Cum a murit Constantin Brâncuși? Ce a spus Brâncuși pe patul de moarte?

10.08.2020
Cum a murit Constantin Brâncuși? Ce a spus Brâncuși pe patul de moarte?

Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, în Oltenia, la Hobița, și a murit în data de 16 martie 1957, la Paris, Franța. Artistul este unul dintre cei mai mari sculptori din istoria omeniri și a avut o viață plină de controverse.

Despre cei 81 de ani de viață ai lui Brâncuși se cunosc și s-au scris multe. Sculptorul a obținut de-a lungul vieții numeroase premii și medalii. Operele sale au fost apreciate de public, iar numele său a rămas pentru totdeauna în istoria artei. La vârsta de 27 de ani, Constantin Brâncuși a decis să plece pe jos la Paris, fiind nemulțumit de faptul că nu prea era apreciat în țară. Ba mai mult, într-una dintre vizitele sale în România, Constantin Brancuși le-ar fi spus unor rude: „V-am lăsat săraci și proști, vă găsesc și mai săraci și mai proști”.

Cum a murit Constantin Brâncuși?

Constantin Brâncuși și-a găsit sfârșitul la Paris. Despre ultima clipă a sculptorului s-au scris multe, fiind numeroase dezbateri despre ce a spus acesta pe patul morții. Scriitorul Eugen Jebeleanu susține că Brâncuși a murmurat ultimele cuvinte: „Sunt în fața perdelei celei negre, nimic nu mă mai interesează. Vreau să mor”. Ulterior, în fața episcopului care venise să îl împărtășească acesta a spus: „Mor cu sufletul neîmpăcat că voi putrezi în pământ străin, departe de ființa cea mai dragă, mama mea”.

Cu toate acestea, specialiștii nu sunt de acord că aceasta a fost ultima dorință a lui Brâncuși, fiindcă sculptorul își cumpărase în timpul vieții loc de veci la Paris. Constantin Brâncuși se stinge din viață pe 16 martie 1957, la ora 2 dimineața, la vârsta de 81 de ani, iar pe 19 martie este înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

Cauza morții lui Constantin Brâncuși este o necunoscută, însă potrivit zvonurilor se spune că acesta avea gusturi rafinate pe care le-a practicat și în ultimele sale zile din viață. Sculptorul avea obiceiul de a bea multă șampanie rece, lucru care i-ar fi provocat până la urmă o pneumonie puternică și fatală.

Cine sunt persoanele care se odihnesc în același loc de veci cu marele sculptor?

Constantin Brâncuși se odihnește în cimitirul Montparnasse, alături de alți români de marcă precum Emil Cioran sau Eugen Ionescu. Totuși, spre deosebire de aceștia, pe piatra funerară a mormântului sculptorului mai apar trei nume: Alexandre Istrati, Natalia Dumitresco și Demetra Istrati.

Natalia Dumitresco a fost o pictoriță abstractă româno-franceză. Aceasta a decedat la 81 de ani și a fost căsătorită cu Alexandre Istrati, și el pictor expresionist. Cei doi au fost prieteni cu Brâncuși și executorii testamentari ai acestuia. Demetra Istrati a fost mama lui Alexandre Istrati.

Brâncuși i-a trecut în testament pe aceștia pentru că l-au îngrijit în ultimii ani ai vieții sale. Familia Istrati-Dumitresco l-a cunoscut pe Brâncuși după ce în anul 1948 au închiriat un atelier în Impasse Ronsin, alături de atelierul lui Constantin Brâncuşi.

Așa arată mormântul lui Constantin Brâncuși din cimitirul Montparnasse, Paris.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot
Reîncarnarea există: Cazul şocant al gemenelor Pollock din Anglia anilor ’60
Reîncarnarea există: Cazul şocant al gemenelor Pollock din Anglia anilor ’60
Se tot vorbește cu sau fără dovezi despre reîncarnare. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați de ceea ce se întâmplă după moarte. Iar una dintre explicații poate fi... citește tot
Enigma „Călcâiului de la Aiud”, descoperit în România, obiectul vechi de 250.000 de ani cu origini „extraterestre”
Enigma „Călcâiului de la Aiud”, descoperit în România, obiectul vechi de 250.000 de ani cu origini „extraterestre”
În anul 1973, muncitori care lucrau la o balastiera pe malul Muresului au descoperit un obiect misterios, despre care unii spun ca ar fi de origine extraterestră. Lucratorii au scos din pamânt, de... citește tot