Ce s-a întâmplat azi, 4 februarie?

04.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 februarie?

Data de 4 februarie reprezintă cea de-a 35-a zi a calendarului gregorian. În această zi au avut loc mai multe evenimente istorice, care și-au pus amprenta asupra omenirii, fie în mod pozitiv, fie în mod negativ. Multe dintre acestea au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

La această dată creștin-ortodocșii îi sărbătoresc pe Cuviosul Isidor Pelusiotul și Sfântul Mucenic Avramie. Totodată, în această zi, la nivel internațional se conștientizează mai bine lupta împotriva cancerului, fiind declarată Ziua Mondială a Cancerului.

Evenimente istorice 4 februarie

1769 – La această dată se decide, în Marea Britanie, ca persoanele care distrug instalațiile industriale să fie condamnate la moarte.

1789 – Colegiul electoral din Statele Unite ale Americii îl alege în unanimitate pe George Washington ca primul președinte SUA din istorie. Acesta a avut un rol esențial în obținerea independenței față de Regatul Marii Britanii.

1906 – S-a născut Eugen Macovschi, biochimist și biolog român, membru al Academiei Române. Acesta a murit în anul 1985, la București.

1909 – În această zi a avut loc punerea în scenă, pentru prima dată, a piesei de teatru „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Evenimentul avea loc la Teatrul Național din București.

1922 – Se încheie un tratat între China și Japonia, prin care chinezilor le este retocedat Shandun-ul, o regiune administrativă importantă.

1934 – Sportul român de iarnă are motive de bucurie, fiindcă echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) a cucerit, în această zi, titlul de campion mondial, la Engelberg, în Elveția.

1967 – La această dată s-a început construcția primei autostrăzi din România, București-Pitești. Construcția a durat 5 ani, între 1967 şi 1972, și a avut o lungime de 96 de km. Inițial, aceasta a fost proiectată pentru a se circula pe ea cu viteza maximă de 140 de km pe oră. În anul 2000 șoseaua a fost refăcută, iar între anii 2007 și 2019 au fost adăugate noi segmente.

1976 – În această zi se dă startul Jocurilor Olimpice de iarnă la Innsbruck, în Austria.

1976 – În Guatemala are loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, soldat cu 22.778 de victime.

2003 – Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia-Muntenegru. Totodată, a fost oficializată și noua Constituție.

2004 – Este anul în care Mark Zuckerberg a lansat rețeaua socială Facebook.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot