Ce s-a întâmplat azi, 4 februarie?

04.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 februarie?

Data de 4 februarie reprezintă cea de-a 35-a zi a calendarului gregorian. În această zi au avut loc mai multe evenimente istorice, care și-au pus amprenta asupra omenirii, fie în mod pozitiv, fie în mod negativ. Multe dintre acestea au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

La această dată creștin-ortodocșii îi sărbătoresc pe Cuviosul Isidor Pelusiotul și Sfântul Mucenic Avramie. Totodată, în această zi, la nivel internațional se conștientizează mai bine lupta împotriva cancerului, fiind declarată Ziua Mondială a Cancerului.

Evenimente istorice 4 februarie

1769 – La această dată se decide, în Marea Britanie, ca persoanele care distrug instalațiile industriale să fie condamnate la moarte.

1789 – Colegiul electoral din Statele Unite ale Americii îl alege în unanimitate pe George Washington ca primul președinte SUA din istorie. Acesta a avut un rol esențial în obținerea independenței față de Regatul Marii Britanii.

1906 – S-a născut Eugen Macovschi, biochimist și biolog român, membru al Academiei Române. Acesta a murit în anul 1985, la București.

1909 – În această zi a avut loc punerea în scenă, pentru prima dată, a piesei de teatru „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Evenimentul avea loc la Teatrul Național din București.

1922 – Se încheie un tratat între China și Japonia, prin care chinezilor le este retocedat Shandun-ul, o regiune administrativă importantă.

1934 – Sportul român de iarnă are motive de bucurie, fiindcă echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) a cucerit, în această zi, titlul de campion mondial, la Engelberg, în Elveția.

1967 – La această dată s-a început construcția primei autostrăzi din România, București-Pitești. Construcția a durat 5 ani, între 1967 şi 1972, și a avut o lungime de 96 de km. Inițial, aceasta a fost proiectată pentru a se circula pe ea cu viteza maximă de 140 de km pe oră. În anul 2000 șoseaua a fost refăcută, iar între anii 2007 și 2019 au fost adăugate noi segmente.

1976 – În această zi se dă startul Jocurilor Olimpice de iarnă la Innsbruck, în Austria.

1976 – În Guatemala are loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, soldat cu 22.778 de victime.

2003 – Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia-Muntenegru. Totodată, a fost oficializată și noua Constituție.

2004 – Este anul în care Mark Zuckerberg a lansat rețeaua socială Facebook.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot