Care sunt diferențele dintre un drum express și o autostradă?

07.07.2021
Care sunt diferențele dintre un drum express și o autostradă?

DX12 va fi primul drum express din țara noastră. Acesta va face legătura între Pitești și Craiova și va avea o lungime totală de 121,18 km.

Multe dintre autostrăzile care făceau parte din planurile oficiale publicate de autoritățile române, printre care și autostrada Sibiu-Pitești, au fost transformate oficial în drumuri expres în Masterplanul General de Transport.

Conform normativelor stabilite de autorități, teoretic, drumurile expres nu diferă cu mult comparativ cu clasicele autostrăzi. Un drum expres se deosebește de o autostradă prin lipsa benzii de siguranță și prin viteza maximă legală cu care pot circula mașinile. În rest, în ambele cazuri este vorba de șosele cu câte cel puțin două benzi pe sens, care ocolesc orașele și care nu se întâlnesc niciodată la nivel cu o altă cale de transport.

Deoarece sunt destui oameni care fac confuzie între drumurile express și autostrăzi vom explica detaliat ce înseamnă fiecare în parte și care sunt diferențele dintre ele.

Care sunt caracteristicile unui drum express vs autostradă?

Denumit și drum rapid, drumul express este un drum public unde viteza minimă cu care pot circula mașinile este de 50 km/h, iar cea maximă de 120 km/h la câmpie. În schimb, pe autostradă se poate rula cu o viteză maximă admisă de 130 km/h.

Viteza maximă scade în funcție de forma de relief, astfel că, în zonele de deal și de munte, aceasta scade până la 100 și chiar 80 km/h.

Spre deosebire de autostradă, un drum express nu are benzi de urgenţă și nici spaţii de demarcare. Spre comparație, autostrăzile trebuie să fie prevăzute în mod obligatoriu cu benzi de urgență pe fiecare sens de mers.

O altă diferență între cele două tipuri de șosea constă în faptul că, pe drumurile express, în funcție de relief, pot să existe sau nu benzi de accelerare/decelerare. Totodată, benzile de circulație sunt cu 25 de centimetri mai înguste.

Construcția drumurilor express este de obicei mai ieftină decât în cazul autostrăzilor. Astfel, dacă este să ne luăm după anumite surse ministeriale, drumurile rapide vor putea fi realizate cu un buget cu circa 30% mai mic decât în cazul autostrăzilor, lăsându-se posibilitatea ca pe viitor să poată fi transformate în autostrăzi, în funcţie de trafic.

O altă diferență o reprezintă separatorul dintre sensurile de mers. De regulă, în cazul autostrăzii, se optează pentru un parapet metalic, în timp ce pe drumurile expres sunt folosite așa-numitul parapet New Jersey, care este realizat din beton. În același timp, autostrăzile au obligatoriu parapet metalic și pe margine, detaliu care în cazul drumului expres este opțional.

Foto: Ziarul Financiar

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot