Ce s-a întâmplat azi, 4 februarie?

04.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 februarie?

Data de 4 februarie reprezintă cea de-a 35-a zi a calendarului gregorian. În această zi au avut loc mai multe evenimente istorice, care și-au pus amprenta asupra omenirii, fie în mod pozitiv, fie în mod negativ. Multe dintre acestea au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

La această dată creștin-ortodocșii îi sărbătoresc pe Cuviosul Isidor Pelusiotul și Sfântul Mucenic Avramie. Totodată, în această zi, la nivel internațional se conștientizează mai bine lupta împotriva cancerului, fiind declarată Ziua Mondială a Cancerului.

Evenimente istorice 4 februarie

1769 – La această dată se decide, în Marea Britanie, ca persoanele care distrug instalațiile industriale să fie condamnate la moarte.

1789 – Colegiul electoral din Statele Unite ale Americii îl alege în unanimitate pe George Washington ca primul președinte SUA din istorie. Acesta a avut un rol esențial în obținerea independenței față de Regatul Marii Britanii.

1906 – S-a născut Eugen Macovschi, biochimist și biolog român, membru al Academiei Române. Acesta a murit în anul 1985, la București.

1909 – În această zi a avut loc punerea în scenă, pentru prima dată, a piesei de teatru „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Evenimentul avea loc la Teatrul Național din București.

1922 – Se încheie un tratat între China și Japonia, prin care chinezilor le este retocedat Shandun-ul, o regiune administrativă importantă.

1934 – Sportul român de iarnă are motive de bucurie, fiindcă echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) a cucerit, în această zi, titlul de campion mondial, la Engelberg, în Elveția.

1967 – La această dată s-a început construcția primei autostrăzi din România, București-Pitești. Construcția a durat 5 ani, între 1967 şi 1972, și a avut o lungime de 96 de km. Inițial, aceasta a fost proiectată pentru a se circula pe ea cu viteza maximă de 140 de km pe oră. În anul 2000 șoseaua a fost refăcută, iar între anii 2007 și 2019 au fost adăugate noi segmente.

1976 – În această zi se dă startul Jocurilor Olimpice de iarnă la Innsbruck, în Austria.

1976 – În Guatemala are loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, soldat cu 22.778 de victime.

2003 – Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia-Muntenegru. Totodată, a fost oficializată și noua Constituție.

2004 – Este anul în care Mark Zuckerberg a lansat rețeaua socială Facebook.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot