E adevărat că Brâncuși a fost confundat cu un cerșetor? Ce a făcut artistul cu monedele primite?

16.09.2019
E adevărat că Brâncuși a fost confundat cu un cerșetor? Ce a făcut artistul cu monedele primite?

Sculptorul Constantin Brâncuși este, de departe, unul dintre cei mai cunoscuți români în întreaga lume. Pentru că provenea dintr-o țară săracă, unde artiștii nu erau apreciați, sculptorul a plecat pe jos până la Paris, capitala Franței. Acolo, Brâncuși a cunoscut la început decăderea și apoi faima. Se spune că, la un moment dat, Brâncuși a fost confundat cu un cerșetor. Este acest lucru adevărat?

Când a decis să meargă pe jos la Paris, Brâncuși avea 27 de ani și era nemulțumit că lumea nu îi aprecia suficient munca. Acesta a plecat pe jos cu gândul să ajungă în Franța și prima oprire a avut loc la Budapesta, iar următoarea la Viena. Cea de-a treia staționare a fost Munchen, acolo unde Brâncuși s-a înscris la Academia Regală de Arte Frumoase. În această perioadă, sculptorul s-a angajat ca infirmier pentru a se întreține.

Cum arată casa în care s-a născut Brâncuși?

Din Munchen, Brâncuși și-a continuat celebra călătorie cu destinața Paris. În Elveția, în apropiere de Basel, sculptorul s-a îmbolnăvit de pneumonie, fiind internat pentru o perioadă de şase luni într-un spital de maici. Când s-a pus pe picioare, Brâncuși a plecat spre Paris, acolo unde inițial a lucrat ca spălător de pahare la taverna Moilard. Călătoria de la Hobița la Paris a durat un an și jumătate.

Odată ajuns în capitala Franței, Brâncuși a început să cunoască succesul, dar niciodată nu a epatat. A preferat să se îmbrace și să se comporte normal, încercând pe cât posibil să trăiască discret.

Se spune că în perioada celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), când Brâncuși trecuse deja de vârsta de vârsta de 63 de ani, sculptorul a fost văzut așteptând la o coadă, îmbrăcat cu un pardesiul modest și încălțat cu saboții de lemn, exact cum purta în Hobița lui natală, scrie site-ul istoriiregasite.wordpress.com.

Înfăţişarea celebrului sculptor era în acea perioadă de aşa natură, încât, pe neaşteptate, un trecător, ce-l consideră a fi cerşetor, îi strecoară în mână două monede, spre amuzamentul celor din jur, care-l cunoșteau multe prea bine pe artist. Spre uimirea tuturor, Brâncuși acceptă mila.

„Refuzând, l-aş fi determinat pe donator să nu mai facă altă dată danie unui sărac adevărat”, avea să-și motiveze Brâncuși decizia.

Întâmplarea cu pricina este evocată în lucrarea „Brâncuşi. O biografie”, semnată de Alexandru Buican.

Foto: uzpbihor.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot