Ce s-a întâmplat azi, 2 februarie?

02.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 2 februarie?

Ziua de 2 februarie este cea de 33-a zi a calendarului gregorian și a 34-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 332 de zile.

Astăzi, 2 februarie, credincioșii de pretutindeni prăznuiesc „Întâmpinarea Domnului”, sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Credincioșii greco-catolici numesc această sărbătoare „Întâmpinarea Domnului în Templu”, iar romano-catolicii o prăznuiesc pe Sfânta Ioana.

De asemenea, pe 2 februarie 1887 a fost prima sărbătoare oficială a Zilei Marmotei în SUA. În tradiția vremii, dacă o marmotă iese din vizuina în această zi și nu reușește să-și vadă umbra, iarna se va încheia în curând. Dacă, pe de altă parte, este însorit și marmota își vede umbra, iarna va continua încă 6 săptămâni.

Ce s-a întâmplat azi, 2 februarie?

1916 – Zeppelinurile germane aruncă aproape 400 de bombe peste West Midlands. Echipajul unui trauler (navă de pescuit) britanic dă mai târziu peste rămășițele prăbușite ale uneia dintre avioanele uriașe care plutesc în Marea Nordului.

1923Benzina amestecată cu plumb tetraetil a fost vândută începând cu această zi. Acest amestec de benzină a fost introdus pentru prima dată publicului de către General Motors Company.

1940 – A avut loc Conferința Înțelegerii Balcanice în cadrul căreia pactul dintre România, Iugoslavia, Grecia şi Turcia s-a prelungit cu șapte ani.

1942 – Un guvern marionetă este înființat în Norvegia în urma ocupației germane și Vidkun Quisling, un colaborator cu ocupanții germani, este stabilit ca prim-ministru al unui guvern marionetă.

1943 – În această zi, o bătălie crucială a fost una dintre forțele aliate din cel De-al Doilea Război Mondial. Rămășițele Armatei a 6-a germane s-au predat rușilor (Armata Roșie) la Stalingrad. Aceasta a fost încă o victorie decisivă care a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1948 – A încetat din viață aviatoarea și parașutista din România cunoscută la nivel mondial, Smaranda Brăescu.

1964 – După succesul păpușii Barbie pentru fetițe, Hasbro lansează GI Joe, o figură de acțiune pentru băieți. GI Joe a reprezentat „Problema guvernamentală Joe”, inițial au fost lansate patru figuri, câte una pentru fiecare ramură a Forțelor Armate.

1972 – Ambasada Marii Britanii din Dublin este distrusă de mulțimile care aruncau bombe incendiare ca represalii pentru moartea a 13 persoane în Londonderry.

2006 – Organismul de pază nuclear al ONU se întrunește într-o sesiune de urgență la Viena. Rusia și China promit să susțină o rezoluție care duce Iranul la Consiliul de Securitate în privința activităților sale nucleare disputate și ar putea duce la sancțiuni.

Organismul speră că rezoluția va fi susținută de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, precum și de Germania. Iranul a spus deja că va relua îmbogățirea uraniului și va pune capăt controalelor ONU, dacă va fi raportat.

2008 – Microsoft a făcut o ofertă nesolicitată pentru Yahoo, oferind 31 USD per acțiune, care este mai mare decât valoarea actuală a acțiunilor Yahoo de pe piață. Aceasta este o încercare a Microsoft de a contesta dominația Google pe piața de publicitate pe Internet, creșterea publicității online este de așteptat să se dubleze în următorii 3 ani, pe măsură ce mai mulți oameni folosesc internetul pentru știri și divertisment, renunțând la televiziunea, radioul, ziarele și revistele tradiționale.

2014 – Actorul Phillip Seymour Hoffman, câștigător al unui premiu Oscar, a murit în casa sa din New York, după o supradoză de droguri. Hoffman a vorbit anterior despre problemele sale legate de abuzul de droguri. S-a dezvăluit mai târziu că supradoza a fost o combinație de heroină, cocaină și amfetamine.

Foto: depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot