Ce s-a întâmplat azi, 1 ianuarie?

01.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 1 ianuarie?

Prima zi a noului an, 1 ianuarie, este una plină de speranțe, în care toți oamenii visează la dorințele neîmplinite. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrat Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Totodată, în această dată este sărbătorită Ziua mondială a păcii. Aceasta a fost proclamată de Vatican în anul 1982, iar la începutul fiecărui an Suveranul Pontif adresează un mesaj credincioșilor din întreaga lume.

Evenimente istorice 1 ianuarie

45 î. Hr. – În Imperiul Roman a intrat în vigoare calendarul iulian drept calendarul civil folosit în societate, stabilind data de 1 ianuarie ca fiind prima zi a noului an.

1432 – A murit Alexandru cel Bun. Acesta a fost domnul Moldovei între anii 1400 – 1432.

1502 – În această zi, Amerigo Vespucci a ajuns în Brazilia, debarcând pentru prima dată în Rio de Janeiro.

1801 – A fost o zi istorică pentru britanici, fiindcă s-a încheiat Adunarea legislativă a Regatului Marii Britanii și a Regatului Irlandei, hotarandu-se crearea Regatului Unit.

1808 – În Statele Unite ale Americii a fost interzis prin lege importul de sclavi.

1848 – În această zi a intrat în vigoare Convenția dintre Moldova și Muntenia privind desființarea vămii dintre cele două țări, excepție făcând comerțul cu sare. În felul acesta a fost creată o singură piață, protejată de un singur cordon vamal.

1866 – A fost adoptat în România sistemul metric.

1868 – S-a născut Ioan Alexandru Brătescu-Voinești. Acesta a fost unul dintre cei mai buni prozatori români din istorie. El a decedat în data de 14 decembrie 1946, la vârsta de 78 de ani.

1895 – S-a născut John Edgar Hoover. Acesta a fost directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) timp de 48 de ani, începând cu 10 mai 1924. După el, funcția de director FBI a avut un mandat de 10 ani.

1897 – S-a născut Ana Aslan. Aceasta a fost un reputat medic român, specialist în gerontologie, membru al Academiei Române din 1974, dar și director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988).

1925 – A fost un moment important pentru astronomie, fiindcă americanul Edwin Hubble a descoperit galaxia Andromeda, alta în afară de Calea Lactee.

1959 – În această zi, Fidel Castro și „revoluționarii” săi au preluat puterea în Cuba, îndepărtând regimul condus de Fulgencio Batista.

1993 – Cehoslovacia se scindează în Cehia și Slovacia.

1999 – Moneda euro a fost adoptată ca monedă oficială a Uniunii Europene, în formă electronică (fără bancnote), iar în 2002 acesta devine monedă oficială în 12 țări din Uniunea Europeană – Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania.

2007 – Bulgaria și România au devenit membre ale Uniunii Europene.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot