Ce s-a întâmplat azi, 2 februarie?

02.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 2 februarie?

Ziua de 2 februarie este cea de 33-a zi a calendarului gregorian și a 34-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 332 de zile.

Astăzi, 2 februarie, credincioșii de pretutindeni prăznuiesc „Întâmpinarea Domnului”, sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Credincioșii greco-catolici numesc această sărbătoare „Întâmpinarea Domnului în Templu”, iar romano-catolicii o prăznuiesc pe Sfânta Ioana.

De asemenea, pe 2 februarie 1887 a fost prima sărbătoare oficială a Zilei Marmotei în SUA. În tradiția vremii, dacă o marmotă iese din vizuina în această zi și nu reușește să-și vadă umbra, iarna se va încheia în curând. Dacă, pe de altă parte, este însorit și marmota își vede umbra, iarna va continua încă 6 săptămâni.

Ce s-a întâmplat azi, 2 februarie?

1916 – Zeppelinurile germane aruncă aproape 400 de bombe peste West Midlands. Echipajul unui trauler (navă de pescuit) britanic dă mai târziu peste rămășițele prăbușite ale uneia dintre avioanele uriașe care plutesc în Marea Nordului.

1923Benzina amestecată cu plumb tetraetil a fost vândută începând cu această zi. Acest amestec de benzină a fost introdus pentru prima dată publicului de către General Motors Company.

1940 – A avut loc Conferința Înțelegerii Balcanice în cadrul căreia pactul dintre România, Iugoslavia, Grecia şi Turcia s-a prelungit cu șapte ani.

1942 – Un guvern marionetă este înființat în Norvegia în urma ocupației germane și Vidkun Quisling, un colaborator cu ocupanții germani, este stabilit ca prim-ministru al unui guvern marionetă.

1943 – În această zi, o bătălie crucială a fost una dintre forțele aliate din cel De-al Doilea Război Mondial. Rămășițele Armatei a 6-a germane s-au predat rușilor (Armata Roșie) la Stalingrad. Aceasta a fost încă o victorie decisivă care a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1948 – A încetat din viață aviatoarea și parașutista din România cunoscută la nivel mondial, Smaranda Brăescu.

1964 – După succesul păpușii Barbie pentru fetițe, Hasbro lansează GI Joe, o figură de acțiune pentru băieți. GI Joe a reprezentat „Problema guvernamentală Joe”, inițial au fost lansate patru figuri, câte una pentru fiecare ramură a Forțelor Armate.

1972 – Ambasada Marii Britanii din Dublin este distrusă de mulțimile care aruncau bombe incendiare ca represalii pentru moartea a 13 persoane în Londonderry.

2006 – Organismul de pază nuclear al ONU se întrunește într-o sesiune de urgență la Viena. Rusia și China promit să susțină o rezoluție care duce Iranul la Consiliul de Securitate în privința activităților sale nucleare disputate și ar putea duce la sancțiuni.

Organismul speră că rezoluția va fi susținută de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, precum și de Germania. Iranul a spus deja că va relua îmbogățirea uraniului și va pune capăt controalelor ONU, dacă va fi raportat.

2008 – Microsoft a făcut o ofertă nesolicitată pentru Yahoo, oferind 31 USD per acțiune, care este mai mare decât valoarea actuală a acțiunilor Yahoo de pe piață. Aceasta este o încercare a Microsoft de a contesta dominația Google pe piața de publicitate pe Internet, creșterea publicității online este de așteptat să se dubleze în următorii 3 ani, pe măsură ce mai mulți oameni folosesc internetul pentru știri și divertisment, renunțând la televiziunea, radioul, ziarele și revistele tradiționale.

2014 – Actorul Phillip Seymour Hoffman, câștigător al unui premiu Oscar, a murit în casa sa din New York, după o supradoză de droguri. Hoffman a vorbit anterior despre problemele sale legate de abuzul de droguri. S-a dezvăluit mai târziu că supradoza a fost o combinație de heroină, cocaină și amfetamine.

Foto: depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
adplus-dvertising