Ce s-a întâmplat azi, 4 februarie?

04.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 februarie?

Data de 4 februarie reprezintă cea de-a 35-a zi a calendarului gregorian. În această zi au avut loc mai multe evenimente istorice, care și-au pus amprenta asupra omenirii, fie în mod pozitiv, fie în mod negativ. Multe dintre acestea au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

La această dată creștin-ortodocșii îi sărbătoresc pe Cuviosul Isidor Pelusiotul și Sfântul Mucenic Avramie. Totodată, în această zi, la nivel internațional se conștientizează mai bine lupta împotriva cancerului, fiind declarată Ziua Mondială a Cancerului.

Evenimente istorice 4 februarie

1769 – La această dată se decide, în Marea Britanie, ca persoanele care distrug instalațiile industriale să fie condamnate la moarte.

1789 – Colegiul electoral din Statele Unite ale Americii îl alege în unanimitate pe George Washington ca primul președinte SUA din istorie. Acesta a avut un rol esențial în obținerea independenței față de Regatul Marii Britanii.

1906 – S-a născut Eugen Macovschi, biochimist și biolog român, membru al Academiei Române. Acesta a murit în anul 1985, la București.

1909 – În această zi a avut loc punerea în scenă, pentru prima dată, a piesei de teatru „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Evenimentul avea loc la Teatrul Național din București.

1922 – Se încheie un tratat între China și Japonia, prin care chinezilor le este retocedat Shandun-ul, o regiune administrativă importantă.

1934 – Sportul român de iarnă are motive de bucurie, fiindcă echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) a cucerit, în această zi, titlul de campion mondial, la Engelberg, în Elveția.

1967 – La această dată s-a început construcția primei autostrăzi din România, București-Pitești. Construcția a durat 5 ani, între 1967 şi 1972, și a avut o lungime de 96 de km. Inițial, aceasta a fost proiectată pentru a se circula pe ea cu viteza maximă de 140 de km pe oră. În anul 2000 șoseaua a fost refăcută, iar între anii 2007 și 2019 au fost adăugate noi segmente.

1976 – În această zi se dă startul Jocurilor Olimpice de iarnă la Innsbruck, în Austria.

1976 – În Guatemala are loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, soldat cu 22.778 de victime.

2003 – Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia-Muntenegru. Totodată, a fost oficializată și noua Constituție.

2004 – Este anul în care Mark Zuckerberg a lansat rețeaua socială Facebook.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot