Cum se numea, de fapt, „Coloana Infinitului”? Ce l-a făcut pe Brâncuși să se răzgândescă într-o clipită?

26.08.2021
Cum se numea, de fapt, „Coloana Infinitului”? Ce l-a făcut pe Brâncuși să se răzgândescă într-o clipită?

Cine nu a auzit astăzi despre Coloana Infinitului, faimoasa sculptură semnată de Constantin Brâncuși, operă ce se găsește astăzi în Parcul Coloanei din Târgu Jiu? Ei bine, sculptura inaugurată în 1938 nu s-a numit dintotdeauna la fel, iar Brâncuși și-a dorit un alt nume pentru lucrarea sa.

Cui îi este dedicată Coloana Infinitului?

Coloana Infinitului are o înălțime de 29,35 metri și a fost inaugurată pe 27 octombrie 1938. Monumentul a fost dedicat soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

Denumirea originală a sculpturii compuse din 16 module octaedrice suprapuse era „Coloana recunoștinței fără sfârșit”. Numele a fost dat chiar de către Constantin Brâncuși, deși inițial artistul avuse o altă idee.

Coloana Infinitului

Brâncuși a fost chestionat de Arethia Tătărescu (soția lui Gheorghe Tătărăscu, primul ministru al României și o mare iubitoare de artă) ce nume va purta lucrarea, sculptorul a spus sa fie numită „Scară la cer”. Se pare că numele a pus-o pe gânduri pe Arethia Tătărescu, astfel că aceasta și-a schimbat mimica feței. Când sculptorul a sesizat nedumerirea de pe chipul Arethiei, el a reformulat, numind-o „Coloana recunoștinței fără sfârșit”.

În limba noastră denumirea operei a variat între „Coloana Infinită”, „Coloana Nesfârșită” sau „Coloana fără sfârșit”.

„Când alegea să spună numele operei în franceză, Brâncuşi nu spunea La colonne sans fin, ci La colonne infinie, deşi în monografiile în limbi străine apărute după moartea artistului este uzuală titulatura Colonne sans fin”, scria Ștefan Georgescu-Gorjan în lucrarea „Amintiri despre Brâncuși”.

Construirea Coloanei s-a realizat intre 15 august şi 15 noiembrie 1937 și inaugurarea a avut loc un an mai târziu. Brâncuși mărturisea despre lucrarea făurită că este inspirată din natură.

„Natura zămisleşte plante care cresc din pământ drepte şi vânjoase. Iată coloana mea […], formele ei sunt aceleaşi de jos şi până sus, nu are nevoie de piedestal sau soclu ca s-o susţină, vântul nu o distruge, ea se menţine prin propria-i putere” Constantin Brâncuși

Comuniștii au vrut să demoleze Coloana Infinitului

După mai bine de un deceniu, Coloana Infinitului ridicată de Constantin Brâncuși a fost în pericol de demolare în trei rânduri. Primele tentative de demolare au avut loc în 1949 și 1951. După alți doi ani, comuniștii i-au ordonat activistului local Tănasie Lolescu, membru în Uniunea Tineretului Comunist, să dărâme monumentul, iar acesta s-a oferit să pună coloana la pământ cu tractorul.

Lolescu și tractoristul Milotin au încercat în zadar să pună la pământ colosul de metal de aproape 30 de tone. Cei doi au legat lanțurile de coloană și au tras de ea cu tractorul, dar lanțurile s-au rupt. S-au urcat apoi pe acoperișul tractorului și au legat lanțurile la un nivel mai sus. Au tras din nou, însă și această încercare a eșuat după ce tractorul s-a ridicat din partea din spate. La ultima încercare lanțurile s-au rupt din nou, iar acțiunea a fost definitiv abandonată.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot