Ce s-a întâmplat azi, 3 februarie?

03.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 februarie?

Pe data de 3 februarie au avut loc foarte multe evenimente, care au rămas în istorie și au schimbat dezvoltarea umanității. Multe dintre acestea au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

În această zi sunt sărbătoriți în calendarul creștin-ortodox Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Proorocița Ana.

Evenimente istorice 3 februarie

1395 – În această zi apare prima mențiune a Cetății Neamț.

1468 – La această dată a murit Johann Gutenberg, inventatorul tiparului.  El se născuse în anul 1398.

1815 – În Elveția a fost construită prima fabrică pentru producția de brânză.

1876Argentina și Paraguay semnează un tratat de pace, prin care pun capăt războiului dintre cele două țări.

1908 – Tache Ionescu, om politic, avocat și ziarist, care a deținut funcția de cel de-al 29-lea prim-ministru al României, a înființat Partidul Conservator-Democrat.

1941 – Se naște Ștefan Iordache, actor român de teatru și film. Acesta a murit în anul 2008.

1957 – Viața în timpul comunismului a fost grea, iar poetul Ștefan Augustin Doinaș a simțit-o pe propria piele, după ce a fost arestat și condamnat de regim la un an închisoare sub acuzația de „omisiune de denunț”. Acesta a fost eliberat la 5 februarie 1958.

1959 – La această dată a avut loc o tragedie aviatică, după ce un avion charter care transporta muzicienii Buddy Holly, Ritchie Valens și Bopper Big a căzut în apropiere de Clear Lake, Iowa. Toți cei aflați la bord au decedat. Presa vremii a numit tragedia „Ziua în care muzica a murit”.

1962 – Statele Unite ale Americii are o relație tensionată cu Cuba și impune împotriva acestei țări multiple sancțiuni economice.

1972 – La Sapporo, în Japonia, încep Jocurile Olimpice de Iarnă. Este pentru prima dată, în istorie, când această competiţie se desfășoară în Asia.

1972 – Începe prima zi a unui viscol, în Iran, care va ține 7 zile și va ucide aproximativ 4.000 de oameni.

2006 – La această dată are loc o tragedie maritimă, după ce feribotul egiptean „Al Salam Boccaccio 98” s-a scufundat în Marea Roșie. Nava avea la bord 1312 de pasageri și 96 membri ai echipajului. Din păcate, doar 388 de persoane au supraviețuit.

Foto: spynews.ro și Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot