De ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris”? Cine i-a dat această poreclă?

24.05.2018
De ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris”? Cine i-a dat această poreclă?

Cine nu a fost la Paris a venit măcar la București. Nu de alta, dar capitala României este supranumită „Micul Paris”. Pe drept sau nu, nu este puțin lucru ca cel mai mare oraș din țara noastră să fie asemănat cu una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute capitale din lume. Totuși, de ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris?

București, „Micul Paris”

În anul 1659, Bucureştiul a devenit în mod oficial capitala Ţării Româneşti, sub domnia lui Gheorghe Ghica. Începând cu anul 1900, București a început să fie numit „Micul Paris”, datorită oamenilor, a locurilor și chiar a arhitecturii.

Perioada poreclirii orașului coincide cu legăturile personalităților românești cu Parisul care devin tot mai strânse. Oameni de seamă precum I. L. Caragiale, Constantin Brâncuși, George Enescu sau Emil Cioran aveau strânse legături cu capitala Franței în secolul al XIX-lea și unii dintre ei chiar s-au stabilit în Hexagon.

De ce este București capitala României?

În perioada interbelică, vestimentația și gesturile bucureștenilor le copiază destul de mult pe cele ale parizienilor. Chiar și limba franceză era vorbită extrem de mult pe străzile bucureștene.

Expresii ca „monșer” de la „Mon cher”, „bonjour” sau „Madamme” intră rapid in vocabularul locuitorilor de la nord de Dunăre. În acea perioadă, a cunoaște cuvinte franțuzești era un adevărat etalon cultural și o mândrie pentru vorbitori.

Asemeni Parisului cel mare, „Micul Paris” avea propriul Arc de Triumf și câteva clădiri a căror arhitectură aveau influențe franțuzești cum ar fi Palatul Kretzulescu, Casa Vernescu sau Palatul CEC. Mulți arhitecți francezi precum Albert Galleron, Cassian Bernard sau Xavier Villacrosse au proiectat clădirile din centrul Bucureștiului și de pe Calea Victoriei.

În plus, spre deosebire de alte capitale din zona Balcanilor, așa cum e Sofia sau Belgrad, Bucureștiul părea mult mai occidental, în viziunea negustorilor balcanici. De fapt, chiar dacă nu există nicio dovadă scrisă, se pare că aceștia sunt cei care au dat porecla de „Micul Paris” celui mai populat oraș din România.

Bucuresti

Care este cea mai veche casă locuibilă din București?

250 de ani este vârsta pe care o are cea mai veche casă locuibilă din București. Imobilul cu pricina se află în Cartierul Armenesc. Conform istoricilor, construcția casei ce poartă și astăzi numele „Casa Melik” a început în anul 1760. Astăzi, în Casa Melik funcţionează Muzeul Theodor Pallady, care adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răuţ. Casa Melik, situată pe strada Spătarului la numărul 22, a fost declarată monument istoric.

Foto: bookaholic.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot