Câți kilometri de autostradă are România în 2023?

03.03.2023
Câți kilometri de autostradă are România în 2023?

Autostrada reprezintă modul cel mai rapid prin care poți ajunge dintr-un punct al țării în altul cu mașina. Cu ajutorul ei sunt evitate restricțiile de viteză din orașe sau sate, iar riscurile de accidente sunt scăzute. La nivel european, România se clasează printre ultimele locuri ca număr de kilometri de autostradă. Astfel că, de câți kilometri de autostradă dispuneau românii în 2023?

Borna 1.000 kilometri autostradă este tot mai aproape

autostradă

Dezvoltarea în România are loc într-un ritm încet dar sigur. La finalul anului 2022, țara noastră se apropie cu forțe rapide (sau nu) de borna de 1.000 de kilometri. În prezent sunt deschiși către circulație 994 kilometri de autostradă și drumuri expres, unde vitezele maxime sunt de 130 km/h, respectiv 120km/h pentru drumurile expres.

Promisiunea Ministerului de Transporturi și autorităților este că în anul 2023 românii se pot bucura de mai multe drumuri rapide care să lege mai multe puncte ale țării.

„În 2023 avem șanse să ajungem la 70-80 kilometri doar din inerție. Rămâne de văzut cum ieșim din iarnă, sunt mulți de „dacă”, dar șanse ar fi ca în 2023, câteva loturi care ar putea fi terminate în avans, dacă se aliniază multe planete, putem depăși 100 kilometri inaugurați.” – spune Ionuț Ciurea, directorul Asociației Pro Infrastructura.

Astfel că, țara noastră rămâne una dintre regiunile cu cei mai puțini kilometri de autostradă. La polul opus, primele 5 țări din clasament au un total chiar și de ce 16 ori mai mult.

În regiunea noastră, România se prezintă onorabil. Bulgaria are puțin peste 807 kilometri, Ucraina doar aproape 200 kilometri, Serbia aproape 900, iar Republica Moldova nu are niciun kilometru deschis. Vecinii unguri sunt mai bine în clasament, cu peste 1.500 kilometri care leagă capitala de Austria, Serbia, Italia sau Slovacia.

Ce drumuri sunt în construcție?

Cuvintele autorităților sunt promițătoare. Astfel că dacă ne uităm pe harta derulării lucrărilor, se observă cum mai multe secțiuni și porțiuni sunt în construcție.

Autostrada Moldovei sau A7, un proiect de țară care promite să lege capitala de Bucovina este cel mai important proiect rutier.
În continuare, constructorii de pe A1 se chinuie să realizeze legătura rapidă dintre Pitești și Sibiu. Aici, multe porțiuni au fost distribuite către constructori diferiți, iar termenul final este anul 2027.
Mai multe secțiuni sunt în pregătire sau execuție care să lege Cluj Napoca de Oradea și vama Borș.

În apropierea Bucureștiului este în construcție proiectul care promite să scurteze nervii șoferilor. A0 este proiectul care promite o traversare mai ușoară a orașului și posibilitatea să ajungă de la A1, la A2 sau A3.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising