Câți kilometri de autostradă are România în 2023?

03.03.2023
Câți kilometri de autostradă are România în 2023?

Autostrada reprezintă modul cel mai rapid prin care poți ajunge dintr-un punct al țării în altul cu mașina. Cu ajutorul ei sunt evitate restricțiile de viteză din orașe sau sate, iar riscurile de accidente sunt scăzute. La nivel european, România se clasează printre ultimele locuri ca număr de kilometri de autostradă. Astfel că, de câți kilometri de autostradă dispuneau românii în 2023?

Borna 1.000 kilometri autostradă este tot mai aproape

autostradă

Dezvoltarea în România are loc într-un ritm încet dar sigur. La finalul anului 2022, țara noastră se apropie cu forțe rapide (sau nu) de borna de 1.000 de kilometri. În prezent sunt deschiși către circulație 994 kilometri de autostradă și drumuri expres, unde vitezele maxime sunt de 130 km/h, respectiv 120km/h pentru drumurile expres.

Promisiunea Ministerului de Transporturi și autorităților este că în anul 2023 românii se pot bucura de mai multe drumuri rapide care să lege mai multe puncte ale țării.

„În 2023 avem șanse să ajungem la 70-80 kilometri doar din inerție. Rămâne de văzut cum ieșim din iarnă, sunt mulți de „dacă”, dar șanse ar fi ca în 2023, câteva loturi care ar putea fi terminate în avans, dacă se aliniază multe planete, putem depăși 100 kilometri inaugurați.” – spune Ionuț Ciurea, directorul Asociației Pro Infrastructura.

Astfel că, țara noastră rămâne una dintre regiunile cu cei mai puțini kilometri de autostradă. La polul opus, primele 5 țări din clasament au un total chiar și de ce 16 ori mai mult.

În regiunea noastră, România se prezintă onorabil. Bulgaria are puțin peste 807 kilometri, Ucraina doar aproape 200 kilometri, Serbia aproape 900, iar Republica Moldova nu are niciun kilometru deschis. Vecinii unguri sunt mai bine în clasament, cu peste 1.500 kilometri care leagă capitala de Austria, Serbia, Italia sau Slovacia.

Ce drumuri sunt în construcție?

Cuvintele autorităților sunt promițătoare. Astfel că dacă ne uităm pe harta derulării lucrărilor, se observă cum mai multe secțiuni și porțiuni sunt în construcție.

Autostrada Moldovei sau A7, un proiect de țară care promite să lege capitala de Bucovina este cel mai important proiect rutier.
În continuare, constructorii de pe A1 se chinuie să realizeze legătura rapidă dintre Pitești și Sibiu. Aici, multe porțiuni au fost distribuite către constructori diferiți, iar termenul final este anul 2027.
Mai multe secțiuni sunt în pregătire sau execuție care să lege Cluj Napoca de Oradea și vama Borș.

În apropierea Bucureștiului este în construcție proiectul care promite să scurteze nervii șoferilor. A0 este proiectul care promite o traversare mai ușoară a orașului și posibilitatea să ajungă de la A1, la A2 sau A3.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot