și o dovadă a eforturilor de a-i proteja moștenirea artistică și culturală de la distrugere. Această capodoperă continuă să impresioneze și să inspire oamenii din întreaga lume și să servească drept simbol al recunoștinței și eternității.

Foto: evenimentulistoric.ro și digi24.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot