Câți kilometri de autostradă are România în 2023?

03.03.2023
Câți kilometri de autostradă are România în 2023?

Autostrada reprezintă modul cel mai rapid prin care poți ajunge dintr-un punct al țării în altul cu mașina. Cu ajutorul ei sunt evitate restricțiile de viteză din orașe sau sate, iar riscurile de accidente sunt scăzute. La nivel european, România se clasează printre ultimele locuri ca număr de kilometri de autostradă. Astfel că, de câți kilometri de autostradă dispuneau românii în 2023?

Borna 1.000 kilometri autostradă este tot mai aproape

autostradă

Dezvoltarea în România are loc într-un ritm încet dar sigur. La finalul anului 2022, țara noastră se apropie cu forțe rapide (sau nu) de borna de 1.000 de kilometri. În prezent sunt deschiși către circulație 994 kilometri de autostradă și drumuri expres, unde vitezele maxime sunt de 130 km/h, respectiv 120km/h pentru drumurile expres.

Promisiunea Ministerului de Transporturi și autorităților este că în anul 2023 românii se pot bucura de mai multe drumuri rapide care să lege mai multe puncte ale țării.

„În 2023 avem șanse să ajungem la 70-80 kilometri doar din inerție. Rămâne de văzut cum ieșim din iarnă, sunt mulți de „dacă”, dar șanse ar fi ca în 2023, câteva loturi care ar putea fi terminate în avans, dacă se aliniază multe planete, putem depăși 100 kilometri inaugurați.” – spune Ionuț Ciurea, directorul Asociației Pro Infrastructura.

Astfel că, țara noastră rămâne una dintre regiunile cu cei mai puțini kilometri de autostradă. La polul opus, primele 5 țări din clasament au un total chiar și de ce 16 ori mai mult.

În regiunea noastră, România se prezintă onorabil. Bulgaria are puțin peste 807 kilometri, Ucraina doar aproape 200 kilometri, Serbia aproape 900, iar Republica Moldova nu are niciun kilometru deschis. Vecinii unguri sunt mai bine în clasament, cu peste 1.500 kilometri care leagă capitala de Austria, Serbia, Italia sau Slovacia.

Ce drumuri sunt în construcție?

Cuvintele autorităților sunt promițătoare. Astfel că dacă ne uităm pe harta derulării lucrărilor, se observă cum mai multe secțiuni și porțiuni sunt în construcție.

Autostrada Moldovei sau A7, un proiect de țară care promite să lege capitala de Bucovina este cel mai important proiect rutier.
În continuare, constructorii de pe A1 se chinuie să realizeze legătura rapidă dintre Pitești și Sibiu. Aici, multe porțiuni au fost distribuite către constructori diferiți, iar termenul final este anul 2027.
Mai multe secțiuni sunt în pregătire sau execuție care să lege Cluj Napoca de Oradea și vama Borș.

În apropierea Bucureștiului este în construcție proiectul care promite să scurteze nervii șoferilor. A0 este proiectul care promite o traversare mai ușoară a orașului și posibilitatea să ajungă de la A1, la A2 sau A3.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot