Ce s-a întâmplat azi, 1 ianuarie?

01.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 1 ianuarie?

Prima zi a noului an, 1 ianuarie, este una plină de speranțe, în care toți oamenii visează la dorințele neîmplinite. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrat Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Totodată, în această dată este sărbătorită Ziua mondială a păcii. Aceasta a fost proclamată de Vatican în anul 1982, iar la începutul fiecărui an Suveranul Pontif adresează un mesaj credincioșilor din întreaga lume.

Evenimente istorice 1 ianuarie

45 î. Hr. – În Imperiul Roman a intrat în vigoare calendarul iulian drept calendarul civil folosit în societate, stabilind data de 1 ianuarie ca fiind prima zi a noului an.

1432 – A murit Alexandru cel Bun. Acesta a fost domnul Moldovei între anii 1400 – 1432.

1502 – În această zi, Amerigo Vespucci a ajuns în Brazilia, debarcând pentru prima dată în Rio de Janeiro.

1801 – A fost o zi istorică pentru britanici, fiindcă s-a încheiat Adunarea legislativă a Regatului Marii Britanii și a Regatului Irlandei, hotarandu-se crearea Regatului Unit.

1808 – În Statele Unite ale Americii a fost interzis prin lege importul de sclavi.

1848 – În această zi a intrat în vigoare Convenția dintre Moldova și Muntenia privind desființarea vămii dintre cele două țări, excepție făcând comerțul cu sare. În felul acesta a fost creată o singură piață, protejată de un singur cordon vamal.

1866 – A fost adoptat în România sistemul metric.

1868 – S-a născut Ioan Alexandru Brătescu-Voinești. Acesta a fost unul dintre cei mai buni prozatori români din istorie. El a decedat în data de 14 decembrie 1946, la vârsta de 78 de ani.

1895 – S-a născut John Edgar Hoover. Acesta a fost directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) timp de 48 de ani, începând cu 10 mai 1924. După el, funcția de director FBI a avut un mandat de 10 ani.

1897 – S-a născut Ana Aslan. Aceasta a fost un reputat medic român, specialist în gerontologie, membru al Academiei Române din 1974, dar și director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988).

1925 – A fost un moment important pentru astronomie, fiindcă americanul Edwin Hubble a descoperit galaxia Andromeda, alta în afară de Calea Lactee.

1959 – În această zi, Fidel Castro și „revoluționarii” săi au preluat puterea în Cuba, îndepărtând regimul condus de Fulgencio Batista.

1993 – Cehoslovacia se scindează în Cehia și Slovacia.

1999 – Moneda euro a fost adoptată ca monedă oficială a Uniunii Europene, în formă electronică (fără bancnote), iar în 2002 acesta devine monedă oficială în 12 țări din Uniunea Europeană – Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania.

2007 – Bulgaria și România au devenit membre ale Uniunii Europene.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot