Ce s-a întâmplat azi, 3 februarie?

03.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 februarie?

Pe data de 3 februarie au avut loc foarte multe evenimente, care au rămas în istorie și au schimbat dezvoltarea umanității. Multe dintre acestea au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

În această zi sunt sărbătoriți în calendarul creștin-ortodox Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Proorocița Ana.

Evenimente istorice 3 februarie

1395 – În această zi apare prima mențiune a Cetății Neamț.

1468 – La această dată a murit Johann Gutenberg, inventatorul tiparului.  El se născuse în anul 1398.

1815 – În Elveția a fost construită prima fabrică pentru producția de brânză.

1876Argentina și Paraguay semnează un tratat de pace, prin care pun capăt războiului dintre cele două țări.

1908 – Tache Ionescu, om politic, avocat și ziarist, care a deținut funcția de cel de-al 29-lea prim-ministru al României, a înființat Partidul Conservator-Democrat.

1941 – Se naște Ștefan Iordache, actor român de teatru și film. Acesta a murit în anul 2008.

1957 – Viața în timpul comunismului a fost grea, iar poetul Ștefan Augustin Doinaș a simțit-o pe propria piele, după ce a fost arestat și condamnat de regim la un an închisoare sub acuzația de „omisiune de denunț”. Acesta a fost eliberat la 5 februarie 1958.

1959 – La această dată a avut loc o tragedie aviatică, după ce un avion charter care transporta muzicienii Buddy Holly, Ritchie Valens și Bopper Big a căzut în apropiere de Clear Lake, Iowa. Toți cei aflați la bord au decedat. Presa vremii a numit tragedia „Ziua în care muzica a murit”.

1962 – Statele Unite ale Americii are o relație tensionată cu Cuba și impune împotriva acestei țări multiple sancțiuni economice.

1972 – La Sapporo, în Japonia, încep Jocurile Olimpice de Iarnă. Este pentru prima dată, în istorie, când această competiţie se desfășoară în Asia.

1972 – Începe prima zi a unui viscol, în Iran, care va ține 7 zile și va ucide aproximativ 4.000 de oameni.

2006 – La această dată are loc o tragedie maritimă, după ce feribotul egiptean „Al Salam Boccaccio 98” s-a scufundat în Marea Roșie. Nava avea la bord 1312 de pasageri și 96 membri ai echipajului. Din păcate, doar 388 de persoane au supraviețuit.

Foto: spynews.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot