De ce șoferii plătesc vignetă? Cât costă vigneta în România?

20.07.2023
De ce șoferii plătesc vignetă? Cât costă vigneta în România?

Cu ajutorul mașinii ne putem deplasa la muncă sau unde avem diferite planuri. Tot cu ajutorul acesteia putem pleca în concedii în alte orașe ale țării sau străinătate. Drumurile pe care circulăm cu mașina sunt construite de către autorități din banii contribuabililor. De ce plătesc șoferii vignetă? Cât costă aceasta în România?

De ce plătim vignetă?

vignetă

Pentru a circula cu mașina pe drumurile publice din afara orașelor din România și din alte țări este necesar ca șoferii să plătească o taxă numită vignetă. În termeni populari, românii au denumit-o „rovignetă”. Cu toate că infrastructura este construită cu banii contribuabililor, anual, milioane de români trebuie să plătească și taxele de drum.

În cazul în care nu se plătește rovigneta, șoferii riscă amendă din partea autorităților. Excepție de la această regulă fac mașinile care au numere roșii (sunt înmatriculate temporar). Chiar dacă banii pentru construcția șoselelor și autostrăzilor (mai puțin la noi) au fost alocați din bugetul național, șoferii trebuie să achite periodic taxele la stat. Acest lucru se datorează faptului că drumurile trebuie întreținute cu lucrări de mentenanță, dar și pentru că bugetul pentru infrastructură trebuie să aibă o rezervă de finanțe.

Tariful taxei de drum se poate achita în funcție de perioada de care aveți nevoie să călătoriți în afara localității de reședință, astfel:

Pentru cele mai comune mijloace de transport în comun, respectiv autoturisme va trebui să achităm următoarele taxe:

Vigneta poate fi cumpărată de la orice subunitate a CNAIR prin rețelele de benzinării din țară. Taxele de drum pot fi plătite chiar și online sau prin SMS. Prețurile pentru toate categoriile pot fi consultate aici.

Câte autostrăzi are România?

La mijlocul anului 2023, România are încă un deficit al numărului de kilometri de drum rapid. În țara noastră, drumurile de tip autostradă adună în total 995,3 kilometri, legând cele mai importante puncte de interes:

De notat este faptul că din punctele de mai sus, nu toate drumurile de mare viteză sunt deschise. Unele sunt închise, altele în execuție și sunt luate în calcul doar când se vorbește despre planul de investiții.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot