Ce s-a întâmplat azi, 4 februarie?

04.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 februarie?

Data de 4 februarie reprezintă cea de-a 35-a zi a calendarului gregorian. În această zi au avut loc mai multe evenimente istorice, care și-au pus amprenta asupra omenirii, fie în mod pozitiv, fie în mod negativ. Multe dintre acestea au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

La această dată creștin-ortodocșii îi sărbătoresc pe Cuviosul Isidor Pelusiotul și Sfântul Mucenic Avramie. Totodată, în această zi, la nivel internațional se conștientizează mai bine lupta împotriva cancerului, fiind declarată Ziua Mondială a Cancerului.

Evenimente istorice 4 februarie

1769 – La această dată se decide, în Marea Britanie, ca persoanele care distrug instalațiile industriale să fie condamnate la moarte.

1789 – Colegiul electoral din Statele Unite ale Americii îl alege în unanimitate pe George Washington ca primul președinte SUA din istorie. Acesta a avut un rol esențial în obținerea independenței față de Regatul Marii Britanii.

1906 – S-a născut Eugen Macovschi, biochimist și biolog român, membru al Academiei Române. Acesta a murit în anul 1985, la București.

1909 – În această zi a avut loc punerea în scenă, pentru prima dată, a piesei de teatru „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Evenimentul avea loc la Teatrul Național din București.

1922 – Se încheie un tratat între China și Japonia, prin care chinezilor le este retocedat Shandun-ul, o regiune administrativă importantă.

1934 – Sportul român de iarnă are motive de bucurie, fiindcă echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) a cucerit, în această zi, titlul de campion mondial, la Engelberg, în Elveția.

1967 – La această dată s-a început construcția primei autostrăzi din România, București-Pitești. Construcția a durat 5 ani, între 1967 şi 1972, și a avut o lungime de 96 de km. Inițial, aceasta a fost proiectată pentru a se circula pe ea cu viteza maximă de 140 de km pe oră. În anul 2000 șoseaua a fost refăcută, iar între anii 2007 și 2019 au fost adăugate noi segmente.

1976 – În această zi se dă startul Jocurilor Olimpice de iarnă la Innsbruck, în Austria.

1976 – În Guatemala are loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, soldat cu 22.778 de victime.

2003 – Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia-Muntenegru. Totodată, a fost oficializată și noua Constituție.

2004 – Este anul în care Mark Zuckerberg a lansat rețeaua socială Facebook.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising